Συνδέει νέα πολυμερή με περιουσιακό ο Ερσίν Τατάρ – Λέει «όχι» σε συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Συνδέει νέα πολυμερή με περιουσιακό ο Ερσίν Τατάρ – Λέει «όχι» σε συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Αν πρόκειται να σημειωθεί πρόοδος και για να αποδώσουν καρπούς όλα όσα γίνουν ώστε να υπάρξει μια σοβαρή συνάντηση τον Ιούλιο στην Γενεύη, «αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες των Ε/κ πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουν», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ ότι ανέφερε στην Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ, κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα στα κατεχόμενα.

Για μια ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση κατά την διάρκεια της παρουσίας της κ. Ολγκίν στο νησί, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν θα είναι προς όφελος κανενός, όσο υπάρχει αυτό το κλίμα στο περιουσιακό.

Μιλώντας μετά την συνάντηση, η οποία άρχισε στις 10:30 και ολοκληρώθηκε στις 11:45 περίπου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι έθεσε το ζήτημα των συλλήψεων για τον σφετερισμό. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα το ζήτημα αυτό έχει μεγεθυνθεί, οι «τρομοκρατικές ενέργειες», κατά την έκφρασή του, των Ε/κ εντατικοποιήθηκαν και οι δηλώσεις που έχουν γίνει τους έχουν πραγματικά θορυβήσει, πρόσθεσε. «Γιατί εάν κάποιος δει τις πραγματικότητες, στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικές αρχές κι αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, μετά την «ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο και μετά συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών, οι Τ/κ εγκαταστάθηκαν εξ ολοκλήρου στο βορρά και οι Ε/ εξ ολοκλήρου στο νότο». Μετά από αυτό, πρόσθεσε, για να μπορέσει ο τ/κ «λαός» να συνεχίσει την ζωή του και να δημιουργήσει το μέλλον του οικονομικά, «έγιναν κάποιες διευθετήσεις».

Ανέφερε στην κ. Ολγκίν, όπως είπε, ότι οι Ε/κ προσπαθούν να υπονομεύσουν τους «νόμους», το «σύνταγμα» του 1983 και τους επενδυτές, υπονομεύοντας και κάθε ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί. Η κ. Ολγκίν, δήλωσε, τον άκουγε προσεκτικά. «Άλλωστε και στο παρελθόν της μετέφερα αυτό το θέμα. Η ίδια έχει πληροφόρηση, γνωρίζει και μου είπε ότι θα προβεί σε κάποιες ενέργειες», πρόσθεσε.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι συνεχίζει εδώ και 4,5 χρόνια, με την στήριξη της Τουρκίας, την πολιτική της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνώς καθεστώτος και κάνοντας αναφορά στους συνεχιζόμενους πολέμους στη Γάζα και στην Ουκρανία, είπε ότι ο ίδιος είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας προς όφελος των «δύο λαών στην Κύπρο».

Της είπε, συνέχισε, ότι οι πραγματικοί όμηροι στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια είναι οι Τ/κ που ζουν κάτω από «εμπάργκο» και απομόνωση, ενώ η Δημοκρατία είναι «υπό την κατοχή των Ε/κ», αλλά παρ’ όλα αυτά μπόρεσαν να φτιάξουν την ζωή τους. Και τώρα, είπε, δέχονται τέτοιες επιθέσεις (ΣΣ: τις συλλήψεις για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα).

Η «διοίκηση Χριστοδουλίδη», είπε στην κ. Ολγκίν ο κ. Τατάρ, προβαίνει σε «επιθέσεις» στον τουρισμό, την «ανώτατη εκπαίδευση» και τώρα στο περιουσιακό. «Και είπα στην κ. Ολγκίν ότι αν νομίζουν ότι μπορούν με αυτόν τον τρόπο να μας αναγκάσουν να γονατίσουμε, λανθάνονται παντελώς».

Επειδή, συνέχισε, «πρόκειται για εθνικό ζήτημα, για την επιβίωση των Τουρκοκυπρίων, είναι το μέλλον των Τουρκοκυπρίων και φυσικά υπάρχει ένα νέο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι επίσης ένα θέμα κυριαρχίας. Μόνο μια συμφωνία που βασίζεται στην κυριαρχία μπορεί να επιτευχθεί στην Κύπρο και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι πολύ καλά».

Αφού σημείωσε ότι η κ. Ολγκίν στην έκθεσή της πέρσι το καλοκαίρι είχε καταγράψει πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Τατάρ είπε πως της υπενθύμισε τα "3 D" που είχε θέσει ως προϋπόθεση (απευθείας, εμπόριο, απευθείας πτήσεις, απευθείας επαφές) για να μπορέσει ν’ αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, που θα ήταν υπό μία άποψη αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. «Η ίδια γνωρίζει αυτό το θέμα πολύ καλά. Αλλά δυστυχώς αφότου η ίδια έφυγε (πέρυσι) αυτό το θέμα χάθηκε. Γιατί η ε/κ πλευρά δεν θέλει να δοκιμάσει τίποτα και τώρα υπάρχουν νέες εξελίξεις. Δηλαδή, πού ήμασταν τότε, και πού είμαστε σήμερα;», ανέφερε.

Της ζήτησε, είπε, να μεταφέρει όλα αυτά που σημείωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ και ειδικά την λύπη του για την ανειλικρίνεια, κατά τον ίδιο, της ε/κ πλευράς στο περιουσιακό ζήτημα. «Στο οποίο δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή κι αν αυτό δεν διορθωθεί δεν θα είναι εφικτό να συζητηθούν άλλα θέματα με υγιή τρόπο», πρόσθεσε.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι αναφέρθηκε και στο θέμα των οδοφραγμάτων προτάσσοντας την διάνοιξη νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά. Δεν χρειάζονται, ανέφερε, σημεία διέλευσης πεζών γιατί στην Λευκωσία υπάρχει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Δεν αποδέχθηκε, είπε ακόμη ένα τέτοιο σημείο κάνοντας λόγο στο κόστος λειτουργίας ενός οδοφράγματος το οποίο – όπως ανέφερε – φτάνει το 1 εκ δολάρια για κάθε πλευρά, δηλαδή συνολικά 2 εκ δολάρια για να στελεχώνεται από «αστυνομικούς», «τελωνειακούς» κτλ.

Εάν ανοίξει η Μια Μηλιά και η Λουρουτζίνα, συνέχισε, τότε θα αποσυμφορηθεί και το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Όλα αυτά, είπε, της τα εξήγησε με λεπτομέρεια και με χάρτες.  Υποστήριξε επίσης ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν ανειλικρινής στην Γενεύη τον Μάρτιο όταν είπε πως θ’ ανοίξει δύο οδοφράγματα έναντι των δύο σημείων που ο ίδιος προτείνει (Μια Μηλιά και Λουρουτζίνα). «Γιατί όταν επιστρέψαμε στην Κύπρο μας είπε (ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης) και πάλι για διαδρόμους ή τράνζιτ διελεύσεις από την νότια Κύπρο προς την νότια Κύπρο». Αυτά δεν είναι οδοφράγματα, πρόσθεσε, αλλά σημεία τράνζιτ.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι η κ. Ολγκίν του είπε πως στις 31 Μαίου θα πάει μέσω Αθήνας στην Άγκυρα και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Μια τριμερή συνάντηση «δεν θα είναι προς όφελος κανενός»

Στην ερώτηση εάν υπάρχει ημερομηνία για νέα συνάντηση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

Στην Απεσταλμένη του ΓΓ, ανέφερε, με αφορμή και τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη για μια τριμερή συνάντηση, πως «μια τέτοια συνάντηση δεν θα είναι προς όφελος κανενός. Διότι, άλλωστε, δήλωσα κι εγώ ότι υπάρχει μεγάλη δυσφορία εδώ λόγω του περιουσιακού ζητήματος. Χωρίς την επίλυση αυτών των ζητημάτων δεν θα ωφελήσει κανέναν η δημιουργία τέτοιου περιβάλλοντος».

Κληθείς να πει ποια είναι η στάση των ΗΕ στο περιουσιακό, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «ο ΟΗΕ σίγουρα δεν το εγκρίνει αυτό». Υπογράμμισε στην συνάντηση, όπως είπε, ότι το ζήτημα αυτό το είχε θέσει τον Οκτώβριο στο άτυπο δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, τον περασμένο Μάρτιο στην άτυπη πολυμερή συνάντηση στην Γενεύη, και σήμερα «βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο, ενώ τα ΗΕ περιμένουν να υπάρξει καλύτερη ατμόσφαιρα».

Σήμερα, είπε, θύμισε στην κ. Ολγκίν ότι τα καθήκοντά της αφορούν την καταγραφή προόδου στα έξι σημεία που συμφωνήθηκαν στην Γενεύη τον Μάρτιο κι αν υπάρξει να γίνει προετοιμασία για μια διευρυμένη συνάντηση τέλος Ιουλίου. «Τί θα συζητήσουμε εκεί; Για να συμβούν όλα αυτά, και να μπορέσει να υπάρξει μια υγιής εξέλιξη πρέπει οπωσδήποτε αυτή η παρωχημένη αντίληψη στο περιουσιακό να αρθεί», πρόσθεσε.

Οι εκτάσεις στα κατεχόμενα, συνέχισε, έχουν αποκτήσει μια εντελώς διαφορετική οικονομική αξία. Οι Ε/κ, ανέφερε, τα μηδενίζουν όλα αυτά και βγάζουν εντάλματα σύλληψης μέσω Ιντερπολ για άτομα που έχουν επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία. «Είπα ότι αυτό δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό είναι τρόμος, αυτό είναι τρομοκρατία και επίθεση. Είναι αδύνατο να φτάσουμε κάπου μακροπρόθεσμα με μια τέτοια νοοτροπία. Επομένως, είναι δική σας ευθύνη. Ο ΟΗΕ έχει, φυσικά, αναλάβει πολύ σημαντικές ευθύνες για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών σε τέτοια θέματα, στο πλαίσιο της αμερόληπτης, αντικειμενικής και καλής θέλησης αποστολής του», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Λευκωσία για SAFE: «Καμία προμήθεια σε τρίτες χώρες που αντιβαίνουν τα συμφέροντα ασφάλειας»

Λευκωσία για SAFE: «Καμία προμήθεια σε τρίτες χώρες που αντιβαίνουν τα συμφέροντα ασφάλειας»

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων κατατέθηκε δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία διευκρινίζεται η θέση της, μετά την έγκριση για τη δημιουργία του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου «SAFE».

BEST OF TOTHEMAONLINE