Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Καρογιάν είπε πως «δεν υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες για προεκλογική συνεργασία και ως εκ τούτου η ΔΗΠΑ προτίθεται να κατέλθει αυτόνομα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές», για να σημειώσει πως «η Παράταξη μας σεμνά, ταπεινά και νούσιμα απευθύνει προς εσάς ως Πρόεδρο της Κυπριακή Δημοκρατίας πρόταση όπως συγκαλέσετε ειδικές εξειδικευμένες συναντήσεις των πολιτικών δυνάμεων και των αρμόδιων κοινωνικών φορέων, για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε από κοινού σε μίνιμουμ συγκλίσεις και αποφάσεις, για να λύσουμε τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες, που η διαιώνισή τους ναρκοθετεί τα θεμέλια και το μέλλον της πατρίδας μας».
Σύμφωνα με τον Μάριο Καρογιάν, πρέπει να δοθούν λύσεις για την Υγεία και τις στρεβλώσεις του ΓεΣΥ, πρέπει να βρεθούν και να εφαρμοστούν οι καλύτερες λύσεις για το στεγαστικό και τους τρόπους που οι νέοι θα μπορούν να αποκτήσουν εύκολη και αξιοπρεπή στέγη, να συνεργαστούν για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της παιδείας, που αφορά το μέλλον των παιδιών και να επιλύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.
Είπε ακόμα πως πρέπει να προχωρήσουν με μεγαλύτερες ταχύτητες στις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις του κράτους, να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, να μελετήσουν δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και να δουν συλλογικά πώς να αξιοποιήσουν τα θετικά της για την Κύπρο, καθώς επίσης να προχωρήσουν σε συνολικό σχεδιασμό για την ενέργεια, που θα έχει ευεργετικές συνέπειες τόσο στο κόστος ζωής όσο και την επάρκεια ηλεκτρισμού στον τόπο.
«Απλώνουμε σήμερα το χέρι της συνεργασίας -όχι από αδυναμία- αλλά από υψηλό αίσθημα ευθύνης», είπε.
Αναφερόμενος στη «φιλολογία» και την «παραφιλολογία» που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις εκλογικές συνεργασίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ο κ. Καρογιάν είπε πως «η ΔΗΠΑ ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος της κουλτούρας των ευρύτερων πολιτικών συνεργασιών και δη με τα πολιτικά σχήματα του ευρύτερου ενδιάμεσου χώρου, με στόχο την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, αλλά και των ευκαιριών που προσφέρονται στη νέα εποχή», σημειώνοντας πως «οι κομματικές συνεργασίες, όμως, εφ’ όλης της ύλης προϋποθέτουν συναντίληψη στα μεγάλα τουλάχιστον θέματα».
«Προεκλογικές συνεργασίες», σημείωσε, «οι οποίες μάλιστα προτείνονται τη δωδεκάτη, δημιουργούν την εντύπωση ευκαιριακής σύμπραξης, γεγονός που οδηγεί στη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης με τα μη επιθυμητά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, δηλώνουμε με εντιμότητα, ειλικρίνεια και σαφήνεια ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες για προεκλογική συνεργασία και ως εκ τούτου η ΔΗΠΑ προτίθεται να κατέλθει αυτόνομα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές».
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο κ. Καρογιάν προέβη σε απολογισμό και αυτοκριτική για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, απευθύνοντας κάλεσμα για συνεργασία.
Ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν τους ικανοποίησε και ότι οι πολίτες έδωσαν ένα μήνυμα «που δεν επιδέχεται ωραιοποίηση», για να συνεχίσει ότι «το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που αξίζαμε».
«Σήμερα, ξανασυστηνόμαστε στην κοινωνία, όχι ως μικρός εταίρος, αλλά ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη εξουσίας. Οι ευρωεκλογές ήταν μια προειδοποίηση. Οι βουλευτικές εκλογές, όμως, θα είναι μια κρίσιμη μάχη προοπτικής. Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι ένα τεστ πρόθεσης. Θα είναι η στιγμή της απόφασης», είπε.
Εξάλλου, από το βήμα του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ έστειλε μηνύματα για την τρέχουσα συνεργασία του κόμματος με την Κυβέρνηση, ενώ ανέδειξε το κυβερνητικό έργο τονίζοντας τις σημαντικές επιτυχίες στις οποίες η ΔΗΠΑ είχε ουσιαστική και καθοριστική συμβολή.
Όπως είπε «πέρα από την εξωτερική πολιτική και το Κυπριακό, που κατά γενική ομολογία αξιολογούνται από τον πολίτη με πολύ θετικό πρόσημο, είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια των πρώτων δυόμιση χρόνων της κυβέρνησης, έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις σε βασικούς δείκτες που αφορούν την οικονομία και το κοινωνικό κράτος».
Απευθυνόμενος στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε πως «αυτά τα δυόμιση χρόνια έγιναν όντως αρκετά σε πολλούς τομείς και θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα», σημειώνοντας πως η Παράταξή ούτε ωραιοποιεί τις καταστάσεις, ούτε και τις δαιμονοποιεί.
Σημείωσε ότι η ΔΗΠΑ αξιολογεί με θετικό πρόσημο το μέχρι σήμερα έργο της Κυβέρνησης, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσει να είναι θετική για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα δώσουν προοπτικές στην Κύπρο και τον λαό της.
Διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να στηρίζει πολιτικές ωφέλιμες για την κοινωνία, που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες στους πολίτες για ένα καλύτερο αύριο.
Την ίδια ώρα, ο κ. Καρογιάν έκανε λόγο και «στιγμές ασυνεννοησίας ή ελλιπούς και απαραίτητης προεργασίας για διάφορα νομοθετήματα», εκφράζοντας την πεποίθηση πως «αν υπήρχε περισσότερη επικοινωνία, πιο ουσιαστική συνεννόηση και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν επανέλαβε ότι «ως ε/κ κοινότητα δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποστασιοποιηθούμε από το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που δεν είναι άλλο, από τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις αποφάσεις των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη βούληση της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτή παγίως εκφράζεται όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Τόνισε πως «η λύση πρέπει να οδηγεί σε απαλλαγή από την κατοχή και τα συνεπακόλουθά της, στην αντιστροφή των τετελεσμένων της εισβολής και σε ένα κανονικό κράτος», για να σημειώσει πως «η Πενταμερής συνάντηση της Γενεύης και τα από αυτήν απορρέοντα αρχικά άφησαν κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι θα οδηγηθούμε σε ουσιαστικές συνομιλίες, όμως η κατοπινή στάση του εγκάθετου της Άγκυρας και της Τουρκίας δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς για τη συνέχεια και φυσιολογικά ανησυχία για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων στη Γενεύη».
Εξέφρασε την ελπίδα «σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση και σε κάθε περίπτωση πριν την προγραμματισμένη Πενταμερή του Ιουλίου».
Επιπρόσθετα, είπε πως «είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει σοβαρά την αναθέρμανση και αναβάθμιση των σχέσεων της με την Άγκυρα», συμπληρώνοντας ότι «ηΗ πρόσφατη υιοθέτηση του κανονισμού SAFE (Δράση για την Ασφάλεια της Ευρώπης) παρέχει τη δυνατότητα στην τουρκική πολεμική βιομηχανία να συμμετάσχει στον πυρήνα του υπό εξέλιξη προγράμματος επανεξοπλισμού της Ευρώπης, είτε με υπεργολαβίες είτε μέσω συνεργασιών».
«Παραμένει να δούμε πως θα λειτουργήσουν στην πράξη οι ασφαλιστικές δικλείδες που εξασφάλισαν η Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό το πρόγραμμα. Όλες αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να αποβούν ωφέλιμες για το Κυπριακό, νοουμένου ότι η όποια πρόοδος των ευρωτουρκικών, όπως επίσης και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για αναβάθμιση της τελωνειακής της σχέσης με την ΕΕ, θα συναρτάται με την πρόοδο στο Κυπριακό. Όμως και επ’ αυτού επικρατεί αβεβαιότητα μέχρι να διευκρινισθούν οι προθέσεις των Κρατών Μελών της Ε.Ε. που ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων εντός της Ένωσης», είπε.
Εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για τον διορισμό του τέως Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, ως Ειδικού Απεσταλμένου για την Κύπρο που καταδεικνύει, όπως είπε, τη σαφή πολιτική βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών και επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η πολιτική της αμερικανικής Κυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή θα είναι βαρύνουσας σημασίας, επισημαίνοντας ότι «τυχόν μείωση της αμερικανικής παρουσίας και ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή μας, όπως εικάζεται, πιθανόν να δημιουργήσει κενά τα οποία θα καραδοκούσε να συμπληρώσει η Τουρκία, προκειμένου να προωθήσει τον στόχο της όπως καταστεί η ηγεμονική δύναμη της περιοχής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Κύπρο και το κυπριακό».
«Μέσα, λοιπόν, από αυτές τις εξελίξεις, με απροσδιόριστο ή χωρίς προβλέψιμο αποτέλεσμα, δεν μπορεί εύκολα κάποιος να εκφράσει βεβαιότητα για τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό. Εκείνο το οποίο οφείλουμε βεβαίως να αναγνωρίσουμε και να αναδείξουμε, στην παρούσα φάση, είναι ο αποφασιστικός ρόλος της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό», είπε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ