Ελπίδα Παπαναστασίου για μείωση τιμών από ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού

Ελπίδα Παπαναστασίου για μείωση τιμών από ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού

Την ελπίδα ότι η Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού (ΑΑΗ), η οποία ανοίγει στις 15 Σεπτεμβρίου, θα σπρώξει τις τιμές προς τα κάτω, εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας.

«Τούτη η Κυβέρνηση και τούτο το Υπουργείο κατάφερε, μετά από πολλά χρόνια και με πάρα πολλές προσπάθειες, να ανοίξει αυτή την αγορά, κατάφερε να οργανώσει το σύστημα ώστε να μπορεί η ΡΑΕΚ να πάρει την απόφαση ότι την ανοίγει 15 του Σεπτεμβρίου με εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου», υπογράμμισε.

«Ευελπιστώ ότι η ανταγωνιστική αγορά θα σπρώξει τις τιμές προς τα κάτω για τον λόγο ότι οι παραγωγοί από ΑΠΕ θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν περισσότερο στο μείγμα ηλεκτρισμού της Κύπρου και παράλληλα θα προσπαθήσουν να πάρουν οικιακούς πελάτες και όχι μόνο τους μεγάλους εμπορικούς όπως βολεύει τον παραγωγό», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι οι τοποθετήσεις του «γύρω από το θα αναμένουμε την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί είναι γεγονός και δεν έχει να κάνει καθόλου με το μοντέλο εφαρμογής της, διότι το μοντέλο εφαρμογής της είναι απόφαση ευρωπαϊκή και όλα τα κράτη την έχουν ακολουθήσει έκτοτε πλην ενός».

Πρόσθεσε ότι θα αναμένει να δει δείγμα γραφής μετά την 1η Οκτωβρίου σε σχέση με τις συμπεριφορές των συμμετεχόντων στην αγορά για να τοποθετηθεί επίσημα.

Σε σχέση με το ερώτημα του Προέδρου της Επιτροπής Κυριάκου Χατζηγιάννη να τεθεί πλαφόν στις τιμές τους πρώτους μήνες, για αποφυγή εκτίναξης των τιμών προς τα πάνω, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι είναι σωστή η τοποθέτηση και «είναι κάτι που έχουμε σκεφτεί».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι η εισήγηση του προς όλους είναι «να περιμένουμε να δούμε τις συμπεριφορές των αγορών, να μην κάνουμε προετοιμασίες ως να περιμένουμε αυξήσεις» και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει κάποιες σκέψεις σε σχέση με μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν επί τούτου, αλλά είναι «πιο σωστό να δούμε τις συμπεριφορές» της ΑΑΗ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE ΕΙΚΟΝΑ: Άπαντες παρόντες στον Λευκό Οίκο - Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Ζελένσκι - Τραμπ

LIVE ΕΙΚΟΝΑ: Άπαντες παρόντες στον Λευκό Οίκο - Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Ζελένσκι - Τραμπ

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το Ουκρανικό. Οι εγγυήσεις ασφαλείας και κυρίως το εδαφικό είναι τα δύο «καυτά» θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί υπό πίεση, όπως μαρτυρά και η τελευταία ανάρτηση Τραμπ, πως η Ουκρανία δεν θα ανακτήσει την Κριμαία, ούτε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο ThemaOnline.

BEST OF TOTHEMAONLINE