Έκρηξη οργής από ΟΕΛΜΕΚ: Απορρίπτουν το σχέδιο ΥΠΑΝ - Στάση εργασίας και διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή

Έκρηξη οργής από ΟΕΛΜΕΚ: Απορρίπτουν το σχέδιο ΥΠΑΝ - Στάση εργασίας και διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή

Νέος γύρος έντασης στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς η ΟΕΛΜΕΚ προχωρά σε δυναμική αντίδραση απέναντι στο αναθεωρημένο Σχέδιο Αξιολόγησης του ΥΠΑΝ.

Παρά τις αλλαγές που κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή, η Οργάνωση θεωρεί ότι το νέο πλαίσιο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τις ενστάσεις των εκπαιδευτικών, αλλά διατηρεί ακέραιες τις προβληματικές πρόνοιες που είχαν ήδη απορριφθεί με συντριπτικό ποσοστό.

Για τον λόγο αυτό, η ΟΕΛΜΕΚ ανακοίνωσε απεργιακά μέτρα και κινητοποιήσεις, σηματοδοτώντας μια κρίσιμη περίοδο για τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

Αυτούσια η ανακοίνωση ΟΕΛΜΕΚ:

Το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ απορρίπτει το «αναθεωρημένο» Σχέδιο Αξιολόγησης του Υ.Π.Α.Ν. και αποφάσισε τη λήψη απεργιακών μέτρων για την 19η Νοεμβρίου 2025

Το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ απορρίπτει το Σχέδιο Κανονισμών του Υ.Π.Α.Ν. για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή στις 4 Νοεμβρίου 2025. Το κείμενο αυτό είναι και πάλι ταυτόσημο με τα προηγούμενα, τα οποία έχουν απορριφθεί τόσο από την ΟΕΛΜΕΚ όσο και από το 92% των καθηγητών, στο Δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου 2025.

Οι λόγοι για τους οποίους απορρίπτουμε και το τελευταίο αναθεωρημένο κείμενο είναι οι εξής:

 

  1. Το συγκεκριμένο Σχέδιο Κανονισμών διατηρεί σειρά προνοιών με τις οποίες διαφωνεί η Οργάνωσή μας (βλ. αποφάσεις του Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ στις 8/5/2025 και της Π.Σ.Γ.Α. της ΟΕΛΜΕΚ της 5/6/2025), οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί επανειλημμένως τόσο στο Υ.Π.Α.Ν. όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως για παράδειγμα:
  • Αριθμητική αξιολόγηση εκπαιδευτικών από Διευθυντή.
  • Διεύρυνση της κλίμακας αξιολόγησης από το 40 στο 100.
  • Δύο προγράμματα εισδοχής για νεοεισερχόμενους καθηγητές.
  • Συμμετοχή Επιθεωρητών στη διαμορφωτική αξιολόγηση.
  • Διαδικασίες αξιολόγησης σε ετήσια βάση.
  • Αύξηση γραφειοκρατίας.

 

  1. Σημαντικές πτυχές του νέου συστήματος αξιολόγησης δεν έχουν καθοριστεί ακόμαΕνδεικτικά αναφέρουμε τις πρόνοιες που σχετίζονται άμεσα με τη διαφάνεια και την αξιοκρατία του συστήματος, όπως:
  • Τα κριτήρια αξιολόγησης εκπαιδευτικών.
  • Οι διαδικασίες μεταξιολόγησης.
  • Τα ειδικά κριτήρια αξιολόγησης των αποσπασμένων.

Η συζήτηση αυτών των προνοιών παραπέμπεται σε Επιτροπή Παρακολούθησης, μετά την ψήφιση. Μια Επιτροπή που θα αποτελείται από οκτώ μέλη, εκ των οποίων οι πέντε θα είναι ανώτεροι λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας και μόλις τρεις εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. Στην ίδια επιτροπή παραπέμπονται, επίσης, όλα τα κενά και οι ασάφειες του Σχεδίου Κανονισμών του Υ.Π.Α.Ν. Η πρακτική «πρώτα ψηφίζουμε - μετά καθορίζουμε», μάλιστα σε μια ελεγχόμενη από το Υ.Π.Α.Ν. Επιτροπή, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

 

  1. Επιπλέον, οι οικονομικές ρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί από το ΥΠΑΝ είναι ελλιπείς και ετεροβαρείς. Παρότι επιβάλλονται πολλαπλά νέα καθήκοντα και υποχρεώσεις σε όλους τους εκπαιδευτικούς (συμβασιούχους, μόνιμους, Βοηθούς Διευθυντές, Βοηθούς Διευθυντές Α’ και Διευθυντές), δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική στήριξη για την εκπλήρωσή τους, ούτε προβλέπονται οι πρόσθετες θέσεις Βοηθών Διευθυντών Α' και Βοηθών Διευθυντών που απαιτούνται.  Αντίθετα, από τα €12,9 εκατ. που θα κοστίσει το νέο σύστημα, το 75% πάει στην υπέρμετρη αύξηση των Επιθεωρητών.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ Κ.Δ.Σ.

Δεδομένου ότι δεν εισακούστηκε η έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει άμεσα το προτεινόμενο Σχέδιο, καθώς και το κάλεσμα προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και τα κόμματα να μην προχωρήσουν στη συζήτηση του εν λόγω Σχεδίου Κανονισμών, το οποίο έχει απορριφθεί μαζικά από το 92% του Καθηγητικού κόσμου στο Δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου, το Κ.Δ.Σ. αποφάσισε τη λήψη των ακόλουθων μέτρων:

  • Στάση εργασίας, από τις 7:30 π.μ. μέχρι τις 11:00 π.μ., την Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2025, ημέρα που προγραμματίζεται η πρώτη κατ' άρθρο συζήτηση του Σχεδίου Κανονισμών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

 

  • Την ίδια μέρα, στις 9:00 π.μ., η ΟΕΛΜΕΚ θα πραγματοποιήσει  εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

Η Οργάνωσή μας θα αποφασίσει ακολούθως τη συνέχιση ή/και κλιμάκωση των μέτρων, αναλόγως των εξελίξεων.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντυπωσιακές εικόνες από την είσοδο του βασιλιά καρνάβαλου στην Πάφο υπό βροχή - Το άρμα με το μαγεμένο δάσος - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Εκοιμήθη ο πατήρ Γεώργιος: Πένθος σε κοινότητα της Λευκωσίας - Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του
Τι συμβαίνει στο Παιδοογκολογικό; Διαρροές νερού, έντονος θόρυβος- Οι εξηγήσεις του ΟΚΥπΥ
Ανθρωπιστικός Διάδρομος: Μεταφορά γευμάτων από την Κύπρο στη Γάζα – «Συνεργασία για να φτάσουμε σε οικογένειες» - Δείτε βίντεο
Θρίλερ στη Λάρνακα: Αντικρουόμενες εκδοχές για τον θάνατο 72χρονης - Τι λέει η εγγονή, τι απαντά ο ΟΚΥπΥ - Βίντεο
Τρόμος σε πτήση: Κινητήρας εξερράγη στον αέρα, το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση, δείτε βίντεο
Άνοιξαν νέες θέσεις εργασίας στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση - Όλες οι λεπτομέρειες

 

 

 

Υπουργικό: Δικαίωμα ψήφου στον τόπο τους για εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες - Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν

Υπουργικό: Δικαίωμα ψήφου στον τόπο τους για εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες - Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν

Τη νομοθετική τροποποίηση του περί Αρχείο Πληθυσμού Νόμου ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, δίνοντας το δικαίωμα στους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες να ψηφίζουν στις Εκλογές ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο με βάση τον τόπο διαμονής τους όσο και με βάση τον τόπο εκτοπισμού τους, κατ’ αντίστοιχο τρόπο που ισχύει για τους εκ πατρογονίας εκτοπισθέντες.

BEST OF TOTHEMAONLINE