Μια καθηγήτρια απαντά: Εάν έχω επιχείλιο έρπη, πόσο κινδυνεύω από νόσο Αλτσχάιμερ;

Μια καθηγήτρια απαντά: Εάν έχω επιχείλιο έρπη, πόσο κινδυνεύω από νόσο Αλτσχάιμερ;

Παρότι ο επιχείλιος έρπης θεωρείται συνήθως μια απλή, παροδική ενόχληση, νέα μεγάλη μελέτη έρχεται να τον συνδέσει με κάτι πολύ πιο σοβαρό, τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Δημοσιευμένη στο BMJ Open, η έρευνα φέρνει στο φως μια πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στον κοινό ερπητοϊό τύπου 1 (HSV-1) και τη συχνότερη μορφή άνοιας. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Joyce Siette, από το Western Sydney University, τονίζει στο The Conversation πως τα ευρήματα είναι σημαντικά, αλλά δεν αποτελούν αιτία πανικού. Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά για την υγεία του εγκεφάλου σας;

Ο ερπητοϊός HSV-1 είναι «κρυμμένος» στο νευρικό μας σύστημα

Ο επιχείλιος έρπης είναι μια ενόχληση που όλοι έχουμε συνδέσει με φουσκάλες στα χείλη, αλλά ο ιός του έρπητα τύπου 1 (HSV-1) είναι πολύ πιο κοινός και πολύ πιο «κρυφός» από ό,τι νομίζουμε. Αφού περάσει η πρώτη λοίμωξη, ο HSV-1 «κρύβεται» στο νευρικό μας σύστημα και μπορεί να παραμείνει αδρανής για χρόνια, ενεργοποιούμενος μόνο όταν προκύπτουν στρεσογόνοι παράγοντες ή άλλες πιέσεις στο σώμα μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 2/3 των ανθρώπων κάτω των 50 ετών φέρουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.

Η μελέτη που χτυπάει νέο «καμπανάκι»

Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 340.000 ενήλικες άνω των 50 ετών στις ΗΠΑ. Ανάμεσα σε όσους είχαν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ, το 0,44% είχε ιστορικό HSV-1. Αντίθετα, στο υγιές δείγμα αυτό το ποσοστό ήταν 0,24%. Αυτό μεταφράζεται σε 80% υψηλότερο σχετικό κίνδυνο για όσους είχαν διαγνωστεί με τον ιό. Ακόμη πιο ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί ότι όσοι είχαν λάβει αντιιική αγωγή για τον HSV-1, φάνηκε να έχουν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν έλαβαν θεραπεία.

Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν μια παλιότερη υπόθεση σύμφωνα με την οποία ο ιός του έρπητα μπορεί να εμπλέκεται σε μακροχρόνιες νευροεκφυλιστικές διαδικασίες. Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει ίχνη DNA του HSV-1 στους εγκεφάλους ατόμων που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιός μπορεί να προκαλεί τη συσσώρευση αμυλοειδών πλακών, οι οποίες είναι βασικό χαρακτηριστικό της νόσου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Siette, η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση, όχι αιτιολογική σχέση. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιός προκαλεί τη νόσο ή επιταχύνει την εξέλιξή της.

Γιατί δεν χρειάζεται πανικός

Παρά τα μεγάλα ποσοστά, η απόλυτη πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος Αλτσχάιμερ λόγω του HSV-1 παραμένει εξαιρετικά χαμηλή. Η πλειοψηφία των ατόμων με τον ιό δεν θα εμφανίσουν ποτέ τη νόσο. Επίσης, τα δεδομένα προέρχονται από ασφαλιστικά αρχεία, τα οποία δεν καταγράφουν πάντα με ακρίβεια αν κάποιος φέρει τον ιό ή πόσο συχνά εμφανίζει τα συμπτώματά του.

Ανεξαρτήτως του εάν φέρουμε ή όχι τον ιό, υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Σύμφωνα με την επιστήμη, η καθημερινή σωματική κίνηση, η ισορροπημένη διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος, η κοινωνική δραστηριότητα και η μείωση του χρόνιου άγχους, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου μας.

Αν έχετε συχνές εξάρσεις επιχείλιου έρπητα, καλό είναι να συζητήσετε με τον γιατρό σας την πιθανότητα προληπτικής θεραπείας για να τις περιορίσετε και να είστε υγιείς μακροπρόθεσμα.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Ξεγύμνωσαν» τις Κεντρικές Φυλακές: Πώς 300.000 απόρρητα έγγραφα κατέληξαν στο σπίτι δεσμοφύλακα

«Ξεγύμνωσαν» τις Κεντρικές Φυλακές: Πώς 300.000 απόρρητα έγγραφα κατέληξαν στο σπίτι δεσμοφύλακα

Ένα σκάνδαλο που προκαλεί σοκ στην κοινή γνώμη και φέρνει στο φως όσα διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες των Κεντρικών Φυλακών, αποκαλύπτεται τις τελευταίες ώρες.