ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριανού: Αχρείαστη η συζήτηση περί δημοψηφισμάτων

Κυπριανού: Αχρείαστη η συζήτηση περί δημοψηφισμάτων

Το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία αλλά δεν δίνει λευκή επιταγή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί με το πιστόλι στον κρόταφο το όποιο σχέδιο λύσης τεθεί ενώπιόν του αλλά θα το κρίνει με βάση το περιεχόμενό του, όπως ανέφερε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού σε εφ` όλης της ύλης διάσκεψη Τύπου.

Χαρακτήρισε αχρείαστη τη συζήτηση περί δημοψηφίσματος το Μάρτιο και αναβολή των Βουλευτικών εκλογών καθώς υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να διανυθεί, σημειώνοντας πως εάν σε ένα από τα σημαντικά κεφάλαια δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ενδεχομένως να μην υπάρξει συμφωνία.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη Κυβέρνηση των λίγων και εκλεκτών αφού - όπως είπε - τα τελευταία χρόνια το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς διευρύνθηκε ενώ αμφισβήτησε το success story στην οικονομία, το οποίο επικαλείται η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, λέγοντας πως τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν διεύρυνση της ανεργίας και της φτώχειας στην κοινωνία.

Σχετικά με τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας της Θύρας 9 των οπαδών της Ομόνοιας, είπε πως στην ηγεσία της μερίδας αυτής βρίσκονται άτομα που παρακινούνται από διάφορες καταστάσεις. Είπε πως θα πρέπει να αφήσουν το ΑΚΕΛ μακρυά από το ποδόσφαιρο διότι το ΑΚΕΛ είναι από μόνο του μακρυά από το ποδόσφαιρο.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Κυπριανού είπε αρχικά πως οι υποσχέσεις που δόθηκαν και οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν προεκλογικά από τον κ. Αναστασιάδη ξεχάστηκαν την επομένη των εκλογών και πως η άνοιξη, που θα ερχόταν με την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ εξελίσσεται σε παρατεταμένη βαρυχειμωνιά για τους πολλούς. Επίσης, η ενότητα, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα με τις οποίες υποσχέθηκαν ότι θα κυβερνούσαν τον τόπο χάθηκαν στο δρόμο και παραμένουν στα αζήτητα.

Ανέφερε στη συνέχεια πως το κόμμα του επειδή έλεγε την αλήθεια σε Κυπριακό και οικονομία το έστησαν στον τοίχο, αλλά παρόλα αυτά τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση δεν λειτουργεί ρεβανσιστικά, γιατί αν το έκανε θα εξανεμιζόταν κάθε ελπίδα για λύση του κυπριακού προβλήματος. Όπως είπε η απόφαση να στηρίξουν τη διαπραγματευτική διαδικασία δεν σημαίνει ότι δίνουν λευκή επιταγή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το σημαντικό, όπως ανέφερε, είναι να μην καλλιεργούμε αυταπάτες στο λαό ότι τάχα αύριο το πρωί θα έχουμε δημοψήφισμα λύσης ή ότι μεθαύριο το πρωί θα ξυπνήσουμε σε ένα ενιαίο κράτος, καλύτερο και από αυτό του 1960. Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ συμφωνεί ότι επιτεύχθηκε πρόοδος, η οποία προέκυψε με την αξιοποίηση των συγκλίσεων Χριστόφια- Ταλάτ. Ωστόσο, θεωρεί όμως ότι ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού δεν είναι ανθόσπαρτος.

Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως το ΑΚΕΛ επιλέγει να επικεντρωθεί στην ουσία του προβλήματος και όχι στα συνθήματα για εσωτερική και προεκλογική κατανάλωση. Αν έχουμε, όπως είπε, ουσιαστική πρόοδο στο περιουσιακό, τότε θα φτάσουμε κοντά σε συμφωνία στα θέματα της εσωτερικής πτυχής και θα μπούμε μετά στην τελευταία φάση που είναι τα κεφάλαια του εδαφικού, της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της αποστρατιωτικοποίησης, όπου εκεί θα κληθεί η Τουρκία να αποδείξει ότι θέλει λύση του Κυπριακού.

Πρόσθεσε ότι η τ/κ ηγεσία θέλει τη λύση και πως το καλώς νοούμενο συμφέρον της Τουρκίας επιβάλλει τη λύση για διάφορους λόγους, κάτι που πρέπει να αξιοποιηθεί, όπως σημείωσε. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εργαστούν ενωμένα για το καλύτερο για την Κύπρο και το λαό.

Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού είπε πως η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα υποχρεώνει το κόμμα του να αντισταθεί σε αυτή με όλες του τις δυνάμεις. Όπως είπε, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών και πρόσθεσε πως το 10% των πλουσιότερων της κυπριακής κοινωνίας αύξησε τα εισοδήματα του τα τελευταία τρία χρόνια κατά 3,4% ενώ το 90% της κοινωνίας είδε τα εισοδήματα του να μειώνονται κατά μέσο όρο 8%.

Σε ό,τι αφορά στη θέση της Κυβέρνησης για ιστορία επιτυχίας (success story) στην οικονομία, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν υπάρχει success story, γιατί υπάρχουν 70,000 άνεργοι, 30,000 νέοι που ήδη μετανάστευσαν, γιατί 234,000 άνθρωποι ζουν στο όριο της φτώχειας, γιατί η δημόσια υγεία ξηλώνεται συστηματικά με τις ευλογίες της Κυβέρνησης καθημερινά, γιατί το 24,7% των παιδιών στην Κύπρο απειλούνται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, γιατί το εισόδημα των συνταξιούχων μειώθηκε κατά ένα τρίτο, γιατί εργάζεται μόλις ένας στους τρεις νέους, με μισθούς πείνας.

Ερωτηθείς αν εμπιστεύεται την Κυβέρνηση στον τρόπο χειρισμού του Κυπριακού, και αν θεωρεί, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, ότι τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν πριν τις Βουλευτικές, ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα του δεν αρκείται στην ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά έχει επαφές με τ/κ πολιτικά κόμματα και συζητά μαζί τους στη βάση της δικής τους ενημέρωσης που έχουν από τον κ. Ακιντζί.

Πρόσθεσε πως από τη στιγμή που δεν δίνεται λευκή επιταγή στον Πρόεδρο, το κριτήριο του ΑΚΕΛ θα είναι το αποτέλεσμα που θα τεθεί ενώπιον του λαού και όχι το τι λέει ο Πρόεδρος και ο οποιοσδήποτε άλλος. Όσον αφορά τα δημοψηφίσματα, είπε πως όσο κοντά είμαστε σε αυτά άλλο τόσο μακρυά είμαστε και αυτό γιατί υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που το καθένα από μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Άρα, πρόσθεσε, δεν είναι θέμα χρόνου αλλά θέμα θέσεων που θα κατατεθούν στις διαπραγματεύσεις.

Κληθείς να σχολιάσει ότι η εκτόξευση των ποσοστών ανεργίας προέκυψε κατά την προηγούμενη Κυβέρνηση ενώ και το πλαίσιο αυστηρής λιτότητας καθορίστηκε μέσα από την πρόσκληση της Τρόικας επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού είπε αρχικά ότι η κρίση ξεκίνησε το 2008 και ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί η ανεργία και από το 4% αυξήθηκε στο 12,5% στο τέλος του 2012.

Όσον αφορά το ποιος έφερε την Τρόικα, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε αν ήταν επιλογή του Δημήτρη Χριστόφια να έρθει ή ήταν αποτέλεσμα της στάσης και της συμπεριφοράς της τότε αντιπολίτευσης. Αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου τότε που κατηγορούσε τον κ. Χριστόφια ότι δεν κάλεσε την Τρόικα νωρίτερα, και του Προέδρου Αναστασιάδη που του έστελνε επιστολή απειλώντας τον ότι θα τον δίωκε ποινικά αν δεν υπέγραφε μνημόνιο με μέτρα για να σωθεί ο τραπεζικός τομέας.

Ερωτηθείς αν οδηγούμαστε σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και αν θα μας οδηγήσουν με το πιστόλι στον κρόταφο να δεχθούμε την όποια λύση, ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα του δεν θα δεχθεί πιστόλι στον κρόταφο, αλλά θα κρίνει την πρόταση λύσης που θα έχουμε ενώπιον μας με βάση το περιεχόμενο της, κάτι που αφορά και το θέμα της μετεξέλιξης και το θέμα των εγγυήσεων και όλα τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα. Όπως είπε, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν, τα πράγματα βαίνουν καλώς σε ό,τι αφορά το θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για το δημοψήφισμα, επανέλαβε πως δεν μπορεί κάποιος να μιλά με βεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες καθώς έχουμε ανοικτά τεράστια ζητήματα. Χαρακτήρισε άσκοπη και αχρείαστη τη συζήτηση που γίνεται για το κατά πόσον θα έχουμε το Μάρτη δημοψηφίσματα ή αν θα αναβληθούν οι Βουλευτικές του Μαΐου.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίστηκαν χθες με την εκδήλωση διαμαρτυρίας μερίδας οπαδών της Ομόνοιας έξω από τα γραφεία του ΑΚΕΛ φωνάζοντας συνθήματα όπως “κάτω η χούντα των κομματικών”, ο κ. Κυπριανού είπε αρχικά ότι έχει ταλαιπωρηθεί το ποδόσφαιρο από την κομματικοποίηση, όχι από το ΑΚΕΛ όμως.

Είπε πως κανένα από τα λεγόμενα αριστερά σωματεία δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για να στηρίξει τον οποιονδήποτε υποψήφιο και πως μόνο σωματεία της δεξιάς εκδίδουν ανακοινώσεις για στήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων. Το ΑΚΕΛ, όπως είπε, περηφανεύεται γιατί έχει δημιουργήσει σωρεία μορφωτικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων στην ύπαιθρο ώστε να δώσει υγιή απασχόληση στον κόσμο.

Εξέφρασε λύπη για την εκδήλωση της Θύρας 9 για τον τρόπο συμπεριφοράς τους. “Συγκέντρωσαν 200-250 άτομα, θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε χιλιάδες. Ξέρετε τι θα συνέβαινε σε μια τέτοια περίπτωση; Εύχομαι και ελπίζω να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο”, είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει στην ηγεσία της Θύρας 9 μια ομάδα, η οποία δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι υποκινείται από διάφορες καταστάσεις.

Είπε πως θα πρέπει να αφήσουν το ΑΚΕΛ μακρυά από το ποδόσφαιρο διότι το ΑΚΕΛ είναι από μόνο του μακρυά από το ποδόσφαιρο. “Δεν θέλουμε να έχουμε καμιά ανάμειξη με αυτά τα ζητήματα, εμείς τοποθετούμαστε πολιτικά στα ζητήματα του αθλητισμού”, είπε.

Ερωτηθείς αν η θέση του είναι πως το ΑΚΕΛ δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την Ομόνοια, ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι ευθύνη και υποχρέωση να διατυπώνουν πολιτικές θέσεις στα διάφορα ζητήματα του αθλητισμού. “Τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να αποφασίζουν αντί των ΔΣ των σωματείων και το ΑΚΕΛ δεν αποφασίζει για κανένα σωματείο, αλλά αποφασίζουν τα ΔΣ των σωματείων για τα σωματεία”, είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με το λεγόμενο success story στην οικονομία και κληθείς να σχολιάσει τη θέση πως αν δεν ευημερήσουν οι αριθμοί δεν μπορούν να ευημερήσουν οι άνθρωποι, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν ευημερούν ούτε οι πραγματικοί αριθμοί που καθορίζουν την ποιότητα της ζωή των ανθρώπων.

Όπως είπε, υπάρχει ένας δείκτης που καθορίζει το ρυθμό διεύρυνσης του χάσματος πλουσίων και φτωχών σε κάθε ξεχωριστή κοινωνία και αυτός για την Κύπρο ήταν το 2011 στο 29,2% (15η στις 28 χώρες της ΕΕ). Το 2014 αυτός ο δείκτης ήταν 34,8% και είμαστε στην τελευταία θέση μαζί με τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα, είχαμε τη μεγαλύτερη μείωση στους μισθούς και το 2016 η αγοραστική αξία των μισθών θα πάει πίσω στο 1996. Επίσης το φτωχότερο 20% του κυπριακού λαού έχει το 8% των εισοδημάτων και το πλουσιότερο 20% έχει το 43,1% των εισοδημάτων. Όλα αυτά, όπως είπε, δείχνουν και τι λένε και οι αριθμοί για την κατάσταση στην οικονομία και δεν φτάνει να παίρνουμε το ρυθμό μόνο της ανάπτυξης, γιατί αν αυτή εξυπηρετεί τους λίγους και εκλεκτούς τότε τα αποτελέσματα είναι αυτά που έχουμε στην κοινωνία.

Ερωτηθείς αν το ΑΚΕΛ και η προηγούμενη διακυβέρνηση οφείλει μια απολογία για λάθη και παραλείψεις στην οικονομία, ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει λάθη και παραλείψεις όμως δεν δέχεται να αναλάβει ευθύνες άλλων. Τότε, όπως είπε, για τα δημοσιονομικά προβλήματα η Κυβέρνηση Χριστόφια έλεγε ότι μπορούσε να τα διαχειριστεί και η απόδειξη για αυτό ήταν πως ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Νίκο Αναστασιάδη με τα μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί τα προβλήματα στο δημοσιονομικό τομέα έχουν διορθωθεί. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν στον τραπεζικό τομέα, και όταν το ΑΚΕΛ έλεγε πως εκεί θα έπρεπε να εστιαστεί η προσοχή “μας έλεγαν κάτω τα χέρια από τον καλύτερο κεντρικό τραπεζίτη που υπάρχει παγκοσμίως”, τον κ. Ορφανίδη, ο οποίος σήμερα φαίνεται ξεκάθαρα ότι είχε τεράστιες ευθύνες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Άγρια συμπλοκή στη Λευκωσία: Κουκουλοφόροι ξυλοφόρτωσαν, έκλεψαν και έστειλαν στο Νοσοκομείο 31χρονο

• Απίστευτο περιστατικό: Διανομέας έφερε ενισχύσεις και επιτέθηκε σε πελάτες επειδή αρνήθηκαν να παραλάβουν παραγγελία

• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς

• Μυστηριώδες πολεμικό αεροσκάφος χωρίς ουρά εμφανίστηκε στην Κίνα - Φήμες για μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς

• Ελένη Φουρέιρα: Περιμένει ακόμα τον Άγιο Βασίλη με προκλητικό ντεκολτέ και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι - Δείτε φωτογραφίες

• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο



Διμερείς και εξελίξεις στην περιοχή συζήτησαν ΥΠΕΞ Κύπρου- Καζακστάν

Διμερείς και εξελίξεις στην περιοχή συζήτησαν ΥΠΕΞ Κύπρου- Καζακστάν

Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του από το Καζακστάν, με τον οποίο συζήτησε για τις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top