Μέσα στις επόμενες 48 ώρες, έως και 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν στη Γάζα, εάν δεν φτάσει σε αυτά βοήθεια.. Οι δηλώσεις του Τομ Φλέτσερ, Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ, αρμοδίου για ανθρωπιστικές υποθέσεις, στον ραδιοφωνικό σταθμό RADIO 4 του BBC προκαλούν ανατριχίλα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Ισραηλινή στρατιωτική μηχανή, συνεχίζει τις δολοφονικές επιχειρήσεις εις βάρος των Παλαιστινίων.
Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Κύπρος δέχονται έντονες επικρίσεις λόγω της συμφωνίας τους στη διαδικασία αναθεώρησης της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Μιλώντας στον ALPHA, ο Εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ Θεόδωρος Γκότσης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της δημιουργίας του θαλάσσιου διαδρόμου Αμάλθεια. Χαρακτήρισε δε, τραγική και απαράδεκτη την κατάσταση στη Γάζα.
Επικοινωνία Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό
Την άμεση ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, κατά τις επαφές του με ομολόγους του από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κόμπος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Mohammad Mustafa , με πρωτοβουλία της κυπριακής πλευράς, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με χώρες της περιοχής. Παράλληλα στο περιθώριο της 3ης Υπουργικής Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης- Αφρικανικής Ένωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Dr. Badr Abdelatty. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Γάζα, με τον κ. Κόμπο να δίνει έμφαση στην ανάγκη άμεσης και ανεμπόδιστης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό, εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης.
Σκληρή κριτική από το ΑΚΕΛ
Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη κατέταξε την Κύπρο σε μια διεθνή μειοψηφία ντροπής που συγκαλύπτει τη γενοκτονία και τον εγκληματία πολέμου Νετανιάχου, αναφέρει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του και σημειώνει ότι τα τελευταία 24ωρα, πολλοί στη διεθνή κοινότητα αναγκάζονται-κάποιοι εξ αυτών προσχηματικά-να πάρουν μέτρα για τις θηριωδίες του Ισραήλ στη Γάζα.
Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αντιτάχθηκε στην αναθεώρηση των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ όπως ζητά η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών και επιπρόσθετα, δεν συνυπέγραψε την κοινή έκκληση 23 κρατών που ζητούν να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, παρόλο που ο κ. Χριστοδουλίδης κατά τα άλλα διαφημίζει την Αμάλθεια.
Το ΑΚΕΛ διαμηνύει στον κ. Χριστοδουλίδη και στον κ. Κόμπο ότι με την εξωτερική πολιτική που ακολουθούν -μια εξωτερική πολιτική ασπόνδυλη, χωρίς ηθικές αρχές, χωρίς αξιοπιστία, χωρίς αξιοπρέπεια- όχι μόνο δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού της Κύπρου αλλά τα υποσκάπτουν. Καλεί τον κυπριακό λαό να αντιδράσει και να καταδικάσει τη συνεχιζόμενη γενοκτονία και τις επιλογές της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Καλεί, σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση που διοργανώνει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, την ερχόμενη Δευτέρα, 26 του Μάη και ώρα 18:30 έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Μάριος Καρογιάν: Ζητούμε άμεση εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για τη Γάζα
Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν, σε γραπτή ανακοίνωσή του, για τα όσα διαδραματίζονται στη Γάζα αναφέρει ότι, «παρακολουθούμε με έκδηλη αγωνία την ανθρωπιστική τραγωδία που εξελίσσεται στη Γάζα κατά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου του πολέμου (και η οποία αγγίζει τα όρια της γενοκτονίας)».
Καλούμε την διεθνή κοινότητα να μην αποστρέφει το βλέμμα της, για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων, από την ανείπωτη τραγωδία στην Γάζα, αλλά να μεριμνήσει για την άμεση εφαρμογή του Ψηφίσματος 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο καθορίζει σαφώς το πλαίσιο για την ταχεία και αποτελεσματική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα.
Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί αμέτοχη τα τεκταινόμενα. Η ανοχή τέτοιων πρακτικών και συμπεριφορών από όπου και αν προέρχονται δημιουργεί ένα προηγούμενο που θα αποβεί εις βάρος κυρίως των ασθενέστερων μελών της διεθνούς κοινωνίας που κατά κόρον επικαλούνται τα διεθνές δίκαιο, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος, καταλήγει η ανακοίνωση.