Η Κύπρος έχει να επωφεληθεί πάρα πολλά από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή μετά το 2020, που επιτεύχθηκε στο Παρίσι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος είχε συμμετάσχει ενεργά στη διαπραγμάτευση, αναλαμβάνοντας, μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του, να εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαμόρφωση του Προοιμίου της συμφωνίας, που περιλαμβάνει τις βασικές αρχές που θα τη διέπουν.
Ο κ. Κουγιάλης είπε πως πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, την πιο σημαντική που έχει γίνει ποτέ στον τομέα του περιβάλλοντος, και την πρώτη που περιλαμβάνει όλα τα κράτη στην υφήλιο. "Ευελπιστώ ότι και εμείς θα καταφέρουμε να κερδίσουμε από όλη αυτή την υπόθεση, αρκεί να δουλέψουμε σκληρά και μεθοδικά και να δούμε πώς μπορεί να ευνοηθεί η Κύπρος", ανέφερε, σημειώνοντας πως "η ΕΕ θα δημιουργήσει πλέον προγράμματα για νέες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας και ευελπιστώ ότι και εμείς θα καταφέρουμε να συμμετέχουμε σε αυτά τα προγράμματα".
"Νιώθω πολύ χαρούμενος και πολύ περήφανος που μου δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπήσω την ΕΕ σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και να βάλουμε και εμείς ως Κύπρος το λιθαράκι μας στη συνομολόγηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας", είπε ο κ. Κουγιάλης, ο οποίος ευχαρίστησε την ομάδα υποστήριξής του στη διαπραγμάτευση.
"Εγώ προσωπικά, ζώντας αυτή τη συγκλονιστική εβδομάδα, με όλους τους Υπουργούς των κρατών ολόκληρου του κόσμου, αλλά και με άλλες 20-30 χιλιάδες κόσμου που συμμετείχαν σε αυτή τη διάσκεψη, είμαι αισιόδοξος ότι όλοι έχουμε λάβει τα μηνύματα και ότι όλοι μαζί, συλλογικά, θα εργαστούμε για να πετύχουμε την υλοποίηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας", ανέφερε.
Επεσήμανε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε έχει ως απώτερο στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε κάτω από δυο βαθμούς σε σχέση με την προ-βιομηχανική περίοδο.
"Είμαστε ήδη στον 1 βαθμό και δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Πρέπει άμεσα όλοι να στρωθούμε στη δουλειά. Στο βάθος του μυαλού όλων μας είναι να περιορίσουμε αυτή την υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό αν είναι δυνατόν, και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να δαπανηθούν πάρα πολλά χρήματα, ούτως ώστε να αλλάξουν οι υποδομές στον τομέα κυρίως της ηλεκτροπαραγωγής. Πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε πολύ-πολύ μεγάλο βαθμό", επεσήμανε.
Πρόσθεσε πως "θα δαπανηθούν τρισεκατομμύρια ευρώ για καινοτόμα έργα, ούτως ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε όλα αυτά που οραματιζόμαστε. Οι ανεπτυγμένες χώρες θα καταβάλουν όλα αυτά τα χρήματα, τα οποία θα καταλήξουν σε επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες", ανέφερε, προσθέτοντας πως "η συμφωνία έχει στόχο να διατηρήσει τον πλανήτη σε μια βιώσιμη κατάσταση αλλά ταυτόχρονα και να μπούμε στη λογική της αειφόρου ανάπτυξης".
Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας για την Κύπρο, ο κ. Κουγιάλης αφού ανέφερε πως "έχουμε δεσμευτεί να περιορίσουμε της εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου στο 40% σε σχέση με το 1990", επεσήμανε πως χρειάζεται να γίνει πάρα πολλή δουλειά κυρίως στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά υπάρχουν και πολλά επιμέρους θέματα τα οποία πρέπει να κοιτάξουμε όπως τις συγκοινωνίες, τη γεωργία και άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες στον τόπο μας.
"Αυτή η συμφωνία είναι η αρχή. Από εδώ και πέρα πρέπει όλοι να δουλέψουμε συλλογικά και με πνεύμα αλληλεγγύης και με διαφάνεια κυρίως, γιατί η διαφάνεια ήταν ένα από τα θέματα που είχαν συζητηθεί ευρέως σε αυτή την παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον", σημείωσε.
Ο κ. Κουγιάλης είπε πως το Υπουργείο Γεωργίας εργάζεται πολύ σκληρά κυρίως σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας για προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. "Ερχονται δυο πολύ μεγάλα έργα για την Κύπρο, δυο ηλιοθερμικά πάρκα τα οποία θα κατασκευαστούν πριν από το 2020 και αυτά θα μας βοηθήσουν στην περαιτέρω σημαντική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου", ανέφερε.
Είπε εξάλλου πως τα δυο Υπουργεία εργάζονται μεθοδικά και πολύ σύντομα θα προκηρύξουν προγράμματα και θα δώσουν κίνητρα σε επιχειρήσεις και σε οικιακούς καταναλωτές ούτως ώστε να επενδύσουν σε αυτό τον τομέα. "Θα προκηρύξουμε και εμείς μέτρα για χρηματοδότηση καινοτόμων τεχνολογιών", ανέφερε.
Ερωτηθείς για την κάλυψη του κόστους της εφαρμογής της συμφωνίας, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως η ΕΕ συλλογικά θα καταβάλει ένα τεράστιο ποσό. "`Εχουμε όλοι δεσμευτεί ότι από το 2020 και μετά θα δίνονται 100 δισεκατομμύρια το χρόνο τόσο από την ΕΕ αλλά και από όλα τα αναπτυγμένα κράτη, κυρίως τις ΗΠΑ", σημείωσε. Πρόσθεσε πως η Κύπρος θα καταβάλει το ποσό των 350 χιλιάδων ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης στο Παρίσι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χρόνια Πολλά: Το ThemaOnline εύχεται «Kαλά Χριστούγεννα» σε όλο τον κόσμο
• Καιρός: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει...την κακοκαιρία «Elena» - Χριστούγεννα με κίτρινη προειδοποίηση
• Αυτοί είναι οι τρόποι για να περάσετε «μαγικά» Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά
• Τα ζώδια που είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν έναν καβγά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις