Λίγο μετά την υιοθέτηση των κυρώσεων, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο «βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό για τα επόμενα βήματα» όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter), στην οποία προανήγγειλε και 18ο πακέτο κυρώσεων.
«Η Ευρώπη μόλις υιοθέτησε τη 17η δέσμη σκληρών κυρώσεων. Προετοιμάζεται ένα 18ο πακέτο με περαιτέρω σκληρές κυρώσεις» σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν. «Ήρθε η ώρα να εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός» πρόσθεσε.
«Σε αυτό το 17ο πακέτο, περιλαμβάνεται η Surgutneftegas - ένας ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός - καθώς και σχεδόν 200 πλοία του σκιώδους στόλου της Ρωσίας», τόνισε μετά την έγκριση των κυρώσεων η Ύπατη Εκπρόσωπος, Κάγια Κάλας.
«Όσο ο Πούτιν προσποιείται ότι ενδιαφέρεται για την ειρήνη, περισσότερες κυρώσεις βρίσκονται στα σκαριά» πρόσθεσε η κ. Κάλας, σημειώνοντας πως «όσο περισσότερο η Ρωσία επιμένει στον παράνομο και βάναυσο πόλεμό της, τόσο πιο σκληρή θα είναι η απάντησή μας».
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον διπλασιασμό των πλοίων του «σκιώδους στολου» που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις και τα οποία θα υπόκεινται σε απαγόρευση πρόσβασης σε λιμένες και απαγόρευση παροχής ευρέος φάσματος υπηρεσιών. Στον κατάλογο προστίθενται 189 σκάφη από τρίτες χώρες, με το σύνολο των χαρακτηρισμένων σκαφών να ανέρχεται πλέον στα 342.
Τα εν λόγω σκάφη είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, εφαρμόζουν παράτυπες και υψηλού κινδύνου ναυτιλιακές πρακτικές, ή στηρίζουν τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Στόχος των μέτρων είναι να περιορίσουν τις επιχειρησιακές ικανότητες του «σκιώδους στόλου» και να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας από την πώληση πετρελαίου.
Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται και επιμέρους κυρώσεις, όπως δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων, μεταξύ άλλων κατά ναυτιλιακών εταιριών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και το Χονγκ Κονγκ, που υποβοηθούν τη λειτουργία του σκιώδους στόλου μέσω της μεταφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών και εμπλέκονται σε επικίνδυνες πρακτικές. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ακόμα έναν σημαντικό ασφαλιστή της ρωσικής ναυτιλιακής βιομηχανίας πετρελαίου.
Από τότε που η ΕΕ εισήγαγε το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου και κυρώσεις στον σκιώδη στόλο, τα σχετικά ρωσικά έσοδα έχουν μειωθεί κατά 38 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Συμβούλιο.
Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, η ΕΕ επιβάλλει περιοριστικά μέτρα στην Surgutneftegaz, μεγάλη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία που παρέχει σημαντικά έσοδα στη ρωσική κυβέρνηση, ενώ επιβάλλει περιοριστικά μέτρα και σε σημαντική ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου.
Επιπρόσθετα, επιβάλλονται κυρώσεις σε πάνω από 45 ρωσικές εταιρείες και άτομα που παρέχουν στον ρωσικό στρατό μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπλα, πυρομαχικά, στρατιωτικό εξοπλισμό, κρίσιμα εξαρτήματα και υλικοτεχνική υποστήριξη. Επίσης, με βάση το ενισχυμένο νομικό πλαίσιο που εγκρίθηκε με τη 16η δέσμη μέτρων, η ΕΕ επεκτείνει τις κυρώσεις σε βιομηχανικούς φορείς, μεταξύ τους ρωσικές και κινεζικές εταιρίες, που προμηθεύουν εξοπλισμό στον ρωσικό στρατιωτικό και βιομηχανικό τομέα. Στον κατάλογο κυρώσεων προστίθενται ακόμα τρεις κινεζικές οντότητες, μεταξύ τους και κρατικές, μια λευκορωσική και μια ισραηλινή που παρέχουν κρίσιμα εξαρτήματα στον ρωσικό στρατό, μεταξύ άλλων για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Το Συμβούλιο προσέθεσε επίσης 31 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υπόκεινται σε αυστηρότερους εξαγωγικούς περιορισμούς όσον αφορά τα αγαθά και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε τρίτες χώρες (Σερβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Βιετνάμ και Ουζμπεκιστάν) και έχουν εμπλακεί στην καταστρατήγηση των κυρώσεων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ