Παρίσι: Υπό κράτηση άνδρας που άναψε το τσιγάρο του από τη φλόγα του Άγνωστου Στρατιώτη

Παρίσι: Υπό κράτηση άνδρας που άναψε το τσιγάρο του από τη φλόγα του Άγνωστου Στρατιώτη

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στη Γαλλία οι εικόνες που δείχνουν έναν άντρα να ανάβει το τσιγάρο του από τη φλόγα του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε χθες (6.8.2025) δείχνει τον άντρα να περνά τις προστατευτικές μπάρες, να γονατίζει πάνω στην αναποδογυρισμένη ασπίδα, απ’ όπου βγαίνει η φλόγα και να τη χρησιμοποιεί για να ανάψει τσιγάρο, πριν ο ίδιος απομακρυνθεί ήρεμα, χωρίς να μιλήσει ή να κοιτάξει πίσω.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιό ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι ο άντρας συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για την πράξη του, την οποία χαρακτήρισε «ανάξια και αξιοθρήνητη».

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο συλληφθείς είναι άστεγος, μαροκινής υπηκοότητας, με νόμιμη παραμονή στη Γαλλία έως και τον Οκτώβριο του 2025. όταν συνελήφθη αρνήθηκε τις πράξεις του, τις οποίες ομολόγησε λίγο αργότερα. Οι αρχές τον γνωρίζουν καλά, καθώς έχει 21 καταχωρίσεις στο αρχείο ποινικών υποθέσεων για αδικήματα όπως κλοπή αυτοκινήτου, φθορά, βιαιοπραγία και δημόσια εξύβριση με ρατσιστικά κίνητρα.

Το βίντεο, αναφέρει η Figaro, τραβήχτηκε από Λετονή τουρίστρια τη Δευτέρα 4 Αυγούστου λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ και δημοσιεύτηκε στο TikTok. Η γυναίκα δήλωσε ότι δεν έμοιαζε μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ουσιών, αλλά συνειδητοποιημένος και υπερήφανος για την πράξη του.

Έντονος συμβολισμός

Η φλόγα του Άγνωστου Στρατιώτη άναψε για πρώτη φορά στις 11 Νοεμβρίου 1923 από τον τότε υπουργό Πολέμου και Συντάξεων Αντρέ Μαζινό, τρία χρόνια μετά την τοποθέτηση του τάφου, με πρωτοβουλία του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γκαμπριέλ Μπουασί. Στόχος ήταν να υποχρεώνει η φλόγα κάθε περαστικό «σε ένα δευτερόλεπτο σιωπής και ενδοσκόπησης, υπενθυμίζοντας τις αρετές που απαιτούνται όταν το καθήκον, η τιμή ή η ανάγκη μας καλούν».

Η γαλλική νομοθεσία προστατεύει τον χώρο ως τάφο, η παραβίαση ή βεβήλωση του οποίου, με κάθε τρόπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως και 1 χρόνο και πρόστιμο έως 15.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

«ΔΗΣΑΚΕΛ» και 2028: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαράζει από τώρα το γήπεδο για τις προεδρικές εκλογές

«ΔΗΣΑΚΕΛ» και 2028: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαράζει από τώρα το γήπεδο για τις προεδρικές εκλογές

Οι διορισμοί στους ημικρατικούς, άνοιξαν έναν νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για πρώτη φορά, έβαλε στο λεξιλόγιό του, τον όρο «ΔΗΣΑΚΕΛ», στέλνοντας μήνυμα όχι μόνο προς την αντιπολίτευση, αλλά και προς τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ που τον στήριξαν το 2023.

BEST OF TOTHEMAONLINE