Άσκοπη και αχρείαστη χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τη συζήτηση για ενδεχόμενη αναβολή των βουλευτικών εκλογών ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό, καθώς «είμαστε πολύ μακριά από μια ενδεχόμενη συμφωνία».
Κληθείς, στο περιθώριο επίσκεψης στα γραφεία του ΚΟΑΠ να σχολιάσει τις πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο αναφορικά με τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι είναι προφανές από την ενημέρωση που είχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι «αυτό εμείς το εκτιμούμε ως πάρα πολύ θετικό».
Επεσήμανε όμως ότι «εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικά ζητήματα ανοικτά, ζητήματα τα οποία το καθένα από μόνο του, μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο αγκάθι σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».
Αφού επανέλαβε ότι θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και τα υπόλοιπα εναπομείναντα κεφάλαια να συζητηθούν και αν είναι δυνατόν να συμφωνηθούν το συντομότερο δυνατόν, ο κ. Κυπριακού επεσήμανε πως «είναι αχρείαστο και άσκοπο να διεξάγονται τώρα συζητήσεις για το κατά πόσον θα αναβληθούν ή όχι οι (βουλευτικές) εκλογές».
«Εμείς λέμε να υπάρξει συμφωνία η οποία να επιβάλλει την καθυστέρηση των εκλογών και τότε θα το συζητήσουμε», είπε για να προσθέσει: «Αλλά είμαστε πολύ μακριά από μια ενδεχόμενη συμφωνία και γι` αυτό θεωρούμε ότι είναι άσκοπη και αχρείαστη αυτή η συζήτηση που διεξάγεται».
Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, το θέμα λύσης του Κυπριακού δεν πρέπει να συνδέεται με χρονοδιαγράμματα, δεν έχει σχέση με τον χρόνο που παρέρχεται κατά πόσον θα λυθεί η όχι το Κυπριακό. «Εκείνο το οποίο θα καθορίσει τη λύση ή μη είναι οι θέσεις οι οποίες κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μακάρι λοιπόν να κατατεθούν θέσεις τέτοιες, οι οποίες θα μας επιτρέπουν να καταλήξουμε και τότε θα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κυπριανού επέκρινε «ισοπεδωτικές απόψεις οι οποίες ενδεχομένως να έχουν την αφετηρία τους από το γεγονός ότι κάποιοι διαφωνούν με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης», σημειώνοντας ότι αυτές «όχι απλά και μόνο δεν βοηθά την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά αντιθέτως την υποσκάπτει».
Θα πρέπει, είπε, να δούμε κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης και ανταλλαγής απόψεων συμβάλλοντας στην διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και όταν και εφόσον θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα μπροστά μας τότε ο καθένας θα μπορούσε να διατυπώσει τη δική του άποψη.
Ζήτησε επίσης όπως η όποια κριτική ασκείται να ασκείται στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
«Αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούμε μετά από 38 χρόνια συζητήσεων με τη διεθνή και τ/κ κοινότητα, μετά από επανειλημμένες δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει όλοι διαδοχικά οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων θα είναι εύκολο να εγκαταλείψουμε το συμφωνημένο πλαίσιο και να πάμε σε συμφωνία νομίζω αυταπατόμαστε», είπε και κατέληξε: «Εάν γίνει κάτι τέτοιο το πιο πιθανόν θα πάμε σε οριστική διχοτόμηση του νησιού και για το ΑΚΕΛ αυτό δεν αποτελεί επιλογή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις