Αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική: Τέλος το Net Metering στις στέγες – Έρχεται το Net Billing με αποθήκευση
17.06.2025 - 10:05
Έρχονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εγκατάστασης και λειτουργίας των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Χρήστος Τσίγκης, μιλώντας στην εκπομπή του Sigma, «Πρωτοσέλιδο».
Πιο αναλυτικά, η Κυβέρνηση προτίθεται να τερματίσει οριστικά το υφιστάμενο καθεστώς Net Metering στις στέγες μέχρι τα τέλη Αυγούστου, προωθώντας την αντικατάστασή του με Net Billing, ένα σύστημα που βασίζεται αποκλειστικά στην αυτοκατανάλωση, με ταυτόχρονη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας.
«Το Net Metering λειτουργεί σήμερα προς όφελος των πολιτών. Το πλεόνασμα της παραγωγής τους μπορούν να το “φυλάξουν” στο δίκτυο της ΑΗΚ και να το αξιοποιήσουν για περίοδο τριών ετών», σημείωσε ο κ. Τσίγκης, εξηγώντας πως αυτό αποτελεί στην πράξη μια μορφή αποθήκευσης ενέργειας χωρίς επιπλέον κόστος.
Η βασική διαφορά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι με το Net Billing οι κιλοβατώρες που παράγονται και δεν καταναλώνονται άμεσα πωλούνται στην ΑΗΚ προς 11 σεντ/κιλοβατώρα, ενώ όταν απαιτείται ρεύμα αυτό αγοράζεται πίσω από το δίκτυο στην κανονική τιμή, δηλαδή περίπου 30 σεντ/κιλοβατώρα.
Ο κ. Τσίγκης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για πρόταση νόμου η οποία θα επιτρέπει σε έργα ΑΠΕ να προσθέτουν συστήματα αποθήκευσης με συνοπτικές διαδικασίες.
Τόνισε, πάντως, ότι με τα σημερινά δεδομένα, το Net Metering συνεχίζει να είναι πιο συμφέρον:
«Όποιος σκέφτεται να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά, ας το κάνει τώρα. Υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι να εφαρμοστεί η αλλαγή. Με το Net Metering μπορείς να αξιοποιήσεις το πλεόνασμα για τρία χρόνια.»
Με τις φλόγες να έχουν αφήσει πίσω τους δύο νεκρούς, δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια και επιχειρήσεις σε κοινότητες στην ορεινή Λεμεσό, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν καλείται πλέον μόνο να διαχειριστεί τις συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής, αλλά και τις πολιτικές αναταράξεις που πυροδοτούνται μέρα με τη μέρα.