Μαρίνος Κλεάνθους στο «T»: «Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε» - «Η ΔΗΠΑ έχει προοπτική και πεδίο δράσης»

Μαρίνος Κλεάνθους στο «T»: «Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε» - «Η ΔΗΠΑ έχει προοπτική και πεδίο δράσης»

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ Μαρίνος Κλεάνθους σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης, αναλύει τα σημερινά δεδομένα στη ΔΗΠΑ, ένα χρόνο μετά τις ευρωεκλογές. Με αφορμή το Πολιτικό Συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου, ο Μαρίνος Κλεάνθους, δηλώνει πως η ΔΗΠΑ, έχει προοπτική και πεδίο δράσης.

Σχολιάζει το ενδεχόμενο, ο Μάριος Καρογιάν να μην ηγηθεί του ψηφοδελτίου στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι αυτό, δεν σημαίνει πως η ΔΗΠΑ χωρίς τον Μάριο Καρογιάν δεν έχει μέλλον και προοπτική, απορρίπτοντας την εντύπωση που υπάρχει, ότι το κόμμα, είναι προσωποπαγές.

Κληθείς να σχολιάσει την είσοδο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην πολιτική, υποδεικνύει με νόημα, ότι στην πολιτική, δεν υπάρχουν Μεσσίες και ξεκαθαρίζει κάτω από ποιες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία, με το κίνημα Μιχαηλίδη.

Αναφερόμενος στην είσοδο του Φειδία Παναγιώτου στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλώνει ότι εξακολουθεί να  νιώθει πως βρίσκεται σε μαύρη κωμωδία.

H ΔΗΠΑ ετοιμάζεται για το Πολιτικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου. Μήπως έρχεται κάπως αργοπορημένα, ένα χρόνο μετά τις ευρωεκλογές;

Εύλογο το ερώτημά σας. Θα μπορούσε να γίνει πιο νωρίς, αλλά δεν θέλαμε να κάνουμε κάτι, για το θεαθήναι. Θέλαμε πρώτα να συζητήσουμε εσωτερικά. Όταν λέμε εσωτερικά εννοούμε και σε θέμα συλλογικών οργάνων, αλλά και σε θέμα της βάσης μας, με τα μέλη μας. Με όσους πιο πολλούς μπορούμε. Να καταλάβουμε που πάμε λάθος, τι κάνουμε καλά, τι κάνουμε κακά, να διορθώσουμε και να έχουμε προτάσεις για το πως μπορούμε να προχωρήσουμε. Άρα για αυτό, το συνέδριο γίνεται τώρα. Η ουσία είναι να βγουν συμπεράσματα και να βγουν αποτελέσματα που έχει ανάγκη αυτή η στιγμή και η βάση μας, αλλά και ευρύτερα η κοινωνία.

Άρα να θεωρήσουμε ότι έχετε κάνει την αυτοκριτική σας από τις τελευταίες Ευρωεκλογές μέχρι σήμερα;

Μέσα από το Συνέδριο, θέλουμε να ξαναεμφανιστούμε και στη βάση μας και ευρύτερα στην κοινωνία. Να ξαναπαρουσιαστούμε. Να θυμίσουμε και εμείς οι ίδιοι ποιοι είμαστε, που στεκόμαστε, σε ποιους απευθυνόμαστε και γιατί θεωρούμε ότι η ΔΗΠΑ σήμερα, έχει προοπτική και πεδίο δράσης.

Πού στέκεστε;

Είμαστε ένα κεντρώο κόμμα. Θεωρούμε ότι από τα υφιστάμενα άλλα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου είμαστε το μόνο κόμμα που πραγματικά δίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο και ουσία στη λέξη κέντρο, με την έννοια ότι πιστεύουμε στη σύνθεση, πιστεύουμε στον διάλογο, έχουμε προτάσεις, δεν λαϊκίζουμε και δεν φωνάζουμε. Ξέρετε, μπορεί κάποιος να πει πολλά για τη ΔΗΠΑ. Σίγουρα όμως, δεν θα ακούσετε ούτε ένα να πει, ότι λαϊκίζουμε, ότι φωνάζουμε και ότι δεν έχουμε πολιτικές. Σε πολιτικό επίπεδο, δεν άκουσα καμία κριτική από κανένα, να μας πει, «ξέρετε δεν σας πάμε γιατί διαφωνούμε για αυτό που ψηφίσατε». Όχι. Οι θέσεις μας είναι εκεί, θωρώ ότι έχουν μεγάλο ακροατήριο, αποτύχαμε να το φτάσουμε εκεί όπου μπορούμε και μπορούμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας , που βλέπει κριτικά και άβολα και την υφιστάμενη κατάσταση της δεξιάς και της αριστεράς, αλλά ακόμα και των άλλων κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

Άρα σε ποιους απευθύνεστε σήμερα;

Απευθυνόμαστε στους δημοκράτες, που θέλουν λύση, αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που υπάρχουν στην οικονομία, δεν φωνάζουν, θέλουν να βρουν πρακτική αντιμετώπιση των προβλημάτων, στους μικρομεσαίους , στους νοικοκυραίους, στις μικρές επιχειρήσεις, στηρίζουμε την οικονομία εκεί που πρέπει, -χωρίς επαναλαμβάνω να παίρνουμε λαϊκίστικες θέσεις- και στους πολίτες που έχουν κουραστεί από τα συνθήματα και έχουν κουραστεί από την τοξικότητα. Γιατί εμείς, πιστεύουμε πολύ στη σύνθεση. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων και πολιτικών.

Είχατε κάνει μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι αν δεν αλλάξει η ΔΗΠΑ, θα αποχωρήσετε.  Άλλαξε κάτι από τότε μέχρι σήμερα;

Είχα πει ότι, αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε. Θα το αναπτύξω, όπως το βλέπω εγώ. Η δημοκρατία, δυστυχώς δεν λειτουργεί άμεσα και οι δημοκρατικές διαδικασίες και τα κόμματα, δεν επιτρέπουν σε άμεσες τομές και άμεσες αλλαγές. Πρώτα, πρώτα, τα ίδια τα κόμματα είναι σώματα που αποτελούνται από πολλά διαφορετικά όργανα, προϋποθέτουν πολλές διαδικασίες και συζητήσεις. Δ

Δυστυχώς, οι μεγάλες αλλαγές και οι θεαματικές αλλαγές  επιτυγχάνονται πολύ αργά και πολύ δύσκολα.

Άρα, σε ότι με αφορά, θα σας πω ότι συνεχίζω να πιστεύω ότι αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε και συνεχίζω να πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα για να αλλάξουμε. Συμμετέχω όμως. Συμμετέχω, γιατί πιστεύω ότι είχα δύο επιλογές αφού είναι προσωπική ερώτηση. Ή να πω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος και άρα πάω σπίτι μου και επιλέγω να κάνω κριτική από τον καναπέ μου, ή να συνεχίσω να πιστεύω για τις αλλαγές και να συνεχίσω να κάνω στο μέτρο και στο βάρος που μου αναλογεί της ευθύνης, την προσπάθειά μου, για να αλλάξουν τα πράγματα. Ε λοιπόν, είμαι από τους αισιόδοξους ανθρώπους και είμαι εξ εκείνων που θέλω να δώσω τη μάχη μου, για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, αν και είναι δύσκολο.

Για να αλλάξουν τα πράγματα επειδή στηρίζετε την κυβέρνηση, θα πρέπει να εισακουστούν και οι δικές σας προτάσεις. Γίνεται κάτι τέτοιο;

Σίγουρα, στηρίζουμε την κυβέρνηση, βάσει συγκεκριμένων προγραμμάτων . Δυστυχώς δεν συμμετέχουμε στην καθημερινή λήψη των αποφάσεων της κυβέρνησης, δεν είμαστε από αυτή την άποψη, συγκυβέρνηση. Έρχεται η κυβέρνηση και φέρνει προτάσεις ή υλοποιεί προτάσεις και εμείς προσπαθούμε εκ των υστέρων, να κάνουμε την κριτική μας ή να πούμε ότι τις δεχόμαστε κλπ. Οι αλλαγές γενικά, δύσκολα γίνονται και δεν είναι κατ’ ανάγκη θέμα ενός προσώπου. Θα πρέπει πρώτα- πρώτα η ίδια η κοινωνία, να θέλει να κατευθύνει τα πράγματα, σε μια κατεύθυνση. Θα πρέπει ταυτόχρονα. να υπάρχει και η κατάλληλη παιδεία, ώστε η αλλαγή  να πάει εκεί που πρέπει. Άρα το πώς αλλάζουν τα πράγματα, δεν είναι ούτε με ένα μαγικό ραβδί, ούτε από τη μια μέρα στην άλλη και ούτε είναι θέμα ενός προσώπου. Ταυτόχρονα όμως, είμαι και αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι εάν από διάφορα κόμματα γενικά, επιλεγούν προσωπικότητες με συγκεκριμένο ηθικό κώδικα και με συγκεκριμένη βούληση, είναι καλό, η κοινωνία να τους δίνει τη δυνατότητα, να δοκιμαστούν. Να μην μένουμε στα στεγανά.

Είχατε πει σε κάποια στιγμή, ότι σας έχει απογοητεύσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος  Χριστοδουλίδης.

Ναι το είπα

Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη;

Καταρχάς να πω ότι είναι καλόπιστη η κριτική και πρέπει να γίνεται. Άλλωστε, σε ότι αφορά τη μικρή μου παρουσία στα κοινά ως δημοτικός σύμβουλος – είχα ξεκινήσει από το 2011 μέχρι σήμερα-ποτέ δεν φοβήθηκα να εκφράσω ανοιχτά τη γνώμη μου. Υπάρχει ένα θεολογικό ρητό που λέει, «είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω» και είναι αυτό, που προσπαθώ να εφαρμόσω εγώ, γιατί πρέπει η κοινωνία να ξέρει, ότι δεν συμφωνούμε κατ’ ανάγκη με ό,τι κατά καιρούς μπορεί να γίνεται, ή δεν σημαίνει ότι η σιωπή μας, είναι αποδοχή.

Θα έλεγα λοιπόν, ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μπορούσε να κάνει αρκετά πράγματα διαφορετικά και να ικανοποιήσει πρώτα- πρώτα, αυτό το οποίο ο ίδιος έλεγε προεκλογικά. Όμως, αυτό από μόνο του, δεν πρέπει να μας κάνει να παίρνουμε βιαστικές αποφάσεις. Συμμετέχουμε στην κυβέρνηση, στηρίζουμε την κυβέρνηση, θεωρώ ότι με τα σημερινά δεδομένα γίνονται αρκετά καλά, δίνονται αρκετές θετικές πρωτοβουλίες, από κει και πέρα ναι, για το υπόλοιπο της θητείας της κυβέρνησης, θα πρέπει και ο ίδιος ο Πρόεδρος να δείξει στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του, περισσότερη εμπιστοσύνη και περισσότερο «αέρα», ώστε να γίνει περισσότερη συν διαβούλευση για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση.

Εμείς σαν ΔΗΠΑ δεν θα χαρούμε αν οποιαδήποτε κυβέρνηση είτε συμμετέχουμε είτε όχι, δεν πάει καλά. Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε να είμαστε δημιουργικοί.

Βουλευτικές εκλογές 2026

Συνεργασία μεταξύ των κομμάτων του κεντρώου χώρου. Έπεσε στο τραπέζι μια πρόταση από πλευράς ΔΗΚΟ για κοινό ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές εκλογές.

Η πρόταση έγινε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ, τον Πανίκο Λεωνίδου. Επίσημα από το ΔΗΚΟ, δεν έχει έρθει οτιδήποτε. Από κει και πέρα, ευρύτερα συνεργασίες γιατί όχι, όμως ταυτόχρονα όταν λέμε για εκλογικές συνεργασίες, θέλουμε να κάνουμε κάτι που να έχει ουσία.

Ποιες θα είναι οι κοινές θέσεις των προσωπικοτήτων αυτών που θα αποτελούν το ψηφοδέλτιο; Θα είναι το κυπριακό; Συμφωνούμε στο κυπριακό σήμερα με τους φίλους του ΔΗΚΟ; Εγώ ακούω διάφορα από την πλευρά του ΔΗΚΟ. Ακούω ότι μέχρι και να κλείσουμε τα οδοφράγματα. Ακούω ότι όσοι πάνε στα κατεχόμενα είναι κοπρίτες. Είναι θέσεις που έχουν πει αυτές, δημόσια. Έχουν διαφωνήσει με πρωτοβουλίες όπως στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας. Εμείς, έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση. Εμείς, συμφωνούμε με την επιστροφή στο πλαίσιο Γκουτέρες. Εκείνοι το απορρίπτουν. Μάλιστα, προειδοποίησαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, να μην τολμήσει να φέρει το πλαίσιο Γκουτέρες. Άρα, αν προχωρήσουμε σε  μια πρωτοβουλία απλά για το θεαθήναι, πόσο έντιμο θα είναι και πόσο πετυχημένο θα είναι; Δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχουμε και κοινά. Κοινές έγνοιες για το που πάει η δημοκρατία. Κοινές έγνοιες για την ακροδεξιά. Για το περιβάλλον θα έλεγα ότι έχουμε κοινές έγνοιες με κάποιους, αλλά αυτό από μόνο του είναι αρκετό για κάθοδο με κοινό ψηφοδέλτιο; Θεωρώ πως όχι.

Έχετε αποφασίσει αυτόνομη κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές. Θα είστε υποψήφιος;

Είναι κάτι που με προβληματίζει. Σίγουρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν πολύ τιμητικό για μένα και όπως το βλέπω, είναι λογικό, ο προβληματισμός να είναι παραγωγικός.

Κατά  την πρόσφατη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κόμματός σας, ξεκίνησε μια συζήτηση από τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ, ο οποίος εξέφρασε κάποιες σκέψεις κατά πόσο θα ηγηθεί ή όχι του ψηφοδελτίου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Μια τέτοια απόφαση, θεωρείτε ότι θα έχει κόστος σε ένα κόμμα, το οποίο θεωρείται προσωποπαγές;

Θα πω ότι όντος είχε γίνει μια ανοιχτή ειλικρινής συζήτηση, όπως γίνεται σε πάρα πολλά θέματα. Αυτό είναι και μια απόδειξη του πόσο ανοιχτοί είμαστε στις συζητήσεις μας και το τι μπορεί να λέμε. Ο ίδιος ο Πρόεδρος από μόνος του, εξέφρασε μια δική του σκέψη, η οποία όμως όπως μας τόνισε δεν είναι απόφαση. Σίγουρα, αν ο ίδιος αποφασίσει, κάθε απόφαση έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Κατ’ αρχάς, ο ίδιος ο Πρόεδρος θα πρέπει να πάρει τις δικές του αποφάσεις και απ’ εκεί και πέρα, εμείς ανάλογα, θα προχωρήσουμε. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι υπάρχει η εντύπωση ότι η ΔΗΠΑ είναι το κόμμα του Καρογιάν. Θα θυμίσω όμως, ότι δεν είναι έτσι. Αν ανατρέξετε τότε που ιδρύσαμε τη ΔΗΠΑ, θα δείτε ότι η ΔΗΠΑ ιδρύθηκε από εκατοντάδες άτομα, τα οποία μετά κάλεσαν τον Μάριο Καρογιάν, να ηγηθεί της προσπάθειας. Άρα, ναι, συμφωνώ ότι ο Μάριος Καρογιάν έχει τη δική του ιστορία, τη δική του γνώση με τη δική του βαρύτητα, είναι ταυτισμένος με τη ΔΗΠΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΔΗΠΑ χωρίς τον Μάριο Καρογιάν να είναι υποψήφιος στις εκλογές, δεν έχει μέλλον και προοπτική. Δεν είναι ένα προσωποπαγές κόμμα. Είναι εκεί οι αρχές και οι αξίες μας και οι προτάσεις μας. Άρα, ανάλογα με τις αποφάσεις του Προέδρου, εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα πάμε πολύ καλά. στις βουλευτικές εκλογές.

Ποιος είναι ο στόχος σας στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;

Σίγουρα ο στόχος είναι, να είμαστε όσο το δυνατόν, πιο δυνατά στη βουλή. Δεν έχει μπει μέχρι στιγμής συγκεκριμένο εκλογικό μέτρο, θυμίζω ότι είχαμε πάρει 6,10% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Οι τέσσερις βουλευτές μας θεωρώ γενικά, ότι είναι παραγωγικοί στη βουλή, από κει και πέρα, όσο πιο δυνατά μπούμε, τόσο το καλύτερο.

Το «Άλμα» του Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από την εξαγγελία του νέου πολιτικού κινήματος από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη;

Να πω ότι σε μια δημοκρατία, είναι κοινά αποδεκτό και θα έλεγα και θετικό να υπάρχει δυνατότητα σε όσους νιώθουν ότι δεν εκφράζονται από τα υφιστάμενα κόμματα, να δημιουργούν το δικό τους κόμμα. Ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις, απόψεις ή συμπάθειες μπορεί να έχει κάποιος για το πρόσωπο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όταν ήταν επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τώρα ως ένα νέο κόμμα, θα κριθεί για τις θέσεις του και για τα στελέχη του, γενικά για διάφορα θέματα. Άρα εμείς ως ΔΗΠΑ, ως κόμμα γενικά που είμαστε υπέρ της σύνθεσης καλωσορίζουμε μια νέα προσπάθεια και περιμένουμε να τους ακούσουμε και για να δούμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε.

Έχετε ξεχωρίσει κάτι συγκεκριμένο από την πρώτη δημόσια εξαγγελία;

Καταρχάς, να πούμε ότι, η κοινωνία φαίνεται να ψάχνει για Μεσσίες. Με αφορμή αυτό που με ρωτάτε. Δεν ξέρω αν «Μεσσίες» μπορούν αν δώσουν αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν η δημοκρατία επιτρέπει ένα τέτοιο φαινόμενο. Και αν τελικά είναι ψευδαίσθηση ότι ένα πρόσωπο, με ένα σύνθημα, ή με ένα  μαγικό ραβδί, μπορεί να δώσει  λύσεις σε όλα τα προβλήματα.  Σε ότι αφορά το πρώτο δείγμα γραφής του κ. Μιχαηλίδη, το γεγονός ότι είχαμε δει αυτές τις μέρες κάτι αναφορές σε σχέση με το Ανώτατο Δικαστήριο κλπ., επίσης θα πω ότι ως κεντρώος και ως άνθρωπος της σύνθεσης και ως νομικός, ότι δεν νιώθω άνετα όταν βλέπω κάποιον να λέει κάτι χωρίς να το τεκμηριώνει και ειδικά από πρόσωπα που θέλουν να αναλάβουν και περισσότερη ευθύνη. Νιώθω ότι, το να έρχεται κάποιος και να λέει ότι κάποιος κάπου είπε κάτι κλπ., με κάνει να νιώθω άβολα.

Εγώ, εμπιστεύομαι τους θεσμούς. Παρά τις αδυναμίες που μπορεί να έχουμε. Και πρέπει να στείλουμε και αυτό το μήνυμα στην κοινωνία, να εμπιστευόμαστε τους θεσμούς. Αν όμως συμβεί κάτι, έχουμε την ευθύνη και ειδικά αυτοί οι οποίοι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών και λένε μάλιστα ότι έχουν στόχους για ανώτατα αξιώματα, να είναι συγκεκριμένοι και να λένε συγκεκριμένα τις κατηγορίες, εκεί που πρέπει, ώστε έτσι να αποδεικνύουν στην πράξη, ότι θα βοηθήσουν τον τόπο για την κάθαρση και για τη μεταρρύθμιση.

Είχατε πει σε μια συνέντευξή σας, «γιατί να μην συνεργαστούμε με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη». Άλλαξε κάτι;

Πράγματι, είχα συμμετάσχει σε μια εκπομπή του SIGMA με τον Ανδρέα Δημητρόπουλο και ρωτήθηκα και είπα, ότι είμαστε κόμμα της σύνθεσης και επομένως αν κάνει κόμμα ο κ. Μιχαηλίδης, αναμένουμε να το ακούσουμε, να κάνουμε κριτική, διάλογο μαζί του και γιατί όχι να συνεργαστούμε εκεί που μπορούμε. Αυτό, βγήκε ως τίτλος, ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον Οδυσσέα. Εγώ λέω ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και κριτική στον Οδυσσέα και να κάνουμε και διάλογο μαζί του, όπως και με άλλα κόμματα. Γιατί αυτή είναι η αρχή μας. Δεν έκανα συγκεκριμένη αναφορά, όπως βγήκε προς τα έξω. Αν το κόμμα αυτό, θα είναι κόμμα του δημοκρατικού τόξου, που ο ίδιος είπε ότι είναι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνεργαστούμε και με το κόμμα του κ. Μιχαηλίδη, όπως και με τα υπόλοιπα κόμματα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Γιατί η ΔΗΠΑ πιστεύει στη σύνθεση. Αλλά προσέξτε. Τι σημαίνει συνεργασία τι σημαίνει διάλογος. Μπαίνω σε ένα διάλογο όταν είμαι έτοιμος να πω τις απόψεις μου και να ακούσω τα απόψεις του άλλου και να βγάλω συμπεράσματα. Διαφορετικά, είναι μονόλογος. Άρα ναι, στον διάλογο με τα άλλα κόμματα, όχι στους μονολόγους και όχι σε άτομα ή κόμματα που μπορεί να θεωρούν ότι εκείνοι είναι οι αυθεντίες και οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Θέλω να πω και αυτό: Ο ένας έχει πάντα δίκιο, αλλά η αλήθεια ξεκινά, με τους δύο.

Φαινόμενο Φειδίας Παναγιώτου

Φαινόμενο Φειδίας Παναγιώτου. Πώς το αξιολογείτε σήμερα; Σας είδαμε το βράδυ των ευρωεκλογών να εκφράζεστε με τρόπο έντονο για το αποτέλεσμα και για το πως η κοινωνία, αποφάσισε να στείλει στο ευρωκοινοβούλιο τον Φειδία.

Κατ’ αρχάς να πω ότι, με τον άνθρωπο Φειδία Παναγιώτου, δεν έχω τίποτα. Μου είναι συμπαθής και δεν έχω κάτι να χωρίσω μαζί του. Αυτό που σχολίασα και έχετε δίκαιο το βράδυ των ευρωεκλογών, είναι το σοκαριστικό αποτέλεσμα και που είδαμε μια κοινωνία να γυρίζει την πλάτη σε διάφορους υποψηφίους, διαφόρων κομμάτων. Γιατί θεωρώ ότι όλα τα κόμματα είχαν αξιόλογες προσωπικότητες. Με σόκαρε το γεγονός, ότι ένα 20% ψήφισε ένα άτομο που είπε, «δεν έχω ιδέα». Αυτό τι έδειξε; Ότι η δημοκρατία μας, έχει πρόβλημα. Όχι  μόνο η δημοκρατία της Κύπρου. Γενικά οι δυτικού τύπου δημοκρατίες πεθαίνουν και είπα μάλιστα ότι, ξεκινά μια μαύρη κωμωδία. Νιώθω ότι συνεχίζουμε και ζούμε σε αυτή τη μαύρη κωμωδία και δυστυχώς τα έργα και οι μέρες αυτών των προσωπικοτήτων αποδεικνύεται ότι είναι επικίνδυνο να αναδεικνύονται με τόση πολλή δύναμη και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Είναι μαύρη κωμωδία. Δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω διαφορετικά.

Έχουν ευθύνη τα κόμματα;

Έχουν ευθύνη και τα κόμματα, έχουν ευθύνη και τα ΜΜΕ με τις αδυναμίες που έχουν σε θέματα ενημέρωσης, έχει ευθύνη και η παιδεία . Η κοινωνία είναι αναστατωμένη και απογοητευμένη. Θα  πρέπει όμως, να αντιληφθούν και οι πολίτες, ότι δεν μπορεί ο ένας, χωρίς ιδέα, δηλαδή, τέτοιου τύπου προσωπικότητες να δώσουν μια νέα ελπιδοφόρα αρχή για τον τόπο. Ανησυχώ ότι και το 2026, θα δούμε αρκετά τέτοια νέα φαινόμενα, σωστά το λέτε και να πάμε ακόμα πιο κάτω. Ελπίζω πριν πάμε κάτω τελείως, όταν μάλλον θα είμαστε στον πάτο μας, να μην  φάμε χαστούκι. Γιατί ξέρετε και το 1974 φάγαμε χαστούκι. Εκεί με άλλα θέματα. Τώρα, θα έχουμε απίστευτες άλλες περιπέτειες.

Πώς αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα;

Έχω έντονη άποψη, την οποία την είπα από πέρσι. Ότι είναι θέμα, που πρέπει να αντιμετωπίσει η ίδια η ΕΕ. Δεν μπορεί μόνη της, η Κύπρο. Πρέπει να μπει ένας έλεγχος. Δεν το λέω μόνο εγώ. Το λέει ο Χαράρι, ο Συγγραφέας, ο οποίος λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα αυστηρό σώμα που να ελέγχει το τι και πως εμφανίζεται κάποιος στο διαδίκτυο. Δεν μιλάμε για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά λέμε, ότι θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, ποιος λέει κάτι, τι σημαίνει αυτό που λέει, σε ποιόν απευθύνεται και πως το λέει. Δεν μπορεί, εγώ, εσείς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, όταν είναι να παρακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση, να υπάρχει προειδοποίηση ότι είναι κατάλληλο ή ακατάλληλο για κάποιες ηλικίες και όταν μπαίνει στο διαδίκτυο , ένας τέτοιος έλεγχος να μην υπάρχει.

Δεν μπορούμε να ενθαρρύνουμε την τοξικότητα, που επιστημονικά πλέον έχει αποδειχθεί ότι τα Social Media ενθαρρύνουν την τοξικότητα και να έχουν περισσότερα κλικ, διότι η τοξικότητα δημιουργεί πάρα πολλά θέματα, και ψυχολογικά και κοινωνικά και πολιτικά. Και στο τέλος της ημέρας, η ίδια η δημοκρατία, τραυματίζεται. Άρα ναι, ένα από τα θέματα που και εμείς ως ΔΗΠΑ  και μέσα από την αντίστοιχη ομάδα Ευρωβουλευτών, θα το δείτε προσεχώς, είναι το θέμα της ρύθμισης της τεχνολογίας, με σωστό τρόπο, σε επίπεδο ΕΕ. Να υπάρχουν επιτέλους, σωστές ρυθμιστικές εποπτικές αρχές, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Θεωρείτε τις προεδρικές εκλογές του 2028, μακριά;

Εύλογο το ερώτημα. Ήδη κάποιοι έχουν πει ότι θα είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές. Από τη μια, θεμιτό, ο καθένας έχει τους στόχους του, από την άλλη όμως, μπορούμε να αντέξουμε μια τόσο μακρά προεκλογική εκστρατεία; Νομίζω πως όχι.

Ως ΔΗΠΑ, έχετε θέσει κάποιες προϋποθέσεις σε σχέση τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη; Αναφέρομαι στις προεδρικές εκλογές.

Σίγουρα, δεν υπάρχει κάποια απόφαση, ότι θα στηρίξουμε τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή, ανοιχτά χωρίς φόβο και πάθος, θα κρίνουμε την κυβέρνηση για το έργο της, αν υλοποίησε τις προεκλογικές εξαγγελίες, αν υπάρχουν παράπονα και όλα θα κριθούν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινείται προς την ορθή κατεύθυνση σε ότι αφορά στο κυπριακό;

Σίγουρα υπάρχουν τρομερές δυσκολίες με το κυπριακό, επίσης ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας δημιουργεί νέες προκλήσεις, ο τρόπος που ο ίδιος ο Τραμπ φαίνεται να αντιλαμβάνεται τα διεθνή προβλήματα δημιουργεί πάρα πολλές ανασφάλειες. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έχει πετύχει να επανεκκινήσει μια διαδικασία, η οποία δυστυχώς δεν κινείται με τους ρυθμούς που θα θέλαμε, διότι η Τουρκική πλευρά δεν είναι ενθαρρυντική, δεύτερο έχει καταφέρει να εμπλέξει την ΕΕ, κάτι το οποίο έλεγε προεκλογικά και ο ίδιος ΟΗΕ αντιλαμβάνεται ότι σε όλο αυτό το πεδίο, χρειάζεται ένα θετικό παράδειγμα προς λύση. Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, οι θέσεις του Προέδρου είναι σωστές, δηλαδή, επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκαν και εμείς το στηρίζουμε. Είναι δύσκολα ωστόσο τα δεδομένα και επί του εδάφους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

BEST OF TOTHEMAONLINE