Απόφαση–σταθμός από Ανώτατο: Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει κάθε εξουσία να λειτουργεί ως εποπτική Αρχή

Απόφαση–σταθμός από Ανώτατο: Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει κάθε εξουσία να λειτουργεί ως εποπτική Αρχή

Μια απόφαση-σταθμό εξέδωσε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, επικυρώνοντας την εποπτική εξουσία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και το δικαίωμά του να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα για λόγους δημόσιου συμφέροντος.

Δείτε την απόφαση του Ανωτάτου

Η υπόθεση είχε φτάσει στο Ανώτατο μετά από αμφισβήτηση ποινής ύψους 16.000 ευρώ, η οποία είχε επιβληθεί από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο σε δικηγορική εταιρεία. Τόσο το Πρωτόδικο Δικαστήριο όσο και το Εφετείο είχαν κρίνει ότι ο Σύλλογος δεν διαθέτει την αρμοδιότητα επιβολής τέτοιων ποινών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στην εκπομπή του Sigma, «Μεσημέρι και Κάτι» η δημοσιογράφος, Ζήνα Κωνσταντίνο, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τις προηγούμενες αποφάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ως εποπτική αρχή, έχει πλήρως κατοχυρωμένο το δικαίωμα επιβολής πειθαρχικών ποινών και προστίμων στους δικηγόρους.

Η απόφαση αναμένεται να ενισχύσει τον πειθαρχικό έλεγχο στον νομικό κόσμο, δίνοντας τη δυνατότητα στο Σύλλογο να επιλαμβάνεται υποθέσεων πριν αυτές φτάσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Στο Τρόοδος το Υπουργικό - Τι μπαίνει στο τραπέζι και το μεγάλο στοίχημα για το 2027

Στο Τρόοδος το Υπουργικό - Τι μπαίνει στο τραπέζι και το μεγάλο στοίχημα για το 2027

Την συνέχιση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, αναμένεται να συζητήσει το Υπουργικό Συμβούλιο το Σάββατο στη συνεδρία του στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Το 81,6% των παρεμβάσεων του Προγράμματος Διακυβέρνησης έχει ήδη ολοκληρωθεί ή υλοποιείται βάσει προγραμματισμού, επεσήμανε.

BEST OF TOTHEMAONLINE