Σύμφωνα με ανακοίνωση για τη συμμετοχή του κ. Κεραυνού στις εργασίας του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN), ο Υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας παρέμβαση του Τούρκου εκπρόσωπου, ανέφερε ότι η Κύπρος τήρησε θετική στάση για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, και για αυτό «αποφάσισε να αίρει την ένσταση της για τον οικονομικό διάλογο Τουρκίας - ΕΕ», αναφερόμενος στον Οικονομικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας - ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου.
«Επομένως αναμένεται και από την Τουρκία να ακολουθήσει εποικοδομητική στάση επί όλων των θεμάτων, περιλαμβανομένης και της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Απριλίου του 2024», πρόσθεσε σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία δεν καταγράφεται η παρέμβαση της Τουρκίας.
Ο κ. Κεραυνός συμμετείχε στο Ετήσιο Οικονομικό και Δημοσιονομικό διάλογο με Περιφερειακούς Εταίρους της ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα τους εταίρους της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, εκπροσωπώντας την Κύπρο ως τη μεθεπόμενη χώρα που θα ασκήσει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (πρώτο μισό του 2026), μαζί με την τρέχουσα Πολωνική Προεδρία, την επόμενη Δανέζικη Προεδρία (δεύτερο μισό του 2026), την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Κεραυνός υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, ειδικότερα στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, και χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας την ευθυγράμμιση των περιφερειακών εταίρων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις ευρωπαϊκές αξίες, ειδικά στους τομείς προτεραιότητας της ΕΕ, που θα επιτρέψει την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας».
Στο πλαίσιο της συνάντησης του ECOFIN την Τρίτη, οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν την πρόταση της Κομισιόν για δημιουργία Μηχανισμού Ενίσχυσης των Αμυντικών Δυνατοτήτων της ΕΕ (SAFE) για επενδύσεις προς την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Ο κ. Κεραυνός υπογράμμισε στην παρέμβασή του τη σημασία ενίσχυσης της αμυντικής και τεχνολογικής βάσης της ΕΕ, ειδικά υπό το φως του τρέχοντος γεωπολιτικού περιβάλλοντος.
Τόνισε ακόμα ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να επικεντρώνεται σε ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες, ενώ ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή τρίτων χωρών θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο υπό την αίρεση σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε πως δεν θα γίνει αποδεκτή η συμμετοχή τρίτης χώρας που εξακολουθεί να κατέχει έδαφος ευρωπαϊκής επικράτειας, όπως στην περίπτωση της Κύπρου.
Οι Υπουργοί αντάλλαξαν ακόμα απόψεις για τη στρατηγική της Κομισιόν για εμβάθυνση της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, με στόχο την αύξηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.
Ο κ. Κεραυνός χαιρέτισε την έμφαση στην πρόταση για αύξηση συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, αλλά και την επικέντρωση στην αύξηση των επιλογών χρηματοδότησης μικρομεσαίων και νεοφυών εταιρειών. Υπογράμμισε παράλληλα την προστιθέμενη αξία της ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής παιδείας και της ψηφιακής πρόσβασης σε απλά και ασφαλή προϊόντα.
Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν ακόμα για την πρόοδο υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ενέκριναν τα τροποποιημένα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ολλανδίας, Σλοβακίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας. Οι Υπουργοί κατέληξαν ακόμα σε πολιτική συμφωνία επί της οδηγίας σχετικά με τους κανόνες ΦΠΑ για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών και ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας G20.