Να αποκλείσουν το ισραηλινό ποδόσφαιρο, καλούν την UEFA νομικοί και πρώην εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

Να αποκλείσουν το ισραηλινό ποδόσφαιρο, καλούν την UEFA νομικοί και πρώην εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

«Αποκλείστε το ισραηλινό ποδόσφαιρο». Περισσότεροι από 30 Ακαδημαϊκοί του διεθνούς δικαίου, νομικοί και πρώην εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κάλεσαν με επιστολή τους την UEFA να αποκλείσει το Ισραήλ και τους συλλόγους του από τις διοργανώσεις της, για τις φρικαλεότητες στη Γάζα.

Η επιστολή, που στάλθηκε χθες (2/10) στον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ανέφερε ότι ο αποκλεισμός του Ισραήλ είναι «επιτακτικός», επικαλούμενη έκθεση ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών που επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία εναντίον Παλαιστινίων.

Κάλεσε την UEFA και τα μέλη της να «εκπληρώσουν τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις τους να τηρούν το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσουν με τον άμεσο και πλήρη αποκλεισμό του ισραηλινού ποδοσφαίρου», όπως αναφέρει το Αl Jazeera.

Η επιστολή τόνισε τη ζημιά που προκαλεί το Ισραήλ στο άθλημα στη Γάζα. Τουλάχιστον 421 Παλαιστίνιοι ποδοσφαιριστές έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ άρχισε τη στρατιωτική επίθεσή του τον Οκτώβριο του 2023 και η επιστολή εξήγησε ότι η βομβαρδιστική εκστρατεία του Ισραήλ «καταστρέφει συστηματικά τις ποδοσφαιρικές υποδομές της Γάζας».

«Αυτές οι πράξεις έχουν αποδεκατίσει μια ολόκληρη γενιά αθλητών, διαβρώνοντας τον ιστό του παλαιστινιακού αθλητισμού» ανέφερε.

 «Η αποτυχία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Ισραήλ (IFA) να αμφισβητήσει αυτές τις παραβιάσεις την εμπλέκει σε αυτό το σύστημα καταπίεσης, καθιστώντας τη συμμετοχή της στις διοργανώσεις της UEFA αβάσιμη».

Μεταξύ των υπογραφόντων την επιστολήν ήταν η Αμερικανίδα Ελίζα φον Τζέντεν-Φόργκε, μελετήτρια με εξειδίκευση στη γενοκτονία, το φύλο και την ιστορία της αποικιοκρατίας, συνιδρύτρια και εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Lemkin για την Πρόληψη Γενοκτονιών, καθώς και αρκετοί πρώην εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί του ΟΗΕ στο διεθνές δίκαιο.

«Η UEFA δεν πρέπει να είναι συνένοχη στο αθλητικό ξέπλυμα τέτοιων κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της πράξης της γενοκτονίας» ανέφερε η επιστολή.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΘΚΕ/ΗΦ)

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Τραμπ: Οι χώρες που παίρνουν πετρέλαιο μέσω των Στενών να φροντίσουν για την ασφάλεια διέλευσης - Διώξτε τους Αμερικανούς, λένε οι Ιρανοί στις χώρες του Κόλπου

Τραμπ: Οι χώρες που παίρνουν πετρέλαιο μέσω των Στενών να φροντίσουν για την ασφάλεια διέλευσης - Διώξτε τους Αμερικανούς, λένε οι Ιρανοί στις χώρες του Κόλπου

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή διανύει την 15η μέρα, χωρίς ορατό τέλος ενώ η ενεργειακή κρίση απειλεί να λυγίσει την παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πολλές χώρες θα στείλουν πολεμικά πλοία για να διασφαλίσουν ότι τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν ανοικτά. Η κυβέρνηση Τραμπ απέρριψε τις προσπάθειες των συμμάχων της Μέσης Ανατολής να ξεκινήσουν διπλωματικές διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν.

BEST OF TOTHEMAONLINE