Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Σταματήστε άμεσα να πίνετε από γυάλινα μπουκάλια - Τι εντόπισαν

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Σταματήστε άμεσα να πίνετε από γυάλινα μπουκάλια - Τι εντόπισαν

Επιστήμονες από τη Γαλλική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων, το Περιβάλλον και την Υγεία στην Εργασία (ASNES) εξέπληξαν οι διαφορές στην ποσότητα των μικροπλαστικών σε πλαστικές και γυάλινες φιάλες ποτών.

Τα ποτά σε γυάλινες φιάλες περιέχουν περίπου 100 πλαστικά σωματίδια ανά λίτρο, που ισοδυναμεί με περίπου 25 σωματίδια ανά γαλόνι. Παραδόξως, αυτό είναι 50 φορές περισσότερο από τα ποτά σε πλαστικές φιάλες.

«Περιμέναμε το αντίθετο αποτέλεσμα», παραδέχτηκε η Isaline Chaib, εμπειρογνώμονας σε μικροπλαστικά στην ANSES και κύρια συγγραφέας της μελέτης. «Παρατηρήσαμε ότι τα σωματίδια στο γυαλί είχαν το ίδιο χρώμα και την ίδια σύνθεση πολυμερούς – δηλαδή, το ίδιο πλαστικό – με αυτό που βρίσκεται στο εξωτερικό των καπακιών που σφραγίζουν τις γυάλινες φιάλες».

Με άλλα λόγια, τα μικροπλαστικά μπορούν να εισέλθουν στο περιεχόμενο της φιάλης από τα συνηθισμένα καπάκια. Η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με το συγκεκριμένο ποτό.

Απαιτείται περαιτέρω μελέτη

Οι επιστήμονες βρήκαν τα λιγότερα σε ανθρακούχο και μη ανθρακούχο νερό – περίπου 4,5 σωματίδια ανά λίτρο σε γυάλινες φιάλες και 1,6 σωματίδια ανά λίτρο σε πλαστικές φιάλες.

Τα ζαχαρούχα ποτά περιείχαν πολύ περισσότερα. Οι λεμονάδες σε πλαστικά περιείχαν περίπου 30 σωματίδια ανά λίτρο και σε γυάλινα περίπου 40 ανά λίτρο.

Οι τιμές για τα αλκοολούχα ποτά επίσης διέφεραν. Οι επιστήμονες κατέγραψαν 60 πλαστικά σωματίδια ανά λίτρο σε γυάλινα μπουκάλια και, ενδιαφέροντα, δεν βρήκαν σχεδόν καθόλου μικροπλαστικά στο κρασί, ακόμη και σε μπουκάλια με καπάκια παρόμοια με αυτά των μπουκαλιών μπύρας.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

15 χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί – ΠτΔ: «Συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας για τα λάθη που οδήγησαν στην έκρηξη»

15 χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί – ΠτΔ: «Συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας για τα λάθη που οδήγησαν στην έκρηξη»

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, μια τραγωδία που σημάδεψε βαθιά την Κύπρο και κόστισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Κατά το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τίμησε τη μνήμη τους, υπογραμμίζοντας το χρέος της Πολιτείας να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών και ζητώντας συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.

BEST OF TOTHEMAONLINE