Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τσαρλς Σταρτ στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας μελέτησαν τη διαδικτυακή δραστηριότητα 600 γυναικών ώστε να διαπιστώσουν πώς συνδέεται με την εμπειρία της μοναξιάς ή και την κατάθλιψη.
Το δείγμα περιελάμβανε 616 γυναίκες, οι μισές από τις οποίες είχαν δηλώσει ότι βιώνουν μοναξιά και των οποίων το προφίλ στο Facebook ήταν «ανοιχτό» προς όλους τους χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.
Η έντονη δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα, όταν δηλαδή ο χρήστης κάνει συνεχώς κοινοποιήσεις και σχόλια ή ενημερώνει την κατάστασή του, φάνηκε να συνδέεται με το αυξημένο αίσθημα μοναξιάς αλλά και με συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Computers in Human Behavior.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ένα άτομο που επιθυμεί να επικοινωνήσει ή να συνδεθεί με άλλους ανθρώπους μοιράζεται πληροφορίες μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που ένιωθαν μοναξιά ήταν επίσης πιο πιθανό να μοιράζονται την προσωπική τους κατάσταση (π.χ. σε σχέση, ελεύθερη) με χρήστες πέραν των φίλων τους αλλά και να παραθέτουν προσωπικές πληροφορίες όπως η διεύθυνσή τους.
«Είναι λογικό ένα άτομο που νιώθει μοναξιά να μοιράζεται τέτοιου είδους πληροφορίες», δηλώνει ο Yeslam Al-Saggaf, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, συμπληρώνοντας πως είναι ένας τρόπος για ορισμένους χρήστες να δώσουν σε άλλους το έναυσμα να τους προσεγγίσουν ώστε τελικά να απαλλαγούν από τη μοναξιά τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις