Απεργία στα ταξί σήμερα (13/1), πότε ξαναβγαίνουν στους δρόμους της Αττικής οι οδηγοί

Απεργία στα ταξί σήμερα (13/1), πότε ξαναβγαίνουν στους δρόμους της Αττικής οι οδηγοί

Ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη 13 Ιανουαρίου, η 48ωρη απεργία των οδηγών ταξί, μετά από απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΤΑ την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου, με βασικό αίτημα την αντίδραση του κλάδου στην υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στα ταξί από την 1η Ιανουαρίου 2026.

Πιθανή κλιμάκωση και πανελλαδικός χαρακτήρας

Σύμφωνα με το ΣΑΤΑ, οι κινητοποιήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες. Όπως είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, η απεργία που ξεκίνησε σήμερα αποτελεί την αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει τη συμμετοχή της, δίνοντας ενδεχομένως πανελλαδικό χαρακτήρα στις αντιδράσεις.

Ο κ. Λυμπερόπουλος τόνισε ότι οι οδηγοί ταξί δεν κινητοποιούνται για συντεχνιακά αιτήματα, αλλά για τη διατήρηση της δουλειάς τους, την οποία χαρακτήρισε κοινωνική προσφορά στο πλαίσιο της δημόσιας μεταφοράς, με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας.

Ηλεκτροκίνηση: «μετάβαση χωρίς σχέδιο»

Κεντρικό σημείο των αιτημάτων αποτελεί η αντίθεση στην άμεση επιβολή της ηλεκτροκίνησης. Οι αυτοκινητιστές ζητούν τη μετάθεση της υποχρέωσης έως το 2035, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή του μέτρου χωρίς επαρκές δίκτυο φόρτισης, με υψηλό ενεργειακό κόστος και απαγορευτικές τιμές αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, δεν συνιστά ουσιαστική περιβαλλοντική πολιτική αλλά απειλή για τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Σαφή όρια με τα ενοικιαζόμενα οχήματα με οδηγό

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων μεταξύ ταξί και ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων με οδηγό. Το ΣΑΤΑ υποστηρίζει ότι το ταξί έχει αποκλειστικά το δικαίωμα της άμεσης μεταφοράς επιβατών από σημείο σε σημείο, ενώ τα Ε.Ι.Χ. με οδηγό παρέχουν υπηρεσίες χρονομίσθωσης. Για τον λόγο αυτό προτείνεται κατώτατο όριο μίσθωσης 150 ευρώ συν ΦΠΑ, ώστε, όπως επισημαίνεται, να περιοριστεί η στρέβλωση της αγοράς.

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό από πλατφόρμες

Οι επαγγελματίες οδηγοί κάνουν λόγο για ανοχή της πολιτείας απέναντι σε πολυεθνικές πλατφόρμες μετακίνησης, οι οποίες, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, λειτουργούν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, απορροφώντας έσοδα και πλήττοντας τα ελληνικά ραδιοταξί. Όπως τονίζουν, η κατάσταση αυτή οδηγεί σε άνιση μεταχείριση και απώλειες για τα δημόσια ταμεία.

Λεωφορειολωρίδες και φορολογία

Στο διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνεται και το πάγιο αίτημα για ελεύθερη πρόσβαση των έμφορτων ταξί στις λεωφορειολωρίδες. Το ΣΑΤΑ υποστηρίζει ότι το ταξί αποτελεί μέρος της δημόσιας συγκοινωνίας και ότι ο αποκλεισμός του επιβαρύνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και το περιβάλλον.

Παράλληλα, οι οδηγοί ζητούν τον τερματισμό της τεκμαρτής φορολόγησης, την οποία χαρακτηρίζουν «κόκκινη γραμμή» για τον κλάδο, καθώς και την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για όλους. Όπως σημειώνουν, το αυξημένο κόστος καυσίμων, συντήρησης και καθημερινής διαβίωσης έχει ήδη οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες στα όριά τους.

Το «ερανιστικό» νομοσχέδιο

Τέλος, το ΣΑΤΑ επαναφέρει το ζήτημα του λεγόμενου «ερανιστικού» νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών, για το οποίο –όπως υποστηρίζουν οι αυτοκινητιστές– οι εξαγγελίες διαρκούν εδώ και δυόμισι χρόνια χωρίς να έχει υπάρξει αποτέλεσμα, αφήνοντας άλυτα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου.

Οι οδηγοί ταξί ξεκαθαρίζουν ότι η συνέχιση ή η αναστολή των κινητοποιήσεων θα εξαρτηθεί από τη στάση της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση αδιαφορίας θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Πηγή: protothema.gr

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

ΠτΔ: Προανήγγειλε αξιοποίηση φυσικού αερίου εντός 2027 - Προτεραιότητα για προσέλκυση επενδύσεων από Ινδία, ΗΠΑ και Καζακστάν

Στο ενεργειακό κόστος ως βασική πρόκληση για την Κυβέρνηση, στις προσπάθειες αξιοποίησης του φυσικού αερίου, καθώς και στις διεθνείς επαφές για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, αναφέρθηκε τη Μ.Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στο 16ο Nicosia Economic Congress, σημειώνοντας ότι θα γίνουν συζητήσεις με την ΕΝΙ και την TOTAL ούτως ώστε πριν το τέλος Απριλίου να υπάρξει συμφωνία για αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου εντός του 2027.

BEST OF TOTHEMAONLINE