Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου θα υπάρξει και χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση της διαφθοράς από την Κυβέρνηση
Η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα των κρουσμάτων διαφθοράς που εκδηλώνονταν στην Κύπρο, και με βάση την αρχή ότι η διαφθορά θέτει σε κίνδυνο την Δημοκρατία, υπονομεύει τη χρηστή διοίκηση, επηρεάζει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη και μειώνει την αποτελεσματικότητα και την ανάπτυξη του κράτους, με αποφασιστικότητα, έλαβε μια σειρά μέτρων, προχώρησε στη διαμόρφωση νομοθετημάτων, αλλά και στον καταρτισμό της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσπάθειας αντιμετώπισης του ζητήματος δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Ιωνάς Νικολάου.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, η συμμόρφωση με τους κανόνες χρηστής διοίκησης, με το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, η ενίσχυση των επαγγελματικών προτύπων και ο έλεγχος της συμμόρφωσης με τα καθιερωμένα πρότυπα λογοδοσίας σε όλους τους φορείς και υπηρεσίες, θα συνδράμουν καθοριστικά στην καταπολέμηση των φαινομένων ατιμωρησίας, όπου προκύπτουν κρούσματα διαφθοράς, και αυτό θα ενισχύσει, ταυτόχρονα, την πρόληψη του φαινομένου που ποτέ προηγουμένως δεν είχε προσεγγιστεί από καμία Κυβέρνηση.
Σε μήνυμα του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στα τρία νομοσχέδια για το πόθεν έσχες, τα οποία εκκρεμούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών από το 2013. Τα νομοσχέδια αφορούν στους Υπουργούς, τους Βουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Δημοκρατίας, και μεταξύ άλλων προβλέπουν τη στοιχειοθέτηση ειδικών ποινικών ευθυνών για τους Υπουργούς και τους Ανεξάρτητους Αξιωματούχους για την εκ προθέσεως παραβίαση διάταξης του Συντάγματος ή των Νόμων, ή πράξεων και παραλείψεων τους που, εκ προθέσεως, παραβλάπτουν τα συμφέροντα της Δημοκρατίας, έχει προωθήσει και έχουν ήδη εγκριθεί μια σειρά άλλων νομοθετημάτων, με στόχο την ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου για πάταξη της διαφθοράς.
`Εκαμε επίσης αναφορά στην πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για άρση του απορρήτου της γραπτής επικοινωνίας βάσει δικαστικού διατάγματος, η οποία, τονίζει, θα διευκολύνει τη διερεύνηση σοβαρών αδικημάτων, όπως είναι τα αδικήματα της διαφθοράς. Επίσης αναφέρθηκε στην προώθηση τροποποιητικού νομοσχεδίου για αναθεώρηση του περί Προστασίας του Απόρρητου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων) Νόμου του 1996, το οποίο θα επιτρέπει την άρση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας για τη διερεύνηση σοβαρών ποινικών αδικημάτων.
Περαιτέρω, το Υπουργείο, αναφέρει ο κ. Νικολάου, έχει πρόσφατα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο ενισχύονται οι διαδικασίες και εξουσίες δέσμευσης και δήμευσης περιουσίας από έσοδα που προέκυψαν λόγω παράνομων δραστηριοτήτων, όπου περιλαμβάνονται και τα αδικήματα διαφθοράς, και επίσης, παραχωρείται η δυνατότητα δέσμευσης και δήμευσης περιουσιών που, εν τω μεταξύ, μεταβιβάστηκαν σε τρίτα πρόσωπα.
Επίσης έχει ήδη συσταθεί στην Αστυνομία ειδική ομάδα, η οποία, σε συνεργασία με την Μ.Ο.Κ.Α.Σ., θα παρακολουθεί τα ζητήματα διαφθοράς και ειδικότερα τη διερεύνηση του οικονομικού οφέλους που μπορεί να έχει κάποιος από πράξεις διαφθοράς, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα δέσμευσης και δήμευσης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Αναφορά ο Υπουργός έκαμε και στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που να αποκαθιστούν ελλείψεις, καθώς και να αποθαρρύνουν μελλοντικές καταχρηστικές πρακτικές και στην κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι οι οργανισμοί για πάταξη και πρόληψη των φαινομένων διαφθοράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις