Πρόβατα ανάμεσα σε φωτοβολταϊκά: Γιατί το νέο πείραμα ξάφνιασε θετικά τους επιστήμονες

Πρόβατα ανάμεσα σε φωτοβολταϊκά: Γιατί το νέο πείραμα ξάφνιασε θετικά τους επιστήμονες

Οι επιστήμονες φαίνεται πως ανακάλυψαν μέσω μιας μελέτης, τα οφέλη της βόσκησης προβάτων μεταξύ των ηλιακών συλλεκτών. 

Όχι, δεν πρόκειται για σκηνή από σουρεαλιστική ταινία. Είναι απλώς κάτι που φυσικά και θα μπορούσε να συμβαίνει καθημερινά στην Αυστραλία. Εκεί, λοιπόν, 1.700 πρόβατα Merino εγκαταστάθηκαν σε ένα ηλιακό πάρκο και, απ' ότι φάνηκε, δεν ήθελαν να το αποχωριστούν με τίποτα. 

Σε μια πρωτοποριακή τριετή μελέτη στο Wellington Solar Farm της Lightsourcebp, στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, οι επιστήμονες αποφάσισαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό: να αφήσουν τα πρόβατα να βόσκουν ανάμεσα στους ηλιακούς συλλέκτες. Έτσι, η μία ομάδα μπήκε ανάμεσα στα φωτοβολταϊκά και η άλλη συνέχισε να ζει και να βόσκει σε απλά χωράφια. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν τόσο θετικά, που ίσως να μιλάμε για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες της επιστήμης. 

Όπως φάνηκε, η σκιά από τα πάνελ προσφέρει στα ζώα δροσιά και καταφύγιο από τη βροχή, με αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες τους. Και όσο λιγότερο στρες, τόσο πιο μαλακό και ποιοτικό το μαλλί τους. Μάλιστα, σε σχέση με τα πρόβατα που έβοσκαν σε «παραδοσιακά» χωράφια, αυτά που βρίσκονται στα «ηλιακά» παρήγαγαν ανθεκτικότερες ίνες και έδειχναν γενικά πιο ορεξάτα. 

Η βλάστηση κάτω από τα πάνελ διατηρείται καλύτερα χάρη στη σκιά και την αυξημένη υγρασία, οπότε τα πρόβατα απολαμβάνουν και πιο θρεπτικό φαγητό. 

 Και δεν είναι μόνο η Αυστραλία. Ανάλογα πειράματα έχουν γίνει και στη Γαλλία, με εξίσου ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οπότε ναι, ίσως η φάρμα του μέλλοντος να είναι ένα οικολογικό παράδεισος με πρόβατα να κυκλοφορούν κάτω από πάνελ, φορώντας το καλύτερο μαλλί τους. 

 

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Αούν - Καταβλήθηκαν 300.000 ευρώ από την ΚΔ στον Λίβανο ως ανθρωπιστική αρωγή

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Αούν - Καταβλήθηκαν 300.000 ευρώ από την ΚΔ στον Λίβανο ως ανθρωπιστική αρωγή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Λιβάνου κ. Ζοζέφ Αούν, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την ύψιστη ανησυχία του για τις αδιάκριτες ισραηλινές επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στον Λίβανο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θυμάτων.

BEST OF TOTHEMAONLINE