Φοιτητική χορηγία: Έμειναν στην… εξέταση οι αιτήσεις - Οι λόγοι που καθυστερούν οι πληρωμές

Φοιτητική χορηγία: Έμειναν στην… εξέταση οι αιτήσεις - Οι λόγοι που καθυστερούν οι πληρωμές

«Ανυπόφορη» καθυστέρηση, η οποία προκάλεσε σωρεία παραπόνων, παρατηρείται στην πληρωμή των αιτήσεων για παροχή της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας για την ακαδημαϊκή χρονιά 2024/2025.

Μιλώντας στο ThemaOnline, o Προϊστάμενος Υπηρεσίας Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών, Λάκης Μύθιλλος, ανέφερε ότι η εξέταση τους άρχισε πριν δύο βδομάδες ωστόσο οι πληρωμές ακόμη να ξεκινήσουν.

«Προχωρήσαμε κανονικά σε έλεγχο των αιτήσεων ωστόσο ακόμη δεν ολοκληρώθηκε η εξέταση αφού πρόκειται για 15.000 αιτήσεις», επεσήμανε, τονίζοντας παράλληλα ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων.

Αναφορικά με τους λόγους καθυστέρησης, ο κ. Μύθιλλος απάντησε ότι οφείλεται κυρίως στον μεγάλο όγκο αιτήσεων καθώς και στο ότι αρκετοί δεν συμπλήρωσαν σωστά τα στοιχεία τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λάθη στις αιτήσεις.

«Αυτός είναι ένας λόγος που υπάρχει μια καθυστέρηση γιατί αν βάζουν λάθος τα στοιχεία, δεν μπορούμε να εξετάσουμε τις αιτήσεις σωστά. Για παράδειγμα βάζουν άλλους κωδικούς, άλλα e-mails κτλ.. Σε τέτοιες περιπτώσεις τους στέλνουμε email και αν δεν το παραλάβουν, ψάχνουμε άλλο τρόπο. Κάποιες φορές μας παίρνουν και οι ίδιοι τηλέφωνο. Γενικά ο κόσμος πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν συμπληρώνει τις αιτήσεις του», πρόσθεσε.

Καταληκτικά διαβεβαίωσε ότι, αν και είναι μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων, εξετάζονται εντατικά και καθημερινά, για να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση με τις πληρωμές.

Οι δικαιούχοι, τα ποσά και τα κριτήρια για την φοιτητική χορηγία

Σημειώνεται ότι η φοιτητική χορηγία παραχωρείται, υπό προϋποθέσεις, στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων τα οποία είναι:

Εισοδηματικά κριτήρια:

Δικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει οικογένεια φοιτητή/φοιτήτριας, της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €59.000,00 (πενήντα εννιά χιλιάδες ευρώ) όταν αυτή έχει μέχρι και δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο εξαρτώμενα τέκνα, το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα μπορεί να υπερβεί τις €59.000,00 (πενήντα εννιά χιλιάδες ευρώ), κατά €5.000 (πέντε χιλιάδες ευρώ) για κάθε πρόσθετο τέκνο πέραν του δευτέρου.

Περιουσιακά κριτήρια:

Δικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει οικογένεια της οποίας η συνολική αξία των περιουσιακών της στοιχείων δεν υπερβαίνει το €1.200.000 (ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώ). Για τον υπολογισμό των περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη:

-τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της οικογένειας σε τρέχουσες τιμές (π.χ. καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, ομόλογα) και
-η ακίνητη ιδιοκτησία της οικογένειας σε τιμές της εκάστοτε εν ισχύ γενικής εκτίμησης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, όπως αυτές έχουν υπολογιστεί από το κτηματολόγιο του κράτους.

Ύψος φοιτητικής χορηγίας:

Το ύψος της φοιτητικής χορηγίας που παραχωρείται στους δικαιούχους εξαρτάται από το συνολικό ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, ως ακολούθως:

 

*Για τις οικογένειες με περισσότερα από 2 τέκνα, το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα μπορεί να υπερβεί τις πενήντα εννέα χιλιάδες ευρώ κατά πέντε χιλιάδες ευρώ για κάθε πρόσθετο τέκνο πέραν του δευτέρου.

Άλλες προϋποθέσεις:

Πέραν των πιο πάνω κριτηρίων, η φοιτητική χορηγία παραχωρείται εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Παραχωρείται σε οικογένεια φοιτητή/φοιτήτριας της οποίας τα μέλη κατά τη διάρκεια των πέντε (5) ετών πριν από την έναρξη των σπουδών για τις οποίες ζητείται κρατική φοιτητική μέριμνα διέμεναν μόνιμα και νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία, για περίοδο πενήντα (50) τουλάχιστον μηνών.

-Παραχωρείται για την απόκτηση ενός μόνο τίτλου σπουδών, στον κάθε κύκλο σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών). Στην περίπτωση φοιτητή/φοιτήτριας, που θα αποκτήσει περισσότερους από ένα τίτλο σπουδών σε κάθε κύκλο, καταβάλλεται συνολικά φοιτητική χορηγία που αντιστοιχεί στη διάρκεια που απαιτείται για την απόκτηση του τελευταίου τίτλου σπουδών, νοουμένου ότι ο τελευταίος τίτλος που θα αποκτήσει είναι ανωτέρου ακαδημαϊκού επιπέδου από τον προηγούμενο τίτλο σπουδών που έχει ήδη αποκτήσει στον ίδιο κύκλο σπουδών.

-Παραχωρείται εφόσον ο/η φοιτητής/φοιτήτρια φοιτά τακτικά σε πρόγραμμα σπουδών για την απόκτηση τίτλου σπουδών που απονέμεται από δημόσιο πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας, ή δημόσια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Δημοκρατίας, ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας, ή εκπαιδευτικά αξιολογημένο – πιστοποιημένο κλάδο σπουδών ιδιωτικής σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Δημοκρατίας η οποία λειτουργεί στη Δημοκρατία και είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο που προβλέπεται στους περί Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νόμους του 1996 έως 2013, όπως αυτοί εκάστοτε τροποποιούνται ή αντικαθίστανται, ή πρόγραμμα σπουδών που προσφέρεται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης ή πιστοποίησης, ή ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού, που έχει τύχει αναγνώρισης ως ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς της χώρας στην οποία λειτουργεί,εφόσον ο/η φοιτητής/φοιτήτρια φοιτά σε κλάδο σπουδών που έχει διάρκεια τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους πλήρους φοίτησης.

Το μέγιστο ποσό φοιτητικής χορηγίας που μπορεί να παραχωρηθεί ανά ακαδημαϊκό έτος είναι αυτό που αντιστοιχεί σε πλήρη φοίτηση ενός ακαδημαϊκού έτους.

Στις περιπτώσεις μερικής φοίτησης το ύψος της φοιτητικής χορηγίας είναι ανάλογο με τον αριθμό των πιστωτικών μονάδων ή άλλων μονάδων μέτρησης σπουδών, που αντιστοιχούν στα μαθήματα, στα οποία έχει εγγραφεί ο/η φοιτητής/φοιτήτρια στο εκάστοτε ακαδημαϊκό έτος, και η φοιτητική χορηγία καταβάλλεται αφού συμπληρωθεί περίοδος σπουδών που αντιστοιχεί σε ένα (1) τουλάχιστον εξάμηνο πλήρους φοίτησης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Βγαίνει στην επίθεση ο ΔΗΣΥ - Στο στόχαστρο το ΕΛΑΜ ενόψει βουλευτικών

Βγαίνει στην επίθεση ο ΔΗΣΥ - Στο στόχαστρο το ΕΛΑΜ ενόψει βουλευτικών

Η ομιλία της Αννίτας Δημητρίου με αφορμή τη 49η επέτειο από τη ίδρυση του ΔΗΣΥ για τη στάση του ΕΛΑΜ, με αφορμή το ψήφισμα που κατέθεσε το ΕΛΑΜ στο ευρωκοινοβούλιο, μπορεί να εκφωνήθηκε σε δημόσια εκδήλωση, όμως οι αποδέκτες της δεν ήταν μόνο οι πολιτικοί αντίπαλοι.

BEST OF TOTHEMAONLINE