ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομήρου: Στροφή προς τον Μακάριο για διάνοιξη προοπτικών

Ομήρου: Στροφή προς τον Μακάριο για διάνοιξη προοπτικών

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οφείλουμε να στραφούμε προς τον Μακάριο για προβληματισμό, έμπνευση και διάνοιξη προοπτικών, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι η σημερινή κρίσιμη εθνική και πολιτική συγκυρία απαιτεί αξιοποίηση του βασικού διαχρονικού μηνύματος του Μακαρίου που υπήρξε η εμμονή σε στόχους και αρχές με ανάλογη τακτική που ωστόσο δεν αναιρεί τις βασικές εθνικές επιδιώξεις.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση της Επιτροπής Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης - τιμής για την επέτειο επιστροφής του Προέδρου Μακαρίου στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα, ο κ. Ομήρου απότιση τιμής στη μνήμη του μεγάλου ηγέτη σημαίνει να αντλούμε παράδειγμα από την αγωνιστική του πορεία και να σηκώνουμε με σεβασμό την κιβωτό με τις εντολές του.

“Χρέος μας να επιμείνουμε σε λύση που να εγγυάται την ενότητα κράτους και χώρου, την απομάκρυνση των στρατευμάτων και των εποίκων και τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του συνόλου του λαού. Καθήκον μας να παραμείνουμε σε εγρήγορση, κινητοποίηση σε όλη την κλίμακα του Ελληνισμού, για τη διασφάλιση των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων της πατρίδας και του λαού μας. Δεν είμαστε ούτε αρνητικοί, ούτε απορριπτικοί. Αλλά με σαφήνεια πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε εθνικό αυτοχειριασμό. Ο κίνδυνος επανόδου ενός σχεδίου λύσης στις παραμέτρους του Σχεδίου Ανάν είναι υπαρκτός. Το λαϊκό αίσθημα που εκφράσθηκε ελεύθερα το 2004, πρέπει να είναι οδηγός στη διαχείριση της εθνικής μας υπόθεσης”, πρόσθεσε.

Αυτή είναι η υπόσχεσή μας και σήμερα προς το μεγάλο ηγέτη του λαού μας, συνέχισε, πως η Κύπρος δεν θα γονατίσει και δεν θα υποκύψει στη βία, το άδικο και την αυθαιρεσία, πως θα αγωνιστούμε για να μην περάσουν τα αποτελέσματα της προδοσίας, της τουρκικής εισβολής και κατοχής, πως θα παλέψουμε μέρα και νύκτα ωσότου από τα σκοτάδια αναβλύσει φως.

Σαν σήμερα πριν από 41 χρόνια, είπε ο κ. Ομήρου, ο λαοπρόβλητος εκλεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεφε στην Κύπρο ύστερα από αναγκαστική απουσία πέντε μηνών - απουσία που του επεβλήθη από τους άθλιους πραξικοπηματίες αλλά και από τη στάση του μεταπραξικοπήματος, το οποίο δήλωνε ότι θα διενεργηθούν προεδρικές εκλογές στις οποίες θα μπορούσε να υποβάλει υποψηφιότητα και ο Πρόεδρος Μακάριος.

Τιμώντας σήμερα τον Εθνάρχη Μακάριο, σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τιμούμε ταυτόχρονα όσους όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη χούντα και την ΕΟΚΑ Β΄ - όλους όσοι δεν συμβιβάστηκαν με τη δικτατορία, όσοι δεν προσκύνησαν τους χουντικούς εγκάθετους, όσοι προειδοποίησαν έγκαιρα κατά της αποσταθεροποίησης και της ανωμαλίας που στόχευε στη διάλυση του πολιτειακού και δημοκρατικού ιστού και την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

“Σαράντα ένα χρόνια μετά οι τραγικές συνέπειες της προδοσίας και του εγκλήματος παραμένουν αναλλοίωτες. Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού, ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιδρομής και της συνεχιζόμενης κατοχής, αποτελούν τα αμάχητα τεκμήρια της κατ’ εξακολούθηση διεθνούς παρανομίας της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου"", πρόσθεσε.

Ο λαός μας, συνέχισε, ενδιαφέρεται για λύση το συντομότερο δυνατό - λύση λειτουργική και βιώσιμη που να διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και την ομαλή και αρμονική συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου. Λύση χωρίς την καταθλιπτική κηδεμονία της Τουρκίας. Λύση δημοκρατική που να στηρίζεται στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

“Δίνουμε το μήνυμα, αυτή την επετειακή ημέρα, προς όσους απεργάζονται σχέδια για να επιβάλουν λύση άδικη και ετεροβαρή στον κυπριακό Ελληνισμό, να μην έχουν αυταπάτες. Δεν θα καμφθούμε και δεν θα γονατίσουμε. Δεν θα κύψουμε τον αυχένα και δεν θα κάμψουμε τη σπονδυλική μας στήλη υπό το βάρος του χρόνου και των δυσκολιών”, σημείωσε.

Τιμώντας απόψε, είπε ο κ. Ομήρου, την επιστροφή του Προέδρου Μακαρίου στην Κύπρο και εις διάψευσιν των ισχυρισμών ότι πολλές των μετέπειτα και σημερινών υποχωρήσεων, εκπτώσεων και ελλειμματικών χειρισμών οφείλονται στο Μακάριο, υπάρχουν αδιάψευστες οι θέσεις του, οι δηλώσεις του, ο βίος και η πολιτεία του. Από ενωρίς αναλύει με πολιτική σοφία τις διεθνείς εξελίξεις και θέτει τα προβλήματα και την προοπτική επίλυσης τους στη βάση αρχών.

Αναφορά έκανε και στην ομιλία του Μακαρίου στη Διάσκεψη Κορυφής των Αδεσμεύτων, το 1961, στο Βελιγράδι, όπου ανέφερε: «Η ειρήνη τότε μόνον είναι ασφαλής, όταν δεν στηρίζεται απλώς επί της ισχύος των όπλων και της ισορροπίας των δυνάμεων, αλλ’ επί της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της αυτοδιαθέσεως».

Δεν αποφεύγονται αλλά πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι οσάκις εφαρμόζονται συμβιβαστικές λύσεις, μη βασιζόμεναι επί αρχών. Ο συμβιβασμός, δύναται να επιτύχει αναβολήν, αλλά η αναβολή αποτελεί υποθήκευσιν του μέλλοντος».

Θεμελιακή του υποθήκη, είπε ο κ. Ομήρου, παραμένει «ότι δεν θα ξεγράψουμε καμιά γωνιά της κυπριακής γης, ότι κανενός πρόσφυγα δεν θα διαγράψουμε το δικαίωμα επιστροφής».

Τα λόγια του Μακάριου, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από το θάνατο του, σημείωσε, διαγράφουν ανάγλυφα τη θεώρησή του για τη λύση του Κυπριακού και τα όρια των υποχωρήσεων.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει περιθώρια άλλων υποχωρήσεων γιατί έκαμε ήδη πολλές και έφθασε σε όρια που δεν μπορεί να υπερβεί. Και επομένως, οι πολιτικές συνταγές ή συμβουλές περί αμοιβαίων υποχωρήσεων, δεν πρέπει να απευθύνονται προς τους Έλληνες Κυπρίους. Υποχωρήσεις πρέπει να ζητούνται μονάχα από την τουρκική πλευρά, αν υποχώρηση μπορεί να ονομασθεί στην περίπτωση αυτή η επιστροφή κατακτηθέντων δια στρατιωτικής βίας».

Και απαντώντας ο Μακάριος, συνέχισε, σε όσους συμβούλευαν ρεαλιστική τάχατες αποδοχή των τετελεσμένων, διακήρυττε στο Όμοδος το 1975:

«Πιθανώς να λεχθεί ότι υπάρχουν σήμερον εν Κύπρω τετελεσμένα γεγονότα, τα οποία δεν απογίνονται και δεν ανατρέπονται. Και δεν πρέπει ταύτα να παραγνωρίζονται. Δεν παραγνωρίζομεν, αλλά δεν αναγνωρίζομεν και δεν αποδεχόμεθα και δε νομιμοποιούμεν δια της υπογραφής μας τετελεσμένα γεγονότα».

Και στο συλλαλητήριο της 20ης Ιουλίου 1976 προσέθετε: «Η μόνη προσφερόμενη σύντομος λύσις είναι η αναγνώρισις και αποδοχή της “ντε φάκτο” καταστάσεως. Ποία όμως, η ωφέλεια εκ της τοιαύτης συντομίας; Μήπως δια να αποφευχθεί η τουρκοποίησις των κατεχομένων εδαφών; Αλλά θα γίνει τότε τη συγκαταθέσει και δια της υπογραφής μας. Μήπως δια να αισθανώμεθα ασφαλείς εις το υπόλοιπον τμήμα της νήσου; Πιστεύω, αντιθέτως, ότι η νομιμοποίησης των τετελεσμένων γεγονότων θα διεγείρει την τουρκικήν βουλιμίαν και θα ενθαρρύνει τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας εις την Κύπρον».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top