ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικόλας Παπαδόπουλος: Η συνέχιση της Κ.Δ προϋπόθεση για λύση

Νικόλας Παπαδόπουλος: Η συνέχιση της Κ.Δ προϋπόθεση για λύση

Έντονες επικρίσεις στους χειρισμούς της Κυβέρνησης αλλά και των δυο μεγάλων κομμάτων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, διατύπως σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το κόμμα του απαιτεί συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη λύση.

Σε χαιρετισμό του στο πολιτικό συνέδριο της ΝΕΔΗΚ, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι εδώ και επτά χρόνια η πολιτική στο Κυπριακό που ακολουθήθηκε από την τέως και ακολουθείται και από την παρούσα Κυβέρνηση, δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά έχει καταφέρει το αντίθετο."Εμείς να βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη θέση από εκεί που ξεκινήσαμε και η Τουρκία σε πολύ καλύτερη θέση".

"Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει μετατραπεί από διαδικασία πάρε-δώσε σε διαδικασία δώσε-δώσε. Πάμε από τη μια γενναιόδωρη προσφορά στην άλλη, από τη μια μονόπλευρη μονομερή υποχώρηση στην άλλη, χωρίς να έχουμε δει μέχρι σήμερα οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή υποχώρηση από πλευράς της Τουρκίας", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος έκανε λόγο για αλαζονική συμπεριφορά από τον Τ/κ ηγέτη.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, η άρνηση του κ. Ακιντζί να παρευρεθεί σε δείπνο επειδή ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας δεν θα τον προσφωνούσε "πρόεδρο" αλλά και η άρνηση του να συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας σε ουδέτερη τοποθεσία, όπως η Πράσινη Γραμμή, αποδεικνύει πως "δεν τον ενδιαφέρει τον κ. Ακιντζί να συζητήσει την ουσία του Κυπριακού και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η αναβάθμιση, είναι να καθιερωθεί ο κανόνας και το προηγούμενο ότι έχουμε συν-πρόεδρο στην Κύπρο, όπου κατά κανόνα ο κάθε αξιωματούχος άλλου κράτους πρέπει να τον επισκέπτεται στο λεγόμενο προεδρικό του, όπως θα πράξει δυστυχώς ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής".

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος διερωτήθηκε παράλληλα γιατί δεν ακούστηκε οποιαδήποτε διαμαρτυρία από πλευράς της Κυβέρνησης για τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής με τον Τ/κ ηγέτη στο ούτω καλούμενο προεδρικό, αλλά και γιατί, από την άλλη, δεν ευχαρίστησε η Κυβέρνηση τη στάση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, που αρνήθηκε να συναντήσει τον Τ/κ ηγέτη παρά μόνο σε ουδέτερο έδαφος.

"Σιγή ιχθύος. Ενθαρρύνουν αυτές τις επισκέπτες. Ούτε καν αναγνωρίζουν και δεν ευχαριστούν αξιωματούχους ενός ξένου κράτους, ενός μέλους του ΣΑ γι' αυτήν τους τη γενναία και συνεπέστατη πράξη να αναγνωρίσουν και να προσδώσουν τιμή και κύρος στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία", είπε για τους κυβερνώντες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι "αυτή είναι η νοοτροπία με την οποίαν δυστυχώς χειρίζονται κάποιοι το Κυπριακό σήμερα".

Κάλεσε παράλληλα τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ "να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από εποικοδομητικές ασάφειες" και να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη θέση του ΔΗΚΟ ότι πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη λύση του Κυπριακού.

"Συμφωνούν μαζί μας ότι αυτός πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος και σκοπός των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, ναι ή όχι. Θα μας φέρουν μια εισήγηση για να αλλάξει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε να μετατραπεί σε Ομοσπονδία ή θα μας φέρουν κάτι άλλο; Τι θα απογίνει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη λύση;", διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος.
Είπε ακόμη ότι το ΔΗΚΟ, "αυτό το κόμμα που υπερασπίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία, απαιτεί τη συνέχιση της και θα αγωνιστεί για να συνεχίσει να υφίσταται, γιατί αυτό είναι το καθήκον μας. Το ΔΗΚΟ δεν θα αποδεχθεί λύση του Κυπριακού που δεν διασφαλίζει αυτήν τη συνέχεια, δεν θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εύρυθμη λειτουργία του κράτους μας".

Αναφερόμενος εξάλλου στην οικονομία, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως ο λαϊκισμός και η ευθυνοφοβία έφεραν την Κύπρο και το λαό της στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, ενώ η ανεργία ειδικά ανάμεσα στους νέους ανθρώπους έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
"Ένας στους δυο νέους είναι άνεργος, ένας στους τρεις συμπολίτες μας ζει κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Κάποιοι έχουν κλέψει τα όνειρα σας και σας στέλνουν στο εξωτερικό. Η Κύπρος κατέχει την 3η χειρότερη θέση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την ανισότητα. Έχουμε το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μετά την Εσθονία και τη Λιθουανία", συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε την αντίθεση του σε όσους λένε ότι η Κύπρος είναι φαινόμενο και πρωταθλητής των μνημονίων, αλλά και σε όσους "θέλουν να μας στρέψουν πίσω στις πολιτικές του λαϊκισμού και της ευθυνοφοβίας, που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία".

Το ΔΗΚΟ, ανέφερε, έχει την εναλλακτική πρόταση, τη θέση του κέντρου, "όπου συμφωνούμε στις προσπάθειες επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας, συμφωνούμε με το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, αλλά θέλουμε να στηρίξουμε και τις ευάλωτες τάξεις του πληθυσμού μας, θέλουμε να στηρίξουμε τον κοινωνικό ιστό, τον απλό άνθρωπο".

Είπε ακόμα πως το κόμμα του δεν περιορίζεται στις διαπιστώσεις, "δεν εξαντλούμαστε στον ανέξοδο λαϊκισμό" και ότι "εμείς προτείνουμε λύσεις, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε την κάθε πρόταση, να συμβιβαστούμε σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά να συζητήσουμε για να πετύχουμε, να προτείνουμε, να υλοποιήσουμε προτάσεις και λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των πολιτών".

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top