ΠΟΕΔ: Αποφασίζει την Πέμπτη για το σχέδιο Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών - Δεν περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις που ανέμεναν

ΠΟΕΔ: Αποφασίζει την Πέμπτη για το σχέδιο Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών - Δεν περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις που ανέμεναν

Η ΠΟΕΔ αποφασίζει την Πέμπτη πώς θα χειριστεί το ζήτημα για το σχέδιο Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών, με την Πρόεδρό της Μύρια Βασιλείου να δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι το νομοθέτημα που κατατέθηκε στη Βουλή δεν περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις που ανέμεναν και επί της ουσίας παραμένει το ίδιο, όπως αυτό είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2025.

Η κ. Βασιλείου σημείωσε ότι η ΠΟΕΔ με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που της αναλογεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο θα επηρεάσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και τις επόμενες γενιές εκπαιδευτικών, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα πάρει τις τελικές τις αποφάσεις.

«Ως εκ τούτου, την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2025, έχει συγκληθεί το εκατονταμελές συμβούλιο της Οργάνωσης για να αποφασιστεί ο τρόπος διαχείρισης του θέματος», είπε, ενώ επεσήμανε πως ένα σύστημα αξιολόγησης δεν είναι το μαγικό ελιξίριο που θα διορθώσει όλα τα κενά και όλα τα προβλήματα που εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ σχετικά με το σχέδιο Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών και κληθείσα να σχολιάσει τη χθεσινή αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ, η κ. Βασιλείου είπε ότι το νομοθέτημα που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά στην αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου, «δυστυχώς δεν περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις που αναμέναμε και επί της ουσίας παραμένει το ίδιο, όπως αυτό είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2025».

Είναι, είπε, «έντονα γραφειοκρατικό, δεν διορθώνει υφιστάμενες στρεβλώσεις ενώ σοβαρά ζητήματα παραμένουν αδιευκρίνιστα και απλά παραπέμπονται σε αποφάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης, χωρίς και εκεί να διευκρινίζεται η διαδικασία λήψης απόφασης», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι τους ξενίζει η πρόθεση του ΥΠΑΝ, η οποία καταγράφεται σε επιστολή που τους έχει σταλεί, ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία για το εν λόγω νομοσχέδιο, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ενδέχεται να αποσύρει μέρος ή και όλες τις προτεινόμενες αλλαγές.

«Σε μια διαδικασία διαλόγου, οι δύο πλευρές πείθονται μέσα από επιχειρήματα και όχι μέσα από δηλώσεις που υπονομεύουν την ίδια τη διαδικασία αλλά και την αξιοπιστία της Επίσημης Πλευράς», σημείωσε.

Όπως είπε η κ. Βασιλείου, «βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο όπου οι Εκπαιδευτικοί που είναι μέσα στο σύστημα, βρίσκονται στα πρόθυρα της εργασιακής εξουθένωσης, λόγω και των πολλαπλών προκλήσεων που καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν».

«Παράλληλα, καταγράφεται έλλειψη ενδιαφέροντος από νέους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν θέση στα Δημόσια Σχολεία. Θα ανέμενε λοιπόν κανείς, μέσα από ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, τα πράγματα να γίνονταν καλύτερα και να δίνονταν ανάσες ανανέωσης και εκσυγχρονισμού. Δυστυχώς εκείνο που προδιαγράφεται μέσα από το προτεινόμενο νομοθέτημα είναι η κατακόρυφη αύξηση των καθηκόντων όλων των εκπαιδευτικών και ένα αίσθημα συνεχούς λογοδοσίας», συμπλήρωσε.

Και είναι άξιον απορίας, συνέχισε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, το γεγονός ότι η επίσημη πλευρά δηλώνει ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα θα διορθώσει και θα εκσυγχρονίσει.

«Πώς αλήθεια; Μέσα από τον επιπλέον φόρτο εργασίας και τα επιπλέον καθήκοντα; Μέσα από την ασταμάτητη διαδικασία αξιολόγησης; Και πότε οι εκπαιδευτικοί θα έχουν χρόνο να εστιάσουν στη διδασκαλία και στην επί της ουσίας στήριξης των παιδιών, όταν ο χρόνος τους θα αναλώνεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες; Και πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι ένα σύστημα αξιολόγησης δεν είναι το μαγικό ελιξίριο που θα διορθώσει όλα τα κενά και όλα τα προβλήματα που εκπαιδευτικού μας συστήματος. Είναι σαφώς ένα σημαντικό κομμάτι του αλλά όχι το μόνο και όχι από μόνο του», επισημαίνει.

Υπογράμμισε, επιπρόσθετα, ότι όταν απουσιάζουν τα βασικά από τα σχολεία μας, όταν οι εκπαιδευτικοί καθημερινά παλεύουν να καλύψουν τα κενά του συστήματος ώστε να διαπαιδαγωγήσουν επαρκώς τα παιδιά και όταν η επίσημη πλευρά δεν στηρίζει επαρκώς τα δημόσια σχολεία, τότε επί της ουσίας το νέο νομοσχέδιο δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από ένα ακόμη τυπικά διεκπεραιωτικό στη λίστα της Κυβέρνησης, κενό ουσίας.

Η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η ΠΟΕΔ με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που της αναλογεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο θα επηρεάσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και τις επόμενες γενιές εκπαιδευτικών, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα πάρει τις τελικές τις αποφάσεις.

«Ως εκ τούτου, την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2025, έχει συγκληθεί το εκατονταμελές συμβούλιο της Οργάνωσης για να αποφασιστεί ο τρόπος διαχείρισης του θέματος», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ με τον θάνατο καθηγήτριας στην Θεσσαλονίκη: Υπέστη εγκεφαλικό μετά από bullying - «Της πετούσαν μπουκάλια και βιβλία»
Οικογενειακή τραγωδία: Μητέρα σκότωσε τα δύο παιδιά της ενώ ο σύζυγός της έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι στη νότια Αμερική
Νέο ξενοδοχείο ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται - Δείτε σε ποια περιοχή και πότε - Φωτογραφίες
VIDEO: Σειρήνες στη Βάση Ακρωτηρίου - Βρετανίδα σύζυγος στρατιωτικού αφηγείται τη δραματική νύχτα με τις κόρες της - «Κάναμε φωλιά...»
Όξφορντ: Πένθος για 15χρονη αθλήτρια - Άφησε την τελευταία της πνοή κατά την διάρκεια αγώνα
Αυτές οι αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων σε αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής - Όλες οι πληροφορίες
Ανείπωτη θλίψη για τον θάνατο Ανώτερου Υπαστυνόμου - Η παράκληση της οικογένειας για την κηδεία - Δείτε φωτογραφία του

 

 

 

LIVE: Σε επιφυλακή η Κύπρος - «O πόλεμος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο Τραμπ - Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

LIVE: Σε επιφυλακή η Κύπρος - «O πόλεμος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο Τραμπ - Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Μέση Ανατολή, την ώρα που το Ισραήλ εξαπολύει κύμα επιθέσεων και το Ιράν απαντά με μπαράζ πυραύλων και drones. Στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο, βρέθηκαν οι ηγέτες της Ελλάδας και Γαλλίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όλες οι εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE