Ευρήματα–σοκ από την Ελεγκτική Υπηρεσία για το Νοσοκομείο Λάρνακας: Ιατρικά αρχεία φυλάσσονται... σε πρώην πισίνα

Ευρήματα–σοκ από την Ελεγκτική Υπηρεσία για το Νοσοκομείο Λάρνακας: Ιατρικά αρχεία φυλάσσονται... σε πρώην πισίνα

Σημαντικά προβλήματα στην ασφάλεια και οργάνωση των ιατρικών αρχείων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία, στην Ειδική Έκθεσή της για το 2023, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον Προλογισμό του Γενικού Ελεγκτή, στόχος του ελέγχου ήταν «η διαπίστωση του βαθμού συμμόρφωσης με τις ισχύουσες διαδικασίες και κανονισμούς», ωστόσο τα ευρήματα ανέδειξαν σοβαρές παραλείψεις στη διαχείριση και φύλαξη των εντύπων του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση: «Στον χώρο φύλαξης των εντύπων του ΤΑΕΠ, διαπιστώθηκε ότι τα έντυπα ήταν τοποθετημένα πρόχειρα, σε προσωρινό αποθηκευτικό χώρο του νοσοκομείου (πρώην πισίνα φυσιοθεραπευτηρίου). Η φύλαξή τους γινόταν με ακαταστασία, χωρίς χρονολογική ταξινόμηση, γεγονός που καθιστούσε ιδιαίτερα δυσχερή τον εντοπισμό και την ανάκτησή τους».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία υπογραμμίζει ότι ο τρόπος φύλαξης των εντύπων ενέχει κινδύνους απώλειας των εγγράφων αλλά και παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασθενών, κάτι που εγείρει ζητήματα ασφαλείας και συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων (GDPR).

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, σημειώνεται:«Τα έντυπα φυλάσσονται σε δέσμες των 50, μέσα σε χάρτινα κιβώτια, χωρίς καμία τάξη (όπως αύξοντες αριθμοί ή χρονολογική σειρά). Ο χώρος αποθήκευσης παρουσίαζε έντονη ακαταστασία».

Στην απάντησή του προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ανέφερε ότι αναζητούνται λύσεις για τη μεταφορά και ασφαλή αποθήκευση των αρχείων σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, υπογράμμισε πως το πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί οριστικά με την ψηφιοποίηση των ιατρικών φακέλων των ασθενών, έργο το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Νέο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Έρχιουρμαν πριν τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ στη Νέα Υόρκη

Νέο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Έρχιουρμαν πριν τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ στη Νέα Υόρκη

Άλλη μια συνάντηση, την τελευταία τους πριν την Γενική Συνέλευση των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, θα έχουν την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύριος ηγέτης, Τουφάν Έρχιουρμαν. Η συνάντηση, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών των δύο ηγετών και της συνέχισης της ουσιαστικής συζήτησης, ορίστηκε για τις 11:00 π.μ.

BEST OF TOTHEMAONLINE