Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) θα συνεχίσουν να απασχολούν την τράπεζα και τα επόμενα χρόνια, δήλωσαν ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και ο Τζον Πάτρικ Χούρικαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος, ο οποίος παραμένει στη θέση του για άλλα δύο χρόνια.
Στη Συνέλευση τονίστηκε για μια ακόμη φορά ότι η τράπεζα δεν μπορεί να αποζημιώσει τους παλαιούς μετόχους όσο και τους κατόχους αξιογράφων, διότι η τράπεζα παραμένει ακόμη ευάλωτη και γιατί δεν το επιτρέπουν οι νόμοι που εγκρίθηκαν συνεπεία των αποφάσεων του Eurogroup το Μάρτιο του 2013.
Άκερμαν: Δεν θα εμπλακούμε σε εκτεταμένες εκποιήσεις, απαιτείται δέσμευση δανειοληπτών
Η Τράπεζα δεν προτίθεται να προβεί σε εκτενείς εκποιήσεις, παρά το νέο θεσμικό πλαίσιο, επανέλαβε εκ νέου ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Γιόζεφ Άκερμαν, υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος στην αναδιάρθρωση των δανείων επιβάλλει την δέσμευση των δανειοληπτών, μικρών και μεγάλων.
«Δεν είναι πρόθεσή μας να καταφύγουμε σε εκτεταμένες εκποιήσεις, όπως τώρα επιτρέπονται κάτω από το νέο νομικό πλαίσιο», δήλωσε ο κ. Άκερμαν σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Πρόσθεσε όμως ότι «για να πετύχουμε όμως επιταχυνόμενη πρόοδο στην αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων χρειάζεται πρώτα και κύρια τη μεγαλύτερη δέσμευση των δανειοληπτών, μικρών και μεγάλων, ως προς την αρχή ότι οι δανειολήπτες πρέπει να σέβονται τις δανειακές τους υποχρεώσεις» και συμπλήρωσε: η επικύρωση αυτής της αρχής από την Κυβέρνηση είναι ουσιώδους σημασίας.
Κατέστησε σαφές ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πραγματικής δυσκολίας των δανειοληπτών, αναγνωρίζουμε την ανάγκη μιας δίκαιης κατανομής των βαρών, έχοντας πάντα κατά νου ότι διαχειριζόμαστε τα χρήματα των καταθετών».
Για το μέλλον, ο Ελβετός τραπεζίτης επανέλαβε ότι «άμεση προτεραιότητα παραμένει η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας μέσω της σημαντικής μείωσης των ΜΕΔ και της συνεχιζόμενης απομόχλευσης των μη βασικών περιουσιακών στοιχείων».
Είπε ακόμη ότι η στρατηγική της τράπεζας θα εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών μας και στην επίτευξη αξίας για τους μετόχους μας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. «Η τράπεζα και η κυπριακή οικονομία είναι στο ίδιο καράβι και πρέπει να εργαστούμε μαζί με ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία», κατέληξε.
Εύσημα για Τζον Χούρικαν
Ανακοινώνοντας την παραμονή του Τζον Πάτρικ Χούρικαν στο τιμόνι της εκτελεστικής ηγεσίας του ομίλου, ο κ. Άκερμαν είπε πως «ο Τζον έχει κάνει μια εντυπωσιακή δουλειά διευθύνοντας και κατευθύνοντας την Τράπεζα κατά τα τελευταία δύο χρόνια».
«Έχει κυριολεκτικά τοποθετήσει την Τράπεζα Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτη... τα επιτεύγματά του είναι πολλά και εντυπωσιακά. Με λίγα λόγια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα επανέφερε την αυτοπεποίθηση στην τράπεζα και εμψύχωσε ένα αποκαρδιωμένο προσωπικό, καθιέρωσε αυστηρές και αποτελεσματικής δομές, εξουσιοδότησε μια ομάδα ταλαντούχων στελεχών να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και εφάρμοσε ένα απαιτητικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, δημιουργώντας μια καινούργια και αφοσιωμένη διεύθυνση αναδιάρθρωσης και ανάκτησης».
Ο κ. Άκκερμαν έδωσε ένα μπουκέτο λουλούδια στη σύζυγο του κ. Χούρικαν, Ριόνα ως ένδειξη εκτίμησης «για την υποστήριξη της στην απόφαση» του συζύγου της. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χούρικαν είχε δώσει ειδοποίησης παραίτησης επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
Χούρικαν: Έχουμε πολλά να κάνουμε
Στην δική του ομιλία σκιαγράφησε τις εξελίξεις στην τράπεζα μετά την επιβολή του κουρέματος το Μάρτιο του 2013 και τη βελτίωση των μεγεθών και των στοιχείων της Τράπεζας.
«Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί την κύρια και πιο επιτακτική προτεραιότητα της Διοίκησης, και θα συνεχίσει να είναι και το 2016», τόνισε.
Λέγοντας ότι τα ΜΕΔ δεσμεύουν πλεονάζοντα κεφάλαια τα οποία θα ήταν προτιμότερο να διοχετεύονταν στην παραγωγική οικονομία, ο κ. Χούρικαν τόνισε ότι «γι` αυτό χρειαζόμαστε κάθε δυνατή βοήθεια από τις Εποπτικές και τις Νομοθετικές Αρχές, καθώς και από την ίδια την κοινωνία, ώστε να περιορίσουμε το ύψος τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εργαστούμε συλλογικά για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Απογοήτευση από την απόδοση της μετοχής στο ΧΑΚ και ΧΑ
Αναφερόμενος στην επανένταξη της μετοχής της τράπεζας στα Χρηματιστήρια Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Χούρικαν είπε πως «παρά τη βελτιωμένη οικονομική μας επίδοση και τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό μας, η απόδοση της μετοχής μας, είναι ομολογουμένως απογοητευτική».
«Αν και είμαστε απογοητευμένοι από το γεγονός ότι οι αγορές δεν μας έχουν ακόμα επιβραβεύσει για τη βελτιωμένη μας επίδοση, αναμένουμε ότι η ισχύς και η ποιότητα της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας καθώς και η αξία της, θα καταστούν εμφανείς μακροπρόθεσμα». είπε.
«Όταν ανακεφαλαιποιήσαμε την Τράπεζα, μιλήσαμε για μία μακροχρόνια πορεία επιστροφής της τιμής της μετοχής προς τη λογιστική αξία ανά μετοχή, μέσω της ικανοποιητικής απόδοσης κεφαλαίων, μιας Τράπεζας επικεντρωμένη στην κυπριακή αγορά, με χρηστή διοίκηση και κατάλληλη χρηματοδότηση. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτό παραμένει σε ισχύ», είπε.
Διαφωνίες με ΕΚΤ
Εξάλλου, ο κ., Χούρικαν είπε πως η τράπεζα διαφωνεί με την ΕΚΤ η οποία ζητά όπως το Συγκρότημα θα πρέπει να αναγνωρίσει μεγαλύτερες προβλέψεις για ορισμένα χαρτοφυλάκια.
Τόνισε όμως ότι «αξιολογώντας το θέμα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, ακόμα και σε περίπτωση που μια τέτοια αναπροσαρμογή θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη, η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας παραμένει επαρκής για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τράπεζα και δεν αναμένεται να χρειαστεί χρειάζεται να προβεί σε έκδοση επιπρόσθετου κεφαλαίου».
Δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο για αποζημίωση κατόχων αξιογράφων και παλαιών μετόχων
Πάντως, απαντώντας σε ερωτήσεις στην Συνέλευση, τόσο ο κ. Άκερμαν όσο και ο νομικός σύμβουλος της τράπεζας Πόλυς Πολυβίου κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει το νομικό υπόβαθρο για αποζημίωση των παλαιών μετόχων και των κατόχων αξιογράφων.
Αυτό που έγινε ήταν πολύ δύσκολο. Έχουμε εμπλακεί σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους αλλά η νομική κατάσταση δεν μας επιτρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την Κύπρο και την οικονομία να πάνε καλύτερα, ας επικεντρωθούμε σε αυτό», είπε ο Ελβετός τραπεζίτης.
«Δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο (για αποζημίωση) και πολύ απλά δεν έχουμε την πολυτέλεια... η τράπεζα παραμένει ακόμη ευάλωτη», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο κ. Πολυβίου είπε πως και ο ίδιος ήταν μέτοχος, προσθέτοντας όμως ότι «οι πράξεις οι οποίες προκάλεσαν αυτό (την επιβολή ζημιών) προήλθαν από τις αρχές από την Κυβέρνησης, την ΚΤΚ και αρχές εκτός Κύπρου. «Δυστυχώς οι συνθήκες έχουν δημιουργηθεί από νόμο της Πολιτείας τον οποίο η Τράπεζα δεν μπορεί να αγνοήσει», είπε.
Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης αναφέρθηκε στα προβλήματα των κατόχων αξιογράφων. Τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας μεταξύ του Συνδέσμου και της Τράπεζας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πολλοί από τους κατόχους «θα πεθάνουν μέχρι να βγουν αποφάσεις Δικαστηρίων».
«Είμαστε 17.000 κάτοχοι των αξιογράφων και ακόμα οι λογαριασμοί μας βρίσκονται στην Τράπεζα Κύπρου. Βρείτε μια λύση η οποία θα είναι εκατόν φορές καλύτερη από τις αποφάσεις των Δικαστηρίων», είπε.
«Εμείς αγοράσαμε την καρέκλα που κάθεστε»
Παίρνοντας το λόγο ένας εκ των παλαιών μετόχων, ο Μιχάλης Ππεκρής απευθυνόμενος στον κ. Άκερμαν και τον κ. Χούρικαν υποστήριξε με νόημα ότι οι παλαιοί μέτοχοι που είδαν την αξία των μετοχών τους να εξανεμίζονται μετά το Μάρτιο του 2013 «αγόρασαν την καρέκλα που κάθεστε και το μικρόφωνο με το οποίο μιλάτε».
«Εκείνο που ζητώ από σας είναι να καθίσετε κάτω, να μελετήσετε, να μας ακούσετε και αν πράγματι συμφωνείτε ότι έγιναν αδικίες, εις βάρος των παλαιών μετόχων και κατόχων αξιογράφων, πρέπει να έρθετε σε συνεννόηση μαζί όλοι να βρούμε μια λύση η οποία δεν θα μας αποζημιώνει, το ξέρουμε ότι θα χάσουμε το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσής μας, όμως αυτό που έγινε θα αιωρείται πάνω από την τράπεζα», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να πάρουμε ούτε ένα ευρώ από τους νέους μετόχους».
Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν πήρε το λόγο ο πρώην της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος μίλησε για συνθήματα και λαϊκισμό και ζήτησε όπως δοθεί χρόνος στην τράπεζα να ανακάμψει, με κατόχους αξιογράφων να απαντούν με φωνές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις