Facebook και ψυχική υγεία: Πόσους φίλους «συνιστούν» οι επιστήμονες

Facebook και ψυχική υγεία: Πόσους φίλους «συνιστούν» οι επιστήμονες

Δείξε μου πόσους φίλους έχεις (στο Facebook), να σου πω σε τι ψυχολογική κατάσταση βρίσκεσαι!

Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας, επομένως αναπόφευκτα επηρεάζουν διάφορες παραμέτρους της ζωής μας και κυρίως την ψυχική μας υγεία.

Μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ δείχνει –για μία ακόμη φορά– ότι οι υπερβολές ως προς τη χρήση των κοινωνικών δικτύων αποδεικνύονται επιζήμιες για την ψυχική υγεία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των φίλων που έχει ένας έφηβος στο Facebook και στο πόσο στρες βιώνει.

Περισσότεροι από 300 φίλοι φάνηκε να συνδέονται με αυξημένα επίπεδα της «ορμόνης τους στρες» (κορτιζόλη) στον οργανισμό των εφήβων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από μελέτη που περιελάμβανε 88 εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών. Ζητήθηκε από κάθε συμμετέχοντα να δώσει πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα χρήσης του Facebook, τον αριθμό των φίλων του στα κοινωνικά δίκτυα και διάφορες συμπεριφορές τις οποίες έχει υιοθετήσει όσον αφορά τα κοινωνικά δίκτυα. Παράλληλα, οι ερευνητές συνέλλεγαν δείγματα κορτιζόλης τέσσερις φορές την ημέρα για διάστημα τριών ημερών.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα επίπεδα στρες κάθε εφήβου δεν εξαρτώνται μόνο από το Facebook, οι ερευνητές υπολόγισαν μεμονωμένα τον αντίκτυπο του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου στην ψυχική υγεία και στη συνέχεια συσχέτισαν τα επίπεδα του στρες με τον αριθμό των φίλων του κάθε εφήβου.

Περισσότεροι από 300 φίλοι φάνηκε να συνδέονται με αυξημένα επίπεδα στρες στην ομάδα που μελετήθηκε. Οι ερευνητές επισημαίνουν μάλιστα ότι οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν αυξημένο στρες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη αρκετά χρόνια μετά.

Λίγοι και καλοί λοιπόν πρέπει να είναι οι φίλοι μας όχι μόνο στην πραγματική ζωή αλλά και στη διαδικτυακή μας ζωή...

Η νέα μελέτη εμπίπτει στο ανερχόμενο πεδίο της Κυβερνοψυχολογίας (Cyberpsychology), του κλάδου που μελετά την επίδραση των κοινωνικών δικτύων στην ψυχική υγεία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι θα εργάζεται για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του

ΠτΔ: Ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι θα εργάζεται για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας του θα συνεχίζει να εργάζεται για επανέναρξη των συνομιλιών, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση της κυπριακής ομογένειας, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου, όπως είπε, παρουσίασε νέες ιδέες που αφορούν την ουσία, τη μεθοδολογία, τα ΜΟΕ που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως σημείωσε ότι «η τουρκική πλευρά απάντησε αρνητικά».

BEST OF TOTHEMAONLINE