Για δύο κράτη μιλά ο Τατάρ - Για περιεκτική διαδικασία ο Τορός

Για δύο κράτη μιλά ο Τατάρ - Για περιεκτική διαδικασία ο Τορός

Θα μπορούσαν να σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις στη βάση της συνεργασίας «δύο κρατών», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζοντας ότι το ψευδοκράτος έχει κυριαρχία και η αναγνώριση είναι σημαντικό στοιχείο για την συνέχιση της ύπαρξης ενός ανεξάρτητου κράτους.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρονται σε συνέντευξη που έδωσε ο Τ/κ ηγέτης στο κανάλι Real TV του Αζερμπαϊτζάν. «Η αναγνώριση είναι σημαντικό στοιχείο για τη συνέχιση της ύπαρξης ενός κυρίαρχου κράτους. Όμως, καθορίζουμε μόνοι μας το μέλλον μας ως τδβκ και χωρίς να υπάρξει αναγνώριση», είπε.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το ψευδοκράτος θα είναι πάντα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ένα ενιαίο σύνολο ως «ένα έθνος τρία κράτη» κι επανέλαβε ότι η αποδοχή του καθεστώτος ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) ήταν «ένα ιστορικό βήμα και μια ιστορική απόφαση».  

Υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά βλέπει τον τ/κ «λαό» ως μειονότητα και θέλει να τον εντάξει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί. Στόχος του, είπε, είναι μια «λύση δύο κρατών», στην οποία ο «λαός» να ζει με ηρεμία και ασφάλεια.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της «νέας πολιτικής», που προβλέπει ένα μοντέλο λύσης στη βάση της συνεργασίας «δύο κυρίαρχων και ίσων κρατών», είπε ότι θα συνεχίσουν να εξηγούν σε όλο τον κόσμο τη νομιμότητα της «νέας πολιτικής» που τέθηκε επί τάπητος με πλήρη στήριξη από την Τουρκία.

Στο μεταξύ, ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φικρί Τορός δήλωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση συναίνεσης με στόχο μια συνολική λύση στο Κυπριακό, πριν από την επίσκεψη της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Μιλώντας χθες στη «βουλή», ο κ. Τορός είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ως εξωτερικές επιρροές η αναφορά στην Κύπρο στις νέες διαδικασίες συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Κεντρικής Ασίας, ο διορισμός πρέσβεων από ορισμένες χώρες στην Κυπριακή Δημοκρατία και ο διορισμός Ειδικού Αντιπροσώπου από την ΕΕ για να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ενόψει της επίσκεψης της κ. Ολγκίν ο Φικρί Τορός είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η Προσωπική Απεσταλμένη το ΓΓ του ΟΗΕ θα προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει μια περιεκτική διαδικασία. Μια τέτοια διαδικασία, πρόσθεσε, είναι απαραίτητη κι αν ο στόχος είναι αυτή η προσπάθεια να φέρει ένα αποτέλεσμα, όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν μια ευρείας κλίμακας κουλτούρα συναίνεσης.

«Για να μπορέσει η Ολγκίν να προχωρήσει την αποστολή της, θα πρέπει οι πλευρές να επιδείξουν ευελιξία έναντι των υφιστάμενων θέσεων τους και να επικεντρωθούν στα κοινά συμφέροντα και τα κοινά οφέλη».  

Στο πλαίσιο μιας μη αναστρέψιμης πολιτικής συμφωνίας για μια συνολική διευθέτηση, συνέχισε, η διαδικασία του Κυπριακού Μηχανισμού Ειρήνης θα πρέπει να επανεκκινήσει σε σχέση με την ατζέντα της ΕΕ και την ενέργεια.

Αναφερόμενος στην επικείμενη προεδρία της ΕΕ, ο κ. Τορός είπε ότι «αυτή η περίοδος θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ενθαρρύνει τις προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και την πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ με τον θάνατο καθηγήτριας στην Θεσσαλονίκη: Υπέστη εγκεφαλικό μετά από bullying - «Της πετούσαν μπουκάλια και βιβλία»
Οικογενειακή τραγωδία: Μητέρα σκότωσε τα δύο παιδιά της ενώ ο σύζυγός της έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι στη νότια Αμερική
Νέο ξενοδοχείο ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται - Δείτε σε ποια περιοχή και πότε - Φωτογραφίες
VIDEO: Σειρήνες στη Βάση Ακρωτηρίου - Βρετανίδα σύζυγος στρατιωτικού αφηγείται τη δραματική νύχτα με τις κόρες της - «Κάναμε φωλιά...»
Όξφορντ: Πένθος για 15χρονη αθλήτρια - Άφησε την τελευταία της πνοή κατά την διάρκεια αγώνα
Αυτές οι αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων σε αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής - Όλες οι πληροφορίες
Ανείπωτη θλίψη για τον θάνατο Ανώτερου Υπαστυνόμου - Η παράκληση της οικογένειας για την κηδεία - Δείτε φωτογραφία του

 

 

 

Σε επιφυλακή η Κύπρος - «O πόλεμος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο Τραμπ - Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Σε επιφυλακή η Κύπρος - «O πόλεμος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο Τραμπ - Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Μέση Ανατολή, την ώρα που το Ισραήλ εξαπολύει κύμα επιθέσεων και το Ιράν απαντά με μπαράζ πυραύλων και drones. Στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο, βρέθηκαν οι ηγέτες της Ελλάδας και Γαλλίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όλες οι εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE