Αντισυνταγματική χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης, από τη Βουλή, των κανονισμών που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για ρύθμιση των ωραρίων των καταστημάτων.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας στην οποία κατατέθηκαν προς συζήτηση οι κανονισμοί για το ωράριο των καταστημάτων, ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με βάση την οποία σε καμιά περίπτωση η Βουλή δεν μπορεί να τροποποιήσει τους κανονισμούς, οι οποίοι εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας (Υπουργικό Συμβούλιο).
Το δικαίωμα έκδοσης κανονισμών για το ωράριο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου είχε μεταφερθεί από την Υπουργό Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο με νομοθεσία από τη Βουλή.
Όπως επεσήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας, αν η Βουλή έρθει και αλλάξει τις ζώνες και τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, κάτι τέτοιο συνιστά παρέμβαση στη διάκριση των εξουσιών. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι ξεκάθαρη και διευκρίνισε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η Βουλή είναι να συζητήσει τους κανονισμούς, να πει τις απόψεις της, να ασκήσει κριτική και ενδεχομένως να πείσει την εκτελεστική εξουσία να προβεί σε τροποποιήσεις.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το ενδεχόμενο τροποποίησης των κανονισμών από τη Βουλή, είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανεπίτρεπτο, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί η Βουλή ετσιθελικά να αποσπάσει μια εξουσία που δεν της ανήκει.
Για το ενδεχόμενο απόρριψης των κανονισμών από τη Βουλή, είπε ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε απόρριψη της δυνατότητας της εκτελεστικής εξουσίας να ρυθμίζει ένα θέμα που εμπίπτει στις αποκλειστικές εξουσίες της. Πρόσθεσε επίσης ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει έγκριση των κανονισμών του Υπουργικού Συμβουλίου από τη Βουλή. Διευκρινίστηκε επίσης από την Γενική Εισαγγελία ότι οι κανονισμοί υποβλήθηκαν τυπικά προς έγκριση, αλλά η Βουλή πρέπει να σεβαστεί το Σύνταγμα και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της και με βάση αυτό, δεν μπορεί ούτε να τους τροποποιήσει ούτε να τους απορρίψει.
Μιλώντας στην Επιτροπή, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι οι κανονισμοί που κατατέθηκαν είναι όμοιοι ή ίδιοι με τα διατάγματα που εκδίδονται εδώ και 2,5 χρόνια και για τους οποίους υπήρξε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους. Όπως είπε, μετά την απόφαση του Ανωτάτου είναι σαφές ποιος αποφασίζει για το ποιες ώρες είναι ανοικτά τα καταστήματα και η ίδια θα σεβαστεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης ότι με τις διευρυμένες ώρες λειτουργίας έχει μειωθεί η ανεργία, έχουν αυξηθεί δημόσια έσοδα, τα έσοδα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο όγκος εργασιών του λιανικού εμπορίου.
Με βάση τους κανονισμούς όλα τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά από Δευτέρα μέχρι Σάββατο 05:00 με 22:00 και την Κυριακή 11:00-19:00, με εξαίρεση την Ελεύθερη Αμμόχωστο που μπορούν να είναι ανοικτά 05:00 με 23:00 από Δευτέρα μέχρι Σάββατο και 07:30 με 23:00 τις Κυριακές. Επίσης ρυθμίζονται κάποιες μέρες που είναι αργίες.
Η Υπουργός εξέφρασε τη διαφωνία της με τις θέσεις που ακούστηκαν σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας, να μένουν τα καταστήματα ανοικτά για ορισμένους μήνες το χρόνο, αναφέροντας ότι δεν μπορούμε να στέλνουμε υπαλλήλους στο ανεργιακό για κάποιους μήνες, αντί να τους πληρώνει ο εργοδότης τους. Σημείωσε παράλληλα ότι με τη ρύθμιση των ωραρίων των καταστημάτων, ώστε να παραμένουν ανοικτά, δόθηκε η δυνατότητα σε ειδικά καταστήματα να πωλούν πολλά προϊόντα που δεν πωλούσαν στο παρελθόν. Σε αυτό το σημείο, είπε, φτάσαμε να συζητούμε μόνο το ωράριο και όχι αν πρέπει να προβληματιστούμε για όλα εκείνα που δόθηκαν στα ειδικά καταστήματα. Είπε επίσης ότι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από το ωράριο δεν υπάρχουν μόνο στα γενικά καταστήματα αλλά και στα ειδικά καταστήματα.
Παράλληλα δήλωσε την ετοιμότητά της να συζητήσει τους κανονισμούς με τη Βουλή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις