Οι χιμπατζήδες σκουπίζονται με φύλλα και καθαρίζονται μετά το σεξ, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι χιμπατζήδες σκουπίζονται με φύλλα και καθαρίζονται μετά το σεξ, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που έχουν ανεπτυγμένες συνήθειες υγιεινής και φροντίδας, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης: οι χιμπατζήδες επίσης σκουπίζουν τα οπίσθιά τους, περιποιούνται πληγές μεταξύ τους και καθαρίζονται μετά τη σεξουαλική πράξη.

Παρότι στο παρελθόν είχε διαπιστωθεί ότι μεγάλοι πίθηκοι, όπως οι χιμπατζήδες και οι ουρακοτάγκοι, χρησιμοποιούν έντομα ή φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες για τη θεραπεία τραυμάτων, η νέα έρευνα προσφέρει επιπλέον στοιχεία και νέες παρατηρήσεις, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με τη δρα Ελοντί Φρέιμαν, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, “για πολύ καιρό θεωρούσαμε ότι η ιατρική φροντίδα ήταν κάτι που μας καθιστούσε μοναδικούς ως είδος. Όμως, όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τα ζώα στη φύση γνωρίζουν πώς να φροντίζουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους άλλους όταν είναι τραυματισμένοι ή άρρωστοι.”

Κατά την έρευνα, καταγράφηκαν 23 περιπτώσεις αυτοφροντίδας, όπως γλείψιμο πληγών, πίεση με τα δάχτυλα, χρήση φύλλων ή μασημένων φυτών σε πληγές. Ορισμένα από τα φυτά αυτά έχουν γνωστές θεραπευτικές ή αντισηπτικές ιδιότητες. Οι χιμπατζήδες επίσης σκουπίζονταν με φύλλα στα γεννητικά όργανα μετά το σεξ ή στα οπίσθια μετά την αφόδευση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αφαίρεσαν μόνοι τους παγίδες από το σώμα τους.

Εντοπίστηκαν, επίσης, περιπτώσεις αλληλοβοήθειας μεταξύ χιμπατζήδων, ακόμη και μη συγγενών, όπως η περιποίηση πληγών, η αφαίρεση παγίδας και, σε μία περίπτωση, το σκούπισμα του πέους άλλου χιμπατζή μετά το σεξ.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Στη συνέντευξή του στο ThemaOnline και τον Τάσο Θεοδώρου, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλά ανοιχτά για την επόμενη μέρα στην πολιτική, το μέλλον της παράταξης, τις εκλογές του 2026 και του 2028, τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, το Κυπριακό, αλλά και τα νέα πολιτικά φαινόμενα που ταράζουν τα νερά.

BEST OF TOTHEMAONLINE