Οι στρατιώτες πήραν τον έλεγχο του πλοίου, σύμφωνα με πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από την οργάνωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους.
Στα πλάνα διακρίνονταν ακόμη ακτιβιστές, καθισμένοι στη γέφυρα, με τα χέρια ψηλά, τραγουδώντας το ιταλικό αντιφασιστικό τραγούδι «Bella Ciao», καθώς οι στρατιώτες έπαιρναν τον έλεγχο του σκάφους.
Οι τρεις απευθείας αναμεταδόσεις μέσω διαδικτύου διακόπηκαν μερικά λεπτά αργότερα.
Το πλοίο απέπλευσε τη 13η Ιουλίου από τις Συρακούσες στη Σικελία. Στο σκάφος επιβαίνουν 19 ακτιβιστές διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους δυο αιρετοί του LFI, η Γκαμπριέλ Καταλά και η Έμα Φουρό, καθώς και δυο δημοσιογράφοι του Al Jazeera.
«Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala. Επιτέθηκαν σε 21 άοπλους ανθρώπους σε διεθνή ύδατα, όπου δεν είχαν κανένα τέτοιο δικαίωμα», πρόκειται για «απαγωγή» με θύματα μεταξύ άλλων «δυο Γάλλους κοινοβουλευτικούς», ανέφερε εξοργισμένος στο X ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν. Όπως πρόσθεσε δηκτικά: «Κυβέρνηση Μπαϊρού, κάντε κάτι πέρα από το να είσαστε χαλάκι πόρτας του Νετανιάχου».
Σε ανακοίνωσή του, ο Στόλος της Ελευθερίας ανέφερε πως το Handala «αναχαιτίστηκε βίαια σε διεθνή ύδατα» από δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ που «επιβιβάστηκαν παράνομα» σε αυτό περίπου 40 ναυτικά μίλια από τη Λωρίδα της Γάζας.
Την επιχείρηση επιβεβαίωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών που επισήμανε ότι το σκάφος επιχειρούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο είναι ασφαλείς, σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές.
Το πλοίο, στη συνέχεια, θα ρουμουλκηθεί στο λιμάνι της Ασντότ και οι επιβαίνοντες σε αυτό θα απελαθούν.
Ο Στόλος της Ελευθερίας πριν από λίγες εβδομάδες είχε επιχειρήσει να στείλει στη Γάζα άλλο ένα πλοίο, το Madleen, αλλά και αυτό κατελήφθη πριν φτάσει στον προορισμό του. Στο πλοίο βρισκόταν και η Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Το πλοίο, που στο παρελθόν ήταν νορβηγικό αλιευτικό, μεταφέρει ιατρικό υλικό, τρόφιμα, είδη για παιδιά και φάρμακα. Το εγχείρημα, χρηματοδοτημένο χάρη σε εκστρατεία συγκέντρωσης δωρεών, είχε σκοπό να σπάσει ο ισραηλινός αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται η ολοένα πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, και να παραδοθεί βοήθεια. Το πλήρωμα του Handala είχε ανακοινώσει μέσω X ότι θα άρχιζε απεργία πείνας αν το σκάφος αναχαιτιζόταν και οι επιβαίνοντες συλλαμβάνονταν.