Με την αντεξέταση του Χρήστου Μαλέκκου, εγκεκριμένου λογιστή που εργάζεται στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων Βάσο Βασιλείου και Γιώργου Σιαηλή, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο η υπόθεση ΣΑΠΑ.
Η διαδικασία συνεχίστηκε και σήμερα χωρίς δύο από τους πέντε κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα, από τη διαδικασία με έγκριση του δικαστηρίου απουσιάζουν ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, λόγω υποχρεώσεων του στη Βουλή, και ο πρώην αντιδήμαρχος Πάφου Ευστάθιος Ευσταθίου, λόγω προβλήματος υγείας.
Η διαδικασία συνεχίστηκε χθες με την αντεξέταση του κ. Μαλέκκου.
Τη θέση ότι η έκθεση που περιλαμβάνει τα τραπεζικά δεδομένα των κατηγορουμένων για την υπόθεση ΣΑΠΑ , συντάχθηκε χωρίς στοιχεία καταλήγοντας παράνομα σε ένα λανθασμένο συμπέρασμα και με τη χρήση αντιεπιστημονικής μεθόδου, εξέφρασε ο συνήγορος υπεράσπισης του 5ου κατηγορούμενου Γιώργου Σιαηλή, δικηγόρος Κώστας Σιαηλής, στην αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Χρήστου Μαλέκκου .
Ο κ.Σιαηλής υπέβαλε στον μάρτυρα την ερώτηση γιατί χρησιμοποίησε άλλη περίοδο για την ετοιμασία της έκθεσης του και συγκεκριμένα το 2012 , αφού – όπως είπε- η διερεύνηση για τον 5ο κατηγορούμενο ήταν για την περίοδο το Δεκέμβριο του 2013 με τα μέσα του Γενάρη του 2014.
Επιπρόσθετα ανέφερε πως τέτοια μεθοδολογία για την ετοιμασία της έκθεσης δεν έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά στον κόσμο και ακολούθως αναφέρθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πελάτη του τόσο αυτούς που διατηρεί μόνος του όσο και αυτούς που διατηρεί με την σύζυγο του Φροσούλα.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 5ου κατηγορούμενου ανέφερε πως σε τρεχούμενο που διατηρεί ο πελάτης του κατατίθενται χρήματα που εισέπραττε για λογαριασμό των πελατών του.
Ο κ. Σιαηλής ρώτησε τον μάρτυρα αν το μοναδικό ποσό που εντόπισε στις καταθέσεις του πελάτη του ήταν ύψους 3.842 για την επίμαχη περίοδο , με τον μάρτυρα να απαντά θετικά.
Ακολούθως ο κ. Σιαηλής αναφέρθηκε στο σημείο της έκθεσης που αναφέρεται στη σύγκριση που έγινε στις καταθέσεις μετρητών από τους κατηγορούμενους με διαφορά κατάθεσης 10 ημερών με τον μάρτυρα να διευκρινίζει βάση της έκθεσης που ετοίμασε πως ο 5ος κατηγορούμενος στις 26.1.2012 κατέθεσε 2.600 σε μετρητά , ο Ευτύχιος Μαλληκίδης προχώρησε σε δύο καταθέσεις στις ημερομηνίες 23.1.2012 και στις 24.1.2012 , ο Σάββας Βέργας στις 24.1.2012 και ο Φειδίας Σαρίκας στις 30.1.2012.
Ερωτηθείς ο μάρτυρας από τον δικηγόρο Κώστα Σιαηλή το σκεπτικό της σύγκρισης , ο κ. Μαλέκκος απήντησε πως αποτελεί αυτή η σύγκριση μια αποτύπωση των καταθέσεων σε κοντινές ημερομηνίες.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 5ου κατηγορούμενου διατύπωσε την θέση ότι η έκθεση “ κατασκεύασμα “ κατά την έκφραση του, ετοιμάστηκε με αποκλειστικό σκοπό τον δημόσιο εντυπωσιασμό ,με τον μάρτυρα ωστόσο να διαφωνεί.
Σε σχετική διευκρίνιση που του ζητήθηκε ο κ. Μαλέκκος ανέφερε πως ο 5ος κατηγορούμενος το 2012 παρουσιάζει αυξημένες καταθέσεις σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών και τεκμηριώνοντας τη θέση του εξήγησε πως οι καταθέσεις του Γιώργου Σιαηλή το έτος 2012 είναι 87.511 , ο κύκλος εργασιών του είναι 31,142 και η διαφορά σε ποσό ανέρχεται στις 45.369.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του 5ου κατηγορούμενου ανέφερε πως η διαφορά των καταθέσεων με τον κύκλο εργασιών του πελάτη του κατά το έτος 2012 αποτελούν χρήματα των πελατών του.
Σε παρέμβαση του ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Άγγελος Δαυίδ ανέφερε πως επανειλημμένα ο μάρτυρας κατηγορίας επεξήγησε πως του δόθηκαν κάποια δεδομένα που τα επεξεργάστηκε με τέτοιο τρόπο ,” λάθος ή σωστό” κατά την έκφραση του και έβγαλε κάποια συμπεράσματα.
O κ. Σιαηλής επέμεινε ωστόσο πως αυτή η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε δεν στέκει πουθενά με τον μάρτυρα να αναφέρει πως η μέθοδος για την ετοιμασία της έκθεσης είναι βασισμένη στη λογική , επαναλαμβάνοντας πως αυτή έγινε για σκοπούς πληροφόρησης.
Τέλος ο κ. Σιαηλής αναφέρθηκε σε κατάθεση ύψους 1.100 ευρώ που έγινε στις 31.7.2014 σημειώνοντας πως αυτή η κατάθεση έγινε σε άλλη χρονική περίοδο από αυτή στην οποία κατηγορείται ο κατηγορούμενος.
Ο μάρτυρας απήντησε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι αναφέρεται στο κατηγορητήριο.
Καταλήγοντας ο κ. Σιαηλής αναφερόμενος στην έκθεση είπε πως πρόκειται για αντιεπιστημονική εργασία , η μέθοδος της δεν είναι αποδεκτή που να σου επιτρέπει οποιαδήποτε συμπεράσματα και πως με τον τρόπο που έγινε μόνο πληροφόρηση δεν μπορεί να δώσει στο δικαστήριο.
"Ενήργησες", είπε στο μάρτυρα, " καθ’ υπόδειξη του επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας Λευτέρη Κυριάκου και κατέληξε σε συμπεράσματα που στερούνται λογικής και δεν μπορούν να τεκμηριωθούν επιστημονικά".
Η διαδικασία συνεχίστηκε σήμερα με την αντεξέταση του μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράσπισης του 4ου κατηγορούμενου Βάσο Βασιλείου, δικηγόρο Γιαννάκη Θωμά.
Αρχικά στην αντεξέταση του ο κ. Θωμά αναφέρθηκε σε καταθέσεις του πελάτη του που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση που δεν αφορούν την περίοδο που κατηγορείται, όπως είπε.
Έκανε λόγο για λανθασμένα συμπεράσματα που δεν στηρίζονται σε ολοκληρωμένα ελεγμένα και πλήρη στοιχεία.
Επίσης εκτίμησε ότι είναι λανθασμένο το συμπέρασμα για μεγάλο εισόδημα του πελάτη του αφού ο ίδιος είχε δάνεια, πωλήσεις ακινήτου και χρήματα από άλλες νόμιμες πηγές.
Επιπρόσθετα ο κ. Θωμά ανέφερε πως στην έκθεση συμπεριλήφθηκαν καταθέσεις του ιδίου, του γιου του, της συζύγου του και εταιρείας με την οποία ο ίδιος σχετίζονταν .
Συγκεκριμένα ανέφερε πως από το 2011 ο πελάτης του δεν ήταν μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του ΣΑΠΑ και του δημοτικού συμβουλίου Πάφου , οπότε δεν θα έπρεπε να εξεταστεί, η συγκεκριμένη περίοδος .
Ο Γ. Θωμά ανέφερε στο δικαστήριο πως ο 4ος κατηγορούμενος αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι το 2008 είχε δωροδοκηθεί από εργοληπτική εταιρεία, και διερωτήθηκε ποια σκοπιμότητα να συμπεριληφθούν στην συγκεκριμένη έκθεση οι καταθέσεις του πελάτη του το 2006 , περίοδος που ουσιαστικά ο Β. Βασιλείου δεν αντιμετωπίζει κατηγορία.
Επεξήγησε επίσης πως ο Βάσος Βασιλείου από το 2008 είναι γιατρός του δημοσίου και πριν ιδιώτευε και διερωτήθηκε που είναι το παράξενο να έχει καταθέσεις σε μετρητά από την εργασία του.
Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η μεταφορά χρημάτων από τον ένα λογαριασμό στον άλλο δεν αποτελεί εισόδημα.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 4ου κατηγορούμενου ανέφερε πως το αυξημένο ύψος των καταθέσεων 311 χιλιάδες δικαιολογείται αφού αυτές προήλθαν από δάνειο και από πώληση γης .
Σε σχέση με κατάθεση του πελάτη του ύψους 18.000 ο κ. Θωμά είπε πως εκδόθηκε επιταγή κατόπιν οδηγιών Ρώσου επιστήθιου φίλου του Β. Βασιλείου ύψους 20 .000 από τις οποίες πήρε τις 2.000.
Είπε ακόμη πως οι 40.000 Λίρες Κύπρου που καταγράφει η έκθεση αποτελούν προϊόν πώλησης κτήματος της συζύγου του Β. Βασιλείου και μεταβίβαση στο κτηματολόγιο έναντι του ποσού των 200.000 ευρώ.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 4ου κατηγορούμενου ανέφερε ακόμη πως ο πελάτης του στις 3.7.2009 εξόφλησε δύο δάνεια του με άλλο δάνειο που είχε συνάψει.
Ο μάρτυρας κατηγορίας Χρ. Μαλέκκος ανέφερε στο δικαστήριο πως ο Βάσος Βασιλείου το έτος 2006 είχε κύκλο εργασιών 25.300 Λίρες Κύπρου , κατέθεσε 48.966 ΛΚ και η διαφορά ανέρχεται στις 23.666 ΛΚ.
Κατά το έτος 2007 συνέχισε ο κ. Μαλέκκος δεν έχει καταγραφεί κύκλος εργασιών και οι καταθέσεις ανέρχονται στο ποσό τω 94.831 Λιρών Κύπρου.
Το 2008 οι καταθέσεις του ανέρχονται σε 134.415 και το 2009 σε 29.058 Λίρες Κύπρου.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 4ου κατηγορούμενου υπέβαλε τη θέση ότι η ανακριτική ομάδα παραβίασε συνταγματικά δικαιώματα των μελών της οικογένειας του Β. Βασιλείου και πως παράνομα επεξεργάστηκαν δεδομένα αφού σε κάποια χρονική περίοδο σε μια περίπτωση ελέγχθηκε λογαριασμός του γιου του κατηγορούμενου , με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν μπορεί να εκφράσει θέση.
Είπε επίσης πως ο πελάτης του διατηρούσε κοινό λογαριασμό με τη σύζυγο του και ότι είχαν κοινή διαχείριση οικονομικών τους, αφού – όπως επεξήγησε- έχουν τον ίδιο λογαριασμό και ξοδεύουν από τους ίδιους λογαριασμούς.
Κάλεσε επίσης τον μάρτυρα κατηγορίας να αντιληφθεί τη μεγάλη σημασία που έχει η συγκεκριμένη έκθεση για την τύχη του κατηγορούμενου, σημειώνοντας πως τα στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί στην έκθεση και αυτά που δεν έχουν συμπεριληφθεί μπορούν να παρουσιάσουν ένα παραμορφωμένο αποτέλεσμα.
Διερωτήθηκε επίσης γιατί χρήματα που αφορούν συγκεκριμένη εταιρεία συμπεριλήφθηκαν στις καταθέσεις του πελάτη του.
Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Άγγελος Δαυίδ διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.
Επίσης ο κ. Δαυίδ με δεδομένη τη θετική στάση της εισαγγελικής αρχής που στην υπόθεση ΣΑΠΑ εκπροσωπείται από τους Α’ Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, διέταξε την διαφοροποίηση των όρων του 2ου κατηγορούμενου βουλευτή Φ. Σαρίκα προκειμένου να μεταβεί σε επίσημη επίσκεψη της Βουλής στο εξωτερικό στις 10- 14 Δεκεμβρίου.
Ως εκ τούτου διέταξε όπως παραδοθούν στον 2ο κατηγορούμενο τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και να διαγραφεί η τοποθέτηση του ονόματος του στο stop list για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Μετά την πάροδο της συγκεκριμένης περιόδου – όπως είπε - να συνεχιστούν να ισχύουν οι όροι όπως είχαν επιβληθεί από το δικαστήριο.
Όρισε επίσης την υπόθεση για συνέχιση με παράθεση παραδεκτών γεγονότων στις 16 Δεκεμβρίου του 2015 και στις 18 Δεκεμβρίου στις 09:30 το πρωί.
Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου έθεσε εκ νέου το θέμα της αναγκαιότητας της παρουσίας του 3ου κατηγορούμενου Ευστάθιου Ευσταθίου στο δικαστήριο και είπε πως την επόμενη δικάσιμο θα πρέπει να είναι παρών.
Το Κακουργιοδικείο απαρτίζουν οι Π.Ε.Δ. Α. Δαυίδ, Α.Ε.Δ. Δ.Ι.Κίτσιος, και Ε.Δ. ο Κ. Σατολιάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τετ α τετ Χριστοδουλίδη - Ερντογάν: Συναντήθηκαν στην Βουδαπέστη - Δείτε βίντεο
• Έτσι εξαπάτησαν 36χρονο στη Λεμεσό - Έχασε μεγάλο χρηματικό ποσό από το διαδίκτυο
• Έτσι έγινε το ατύχημα με την μπετονιέρα στο Τσέρι – Όσα αναφέρει μαρτυρία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις