Βουλή: Πρεμιέρα στην Επιτροπή Οικονομικών για την συζήτηση του Προϋπολογισμού 2026

Βουλή: Πρεμιέρα στην Επιτροπή Οικονομικών για την συζήτηση του Προϋπολογισμού 2026

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2026, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

Η πρώτη συνεδρία της Επιτροπής θα αρχίσει στις 9 το πρωί με την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, ο οποίος θα παρουσιάσει την ανάλυση των κρατικών εσόδων, τους δημοσιονομικούς δείκτες, την οικονομική πολιτική και τη γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν επίσης το Γενικό Λογιστήριο, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών και το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Στις 12:15 το μεσημέρι θα ακολουθήσει η τοποθέτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλου Πατσαλίδη, ο οποίος θα αναλύσει την οικονομική κατάσταση και τις εκτιμήσεις για το 2026. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης θα αναλύσει τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα δημόσιων οικονομικών.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2026 χαρακτηρίζεται από την Κυβέρνηση ως «αναπτυξιακός και πλεονασματικός», με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και της ασφάλειας των πολιτών. Το συνολικό ύψος των εσόδων ανέρχεται σε €12,68 δισ., ενώ οι δαπάνες σε €10,78 δισ., χωρίς να υπολογίζονται οι αποπληρωμές δανείων και οι τόκοι. Με αυτά τα κονδύλια, οι συνολικές δαπάνες διαμορφώνονται σε €13,72 δισ.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, ενώ ο στόχος, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Νέα επίσκεψη στις ΗΠΑ στα τέλη Νοεμβρίου με στόχο την τεχνολογία και τις επενδύσεις – «Η Κύπρος αλλάζει»

ΠτΔ: Νέα επίσκεψη στις ΗΠΑ στα τέλη Νοεμβρίου με στόχο την τεχνολογία και τις επενδύσεις – «Η Κύπρος αλλάζει»

Eπιδίωξή μας είναι να μετατρέπουμε τις διεθνείς επαφές σε συνεργασίες, επενδύσεις και πραγματικές ευκαιρίες για την Κύπρο αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Προέδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της χώρας στο Plug and Play Silicon Valley Winter Summit, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και με την ενεργό παρουσία του Cyprus Catalyst, καθώς και τη μετάβασή του ιδίου και πάλι στις ΗΠΑ στο τέλος Νοεμβρίου για ενίσχυση αυτής της δυναμικής.

BEST OF TOTHEMAONLINE