ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ε.Ε ανοίγει την πόρτα στην Τουρκία για να φράξει τη ροή προσφύγων - Αυτά είναι τα ανταλλάγματα

Η Ε.Ε ανοίγει την πόρτα στην Τουρκία για να φράξει τη ροή προσφύγων - Αυτά είναι τα ανταλλάγματα

Σοβαρά ανταλλάγματα παίρνει η Τουρκία όπως όλα δείχνουν, στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό, προκειμένου να «στεγανοποιήσει» τα σύνορά της στη ροή προσφύγων.

Ολοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ε.Ε. προσερχόμενοι στην Σύνοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαμήνυσαν προς την Αγκυρα ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της, αρκεί να «βάλει πλάτη» στην προσφυγική κρίση. Μεταξύ των ανταλλαγμάτων, είναι και η αναθέρμανση των διαδικασιών ένταξη στην Ε.Ε. των 28.

Ακόμη και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ανυπόμονος να συμβάλει στην ενίσχυση της ενταξιακής προοπτικής της Αγκυρας. Ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, προσήλθε εμφανώς ικανοποιημένος, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα» και πως η Ευρώπη είναι «το κοινό μας σπίτι». Ενώ η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Αγκυρα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, οδεύοντας προς την οικογενειακή φωτογραφία, συνομιλούσε διαρκώς με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τα ανταλλάγματα

• Οικονομικά

Τα οικονομικά ανταλλάγματα, είναι να πάρει 3 δισ. ευρώ για δύο χρόνια, προκειμένου να διαχειριστεί εντός των συνόρων της τους πρόσφυγες. Το ποσό αυτό θα αναπροσαρμοστεί, αναλόγως των αναγκών, όπως αναφέρει το προσχέδιο της συνόδου.

• Τα γεωπολιτικά

Η ΕΕ θα ανοίξει τον Δεκέμβριο το νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για τις ενταξιακές στην ΕΕ συνομιλίες, που εκκρεμούν από το 2005 και θα προετοιμάσει περαιτέρω κεφάλαια συζήτησης για τους τρεις πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

• Τα διπλωματικά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άρει τους περιορισμούς στην διακίνηση Τούρκων υπηκόων που ταξιδεύουν στην ΕΕ, καταργώντας την βίζα. Αυτό θα γίνει από τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια, που διευκρινίζονται σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί μετά την έναρξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμη: Νταβούτογλου: Ιστορική για την ένταξη της Τουρκίας η Σύνοδος της ΕΕ – Κοινό μας σπίτι η Ευρώπη

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Τέσσερις συλλήψεις στη Λεμεσό: Toυς τσάκωσαν με την «πραμάτεια» τους - Ανάμεσα τους γυναίκα

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top