Επιστολές με ισχυρισμούς τ/κ πλευράς διαβίβασε η Τουρκία στον ΓΓ ΟΗΕ

Επιστολές με ισχυρισμούς τ/κ πλευράς διαβίβασε η Τουρκία στον ΓΓ ΟΗΕ

Ο ισχυρισμός της τουρκοκυπριακής πλευράς περί ύπαρξης δυο "κρατικών οντοτήτων με ισότιμο καθεστώς" στην Κύπρο επαναλαμβάνεται σε δυο επιστολές, με ημερομηνίες 7 και 13 Αυγούστου, που διαβίβασε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ, εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ως απάντηση σε πρόσφατες τοποθετήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όργανα του ΟΗΕ.

Η πρώτη επιστολή ημερομηνίας 7 Αυγούστου απαντά σε αναφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 30 Ιουνίου για παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου. Στην επιστολή περιλαμβάνεται, ανάμεσα σε άλλα, ο ισχυρισμός για πτήσεις που «διεξάγονται με την πλήρη άδεια της αρχής πολιτικής αεροπορίας της τδβκ», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος, και ότι το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου (Ερτζάν) λειτουργεί «σύμφωνα με τα πρότυπα του ICAO».

Εξάλλου, απορρίπτεται το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης και υποστηρίζεται ότι «η μόνη ρεαλιστική επιλογή είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και της ισότιμης διεθνούς υπόστασης των Τουρκοκυπρίων» και η έναρξη διαλόγου «για μια λύση δύο κρατών».

Η δεύτερη επιστολή, ημερομηνίας 13 Αυγούστου, κινείται στην ίδια κατεύθυνση, και σε αυτήν υποστηρίζεται μεταξύ άλλων πως οι Ελληνοκύπριοι «σφετερίστηκαν δια της βίας» την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως δήθεν η Κυπριακή Δημοκρατία «συνεχίζει να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Κριτική της Λευκωσίας στις ίσες αποστάσεις και βλέμμα στις επόμενες κινήσεις του ΟΗΕ

Κυπριακό: Κριτική της Λευκωσίας στις ίσες αποστάσεις και βλέμμα στις επόμενες κινήσεις του ΟΗΕ

Σε μια χρονική συγκυρία όπου το Κυπριακό επανέρχεται, έστω δειλά, στο διεθνές προσκήνιο, η Λευκωσία στέλνει σαφή μηνύματα προς τα Ηνωμένα Έθνη, εκφράζοντας τόσο τη βούλησή της για συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας όσο και την έντονη δυσαρέσκειά της για τη διαχρονική πρακτική τήρησης ίσων αποστάσεων. Οι πρόσφατες Εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτέλεσαν την αφορμή για να επαναδιατυπωθεί η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν αποτυπώνει με ακρίβεια τις πραγματικότητες επί του εδάφους, οι οποίες πηγάζουν από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.