Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της πόλης Μανάι, στην επαρχία Davao Oriental, με εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τη Σεισμολογική Υπηρεσία των Φιλιππίνων (PHIVOLCS). Το ρηχό βάθος ενισχύει τον κίνδυνο πρόκλησης τσουνάμι, γι’ αυτό και οι αρχές προχώρησαν άμεσα σε έκδοση προειδοποιήσεων
Επείγουσα προειδοποίηση για τσουνάμι -Σε ετοιμότητα η Ινδονησία και το Παλάου
Η PHIVOLCS κάλεσε τους κατοίκους παράκτιων περιοχών να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία, καθώς αναμένονται κύματα που μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 1 μέτρο πάνω από τα κανονικά επίπεδα παλίρροιας. Άλλες προβλέψεις έκαναν λόγο για κύματα έως και 3 μέτρων, σε τοπικά ενισχυμένα σημεία.
Το Αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι (PTWC) ανακοίνωσε ότι επικίνδυνα κύματα είναι πιθανό να πλήξουν περιοχές εντός 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και γειτονικές χώρες, όπως η Ινδονησία και το Παλάου.
Η Ινδονησία εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τα 7,6 Ρίχτερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γεωφυσικής Υπηρεσίας της Ινδονησίας (BMKG).
Η προειδοποίηση αφορά τις βόρειες περιοχές της Σουλαουέσι και της Παπούα, που βρίσκονται εντός του γεωγραφικού εύρους που επηρεάζεται από τον σεισμό.
Σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης της υπηρεσίας, υπάρχει κίνδυνος κυμάτων τσουνάμι ύψους έως και 50 εκατοστών, τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν παράκτιες περιοχές της χώρας. Οι αρχές καλούν τους πολίτες στις συγκεκριμένες περιοχές να παραμείνουν σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας
Κατάσταση επιφυλακής και κίνδυνος μετασεισμών
Οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ οι πολίτες καλούνται να μην επιστρέψουν στις παράκτιες ζώνες πριν υπάρξει επίσημη άρση της προειδοποίησης. Παράλληλα, η PHIVOLCS τονίζει πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ισχυρών μετασεισμών τις επόμενες ώρες και ημέρες.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί επισήμως ζημιές ή τραυματισμοί, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη.
Αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το μέγεθος και το βάθος του σεισμού
Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε τον σεισμό με μέγεθος 7,2 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 58 χιλιομέτρων, ενώ το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε τιμές στα 7,4 Ρίχτερ. Οι διαφορές στις μετρήσεις είναι συνηθισμένες τις πρώτες ώρες μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό.
Πηγή: iefimerida.gr