Ανάλυση BBC: Σκηνοθετημένη «χορογραφία» η επίθεση του Ιράν στο Κατάρ - Τι ήθελε να πετύχει

Ανάλυση BBC: Σκηνοθετημένη «χορογραφία» η επίθεση του Ιράν στο Κατάρ - Τι ήθελε να πετύχει

Η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά της αμερικανικής βάσης Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, παρά την έντονη συμβολική και γεωπολιτική της βαρύτητα, εκλαμβάνεται από διεθνείς αναλυτές -και ιδίως από το BBC- ως μια «υπολογισμένη και χορογραφημένη» απάντηση στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Φορντό, το Ισφαχάν και την Νατάνζ.

Σε πρώτη ανάγνωση, η επίθεση φάνηκε να σηματοδοτεί μείζονα κλιμάκωση και να απειλεί με εμπλοκή και άλλων χωρών του Κόλπου σε έναν περιφερειακό πόλεμο. Ωστόσο, οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η Τεχεράνη δεν επιδίωξε τη μέγιστη δυνατή πρόκληση, αλλά μια ελεγχόμενη επίδειξη ισχύος.

Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC, δεν αναφέρθηκαν απώλειες, ενώ φαίνεται πως οι ΗΠΑ είχαν λάβει προειδοποίηση - τακτική που είχε ακολουθηθεί και το 2020, όταν το Ιράν απάντησε στην εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί. Η χρήση έξι πυραύλων, μολονότι επικίνδυνη, απέχει από τις μαζικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους που το Ιράν έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει.

Το διπλό μήνυμα του Ιράν
Το μήνυμα του Ιράν φαίνεται πως ήταν διπλό: αφενός να αποδείξει πως τιμά τις υποσχέσεις του για αντίποινα, αφετέρου να αποφύγει τη γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη. Επιδίωξε να σώσει το γόητρό του, χωρίς να προκαλέσει άμεση και αδιάκριτη σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Η ενέργεια προκάλεσε πάντως την έντονη αντίδραση του Κατάρ, το οποίο κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του. Η Ντόχα έχει καταδικάσει το ισραηλινό πλήγμα κατά του Ιράν και έχει ταχθεί υπέρ της διπλωματικής αποκλιμάκωσης, ενώ διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Τεχεράνη, κυρίως λόγω της συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον Περσικό.

Το «μπαλάκι» στον Τραμπ
Το ερώτημα πλέον είναι πώς θα αντιδράσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Αν επιλέξει να μην απαντήσει στρατιωτικά, η νύχτα αυτή μπορεί να καταγραφεί ως το «υψηλότερο κύμα» της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν. Αν όμως επιλέξει την κλιμάκωση, το φετινό καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για τη Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

«Έχουμε ευθύνη εσύ, εγώ και ο καθένας που ψηφίζει» - Κριτική ΠτΔ προς τη Βουλή, ανησυχία για τη νέα σύνθεση

«Έχουμε ευθύνη εσύ, εγώ και ο καθένας που ψηφίζει» - Κριτική ΠτΔ προς τη Βουλή, ανησυχία για τη νέα σύνθεση

Τον προβληματισμό του για τη σύνθεση της επόμενης Βουλής εξέφρασε, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας παράλληλα την ευθύνη όλων ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Άσκησε επίσης κριτική στην παρούσα Βουλή για τον μεγάλο αριθμό των νομοθετημάτων που περνούν την τελευταία στιγμή, καθώς και το γεγονός ότι ψηφίζονται προτάσεις που είναι αντισυνταγματικές, όπως είπε. 

BEST OF TOTHEMAONLINE