Ιδιώνυμο αδίκημα, το οποίο θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια, θα καταστεί η πρόκληση θανάτου σε τροχαίο δυστύχημα, όταν κύρια αιτία, η οποία μπορεί να διαπιστωθεί στο δικαστήριο, είναι είτε η χρήση ναρκωτικών, είτε η χρήση αλκοόλ είτε η υπερβολή ταχύτητα.
Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Νομικών, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου ο οποίος σε δηλώσεις στα ΜΜΕ είπε ότι υιοθετεί την πρόταση νόμου της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογη πρόταση κατέθεσε και ο ίδιος όταν ήταν Βουλευτής.
Ο Υπουργός σημείωσε ότι δεν επιβάλλεται ποσοστό στη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών σημειώνοντας ότι αυτό που συζητείται είναι να καθοριστεί κατά τρόπο ικανοποιητικό-που να μπορεί να αποδειχθεί στο δικαστήριο-ότι η ταχύτητα, ή τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ έχουν προκαλέσει το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα.
Σε σχέση με το νομοσχέδιο για το νάρκοτεστ, ο Υπουργός είπε ότι οι διαδικασίες για ανάλυση του αίματος θα ήταν χρονοβόρες και ως εκ τούτου καθιερώνεται η μέθοδος του σάλιου, καθώς θεωρείται ευκολότερη μέθοδος.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για το νάρκοτεστ θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια στις 3 Δεκεμβρίου.
Για τις νέες πρόνοιες στο ποινικό κώδικα για δημιουργία ιδιώνυμου αδικήματος που να ποινικοποιεί την πρόκληση θανάτου σε ατύχημα με υπαίτια συμπεριφορά εκείνου που την προκαλεί, ο κ. Σαμψών είπε ότι είχε διαπιστωθεί κενό στη νομοθεσία και για το λόγο αυτό έπρεπε να δημιουργηθεί ξεχωριστό, ιδιώνυμο άρθρο.
Ο κ. Σαμψών εξήγησε ότι στις πρόνοιες δεν περιλήφθηκαν τα φάρμακα, καθώς υπήρξε ενημέρωση από το κρατικό χημείο για τυχόν προβλήματα στην απόδειξη ενώπιον δικαστηρίου. Θεωρήσαμε καλύτερο, είπε, για να υπάρχει πιο ασφαλής και έγκαιρη προώθηση της πρότασης, να αφαιρεθεί το θέμα των φαρμάκων.
Χαρακτήρισε πάντως ανησυχητικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με τοποθετήσεις από το κρατικό χημείο, μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, κάνουν χρήση τέτοιων φαρμάκων που ενδεχόμενα να επηρεάζει τη δυνατότητά τους να οδηγήσουν.
Είπε ότι δημιουργούνται προβληματισμοί για το θέμα, καθώς πρέπει πλέον να καθίσταται ξεκάθαρο, και από τον γιατρό που συνταγογραφεί τέτοια φάρμακα, αλλά να αναγράφεται και στη συσκευασία, ότι η χρήση των σκευασμάτων αυτών ενδεχομένως να καθιστά επικίνδυνη την οδήγηση.
Για το θέμα της δημιουργίας ιδιώνυμου αδικήματος για τα θανατηφόρα ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι πρόκειται για αρκετά σοβαρό ζήτημα με κοινωνικές και επιστημονικές διαστάσεις, σημειώνοντας ότι θα πρέπει η εφαρμογή των νέων προνοιών να είναι ορθή χωρίς παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Πόθεν έσχες
Για το θέμα του πόθεν έσχες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών είπε ότι η συζήτηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς εκπνέει η αναστολή του νόμου στις 31/12. Ανέφερε ότι στις 9 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Νομικών και εκεί θα τεθεί και η εισήγηση της ομάδας εργασίας που συστάθηκε για το θέμα.
Σε σχέση με το πόθεν έσχες, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι πριν τη διάλυση της Βουλής το 2016, θα πρέπει να υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο για όλες τις κατηγορίες των ανθρώπων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι οι σύγχρονες τάσεις υποδεικνύουν ότι στον κατάλογο αυτό πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Σε σχέση με τη συμπερίληψη ή όχι του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Δαμιανού είπε ότι το κόμμα του μίλησε για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας τις οποίες πρέπει να διέπει διαφάνεια και λογοδοσία όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.
Η Επιτροπή Νομικών προχωρεί στη ρύθμιση της χρήσης ειδικού βραχιολιού από τους κατάδικους
Στην Επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα της χρήσης του ειδικού βραχιολιού στο χέρι ή το πόδι καταδίκων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Σωτήρη Σαμψών, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό μέτρο και εισάγονται αλλαγές ώστε να ποινικοποιείται η καταστροφή της συσκευής από εκείνον που την φέρει. Θα καθίσταται επίσης ποινικό αδίκημα η υπέρβαση των επιτρεπτών ορίων διακίνησης από εκείνον που φέρει τη συσκευή.
Δικαίωμα για το ειδικό βραχιολάκι θα έχουν όσοι καταδικάστηκαν σε 4 ή λιγότερα χρόνια φυλάκισης , έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκατάστασης. Τα άτομα αυτά θα δικαιούνται να αιτηθούν για να εκτίσουν την ποινή τους εκτός φυλακών για χρονική περίοδο όχι μεγαλύτερη των 12 μηνών.
Επίσης δικαίωμα έχουν όσοι εκτίουν ποινή στην ανοικτή φυλακή, είναι ηλικίας άνω των 70 ετών, σοβαρά άρρωστοι και κλινήρεις. Με βάση τον υφιστάμενο νόμο, έξι άτομα έχουν ήδη κάνει χρήση του βραχιολιού αυτού, ενώ με τη νέα διαφοροποίηση, ο αριθμός θα αυξηθεί. Οι Κεντρικές Φυλακές έχουν στη διάθεσή τους 50 βραχιόλια.
Από το νόμο εξαιρούνται, μεταξύ άλλων, όσοι καταδικάστηκαν για βία στην οικογένεια, για εμπορεία προσώπων και για αδικήματα κατά ηθών.
Τα βραχιολάκια αυτά θα ελέγχονται με ειδικό σύστημα από τις ΚΦ και αν ο κατάδικος υπερβεί τα επιτρεπτά όρια διακίνησης, θα κτυπήσει ο συναγερμός και ο κατάδικος θα έχει δέκα λεπτά να επανέλθει διαφορετικά θα θεωρείται δραπέτης.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι υπήρχε αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό του νόμου περί φυλακών και γίνονται θετικά βήματα για να διευρυνθεί ο κατάλογος των δικαιούχων και να εισαχθούν κριτήρια.
Θα υπάρχει, είπε, ένας τριπλός μηχανισμός, στο σώμα του καταδικασθέντα, στο χώρο που θα διακινείται και στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις