ΠτΔ: Στη Νέα Υόρκη η επόμενη διευρυμένη για Κυπριακό - Πώς απαντά για οφειλές σωματείων
27.05.2025 - 12:38
Στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη διευρυμένη διάσκεψη για το Κυπριακό, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επικαλούμενος την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στη Λεμεσό, και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τατάρ ότι δεν θα δεχθεί να συναντηθεί μαζί του αν δεν σταματήσουν οι διώξεις σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σίγουρα δεν θα σταματήσουν ό, τι και αν αναφέρει ο κ. Τατάρ.
Από εκεί και πέρα, εκείνο που κρατώ είναι το γεγονός ότι αρνείται να συναντηθούμε. Αυτός που αρνείται να συναντηθεί είναι αυτός που βρίσκεται σε αδύναμη θέση.
Από εκεί και πέρα, ό, τι και αν λέει δημόσια, ακούσαμε πολλές φορές τέτοιες δηλώσεις και η δική μας στρατηγική ήταν εκείνη που οδήγησε και στον διορισμό της κας Ολγκίν, και στον επαναδιορισμό της και στη διευρυμένη διάσκεψη στη Γενεύη και στον διορισμό του κ. Χαν και στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει από ό,τι φαίνεται, όπως ανέφερε η κα Ολγκίν, στη Νέα Υόρκη.
Εμείς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μακριά από δηλώσεις που ενδεχομένως να αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες, συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Και πρόσφατα με την κα Ολγκίν αγγίξαμε και θέματα ουσίας, θέματα που αναφέρονται στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Εθνών. Πρότεινα στην κα Ολγκίν τέσσερα διαφορετικά σενάρια για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, για τα οποία είμαστε πανέτοιμοι. Και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται. Σήμερα είδε τον διαπραγματευτή και συνεχίζει τις επαφές της, θα ξανασυναντηθούμε. Και, επαναλαμβάνω, παρά τις δυσκολίες, τα όσα ακούμε δημόσια, δεν αποπροσανατολιζόμαστε από αυτό τον στόχο».
Σε ερώτηση αν το θέμα των σφετεριστών μπορεί να τεθεί από την κα Ολγκίν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το θέμα έχει τεθεί από τον κ. Τατάρ στις 15 Οκτωβρίου στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το θέμα τέθηκε από τον κ, Τατάρ στη Γενεύη.
Πρώτον, η παρανομία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Κατά δεύτερον, επαναλαμβάνω, το είπα στον κ. Τατάρ, το είπα στον Γενικό Γραμματέα, που και ο ίδιος γνωρίζει γιατί ήταν Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, το είπα στον Πρόεδρο και στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, δεν παρεμβαίνουμε στη δικαστική εξουσία. Όσοι κάνουν παράνομες ενέργειες διώκονται. Δεν έχει σημασία τι δηλώσεις κάνει, πόσες δηλώσεις θα κάνει ο κ Τατάρ και ούτω καθεξής. Εξάλλου, και αναφέρομαι σε θέματα ουσίας, όσον αφορά το περιουσιακό υπάρχει και σχετική σύγκλιση στον σεβασμό του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία».
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις ότι παρεμβαίνει στα θέματα των ποδοσφαιρικών Σωματείων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ότι δεν έχω παρέμβει, αυτή είναι η κριτική που δέχομαι αυτή τη στιγμή.
Είδα την ανακοίνωση των τεσσάρων Σωματείων χθες. Χαιρετίζω και αναγνωρίζω τον ρόλο όλων των Σωματείων. Αυτή η Κυβέρνηση ανέλαβε τον Μάρτιο του 2023. Τον Μάιο του 2023 αυτή η Κυβέρνηση έκανε νέο σχέδιο για αποπληρωμή των οφειλών των Σωματείων. Αυτή η Κυβέρνηση για να βοηθήσει τα Σωματεία αύξησε τη συνεισφορά που παίρνουν τα Σωματεία, αυξήσαμε τον φόρο στοιχήματος, έτσι ώστε να κατακρατείται για να χρησιμοποιείται για αποπληρωμή των οφειλών των Σωματείων. Τα Σωματεία είναι σε επαφή με τον Έφορο Φορολογίας, ο οποίος βάσει του νόμου είναι ο υπεύθυνος. Αν μπορούν να καταβάλλουν ή μέσα από τις συνεννοήσεις με τον Έφορο μπορούν να καταβάλουν τα ποσά τα οποία έχασαν, τις δόσεις που έχουν χάσει βάσει του Σχεδίου, μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν στο συγκεκριμένο σχέδιο που, επαναλαμβάνω, τον Μάιο του 2023 αυτή η Κυβέρνηση έχει εισαγάγει. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί κάποια στιγμή».
Ερωτηθείς είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις αποφάσεις της ΚΟΠ, προσθέτοντας ότι «αναφέρομαι στην Κυβέρνηση. Είναι (τα Σωματεία) σε επαφή με τον Έφορο, αν έχει βρεθεί διευθέτηση, αν έχουν καταβάλει ποσά, αν έχουν ανταποκριθεί στις δόσεις που έχουν χαθεί, μπορούν να συνεχίσουν να είναι στο σχέδιο. Εναπόκειται στον Έφορο, ο οποίος είναι σε επαφή, να προχωρήσει βάσει του νόμου, πάντοτε στο τι πρέπει να γίνει».
Συνεχίζονται για ένατη μέρα οι εκατέρωθεν επιθέσεις που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας Ιράν και Ισραήλ. Μετακίνηση βαριών βομβαρδιστικών προς το Γκουάμ, αποτροπή ιρανική τρομοκρατικής επίθεσης στην Κύπρο, νέο κύμα επιθέσεων οι κύριες εξελίξεις της ημέρας.