Κυπριακό, οικονομία, εσωκομματικά και Βουλευτικές, σε συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό αν η Κυβέρνηση δεν υιοθετήσει συγκεκριμένες προτάσεις, δήλωσε σε εφ` όλης της ύλης συνέντευξη ο Πρόεδρος της Μαρίνος Σιζόπουλος, κατά την οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές και τους εκλογικούς στόχους καθώς και στα εσωκομματικά.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε στην επικείμενη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, είπε πως η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ αποφάσισε την καταψήφισή του. Ωστόσο, είπε, η ΚΕ αποφάσισε ότι το κόμμα θα τηρήσει θετική στάση αν η Κυβέρνηση υιοθετήσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Αυτές αφορούν, πρώτον την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου Αναστασιάδη για μη ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, μετεκλογική δέσμευση για ρύθμιση του θέματος των κατόχων αξιογράφων, την εγκατάλειψη της ιδέας για προώθηση νομοθεσίας για καθορισμό φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας 1 τοις χιλίοις επί της επικαιροποιημένης αξίας, μείωση από τον ερχόμενο Ιούλιο του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης κατά 1-2%, μείωση μισθών των υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, επιτρόπων και άλλων με διάθεση του ποσού που θα εξοικονομηθεί σε κοινωνικές παροχές.
Επίσης, τον καθορισμό ανώτατου ποσού για τις συντάξεις κρατικών αξιωματούχων, φορολόγηση του εφάπαξ άνω των 200 χιλιάδων, ψήφιση των προτάσεων της ΕΔΕΚ για τους εγγυητές και την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου, τερματισμό της έκτακτης εισφοράς από μισθωτούς που παίρνουν κάτω από 1500 ευρώ και άμεση έναρξη εφαρμογής του ΓΕΣΥ στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος.
Κυπριακό
Σε ερώτηση αν έχει πληροφόρηση τα πράγματα στις συνομιλίες οδηγούν σε λύση συνομοσπονδίας, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως με βάση την ενημέρωση αλλά και την αναλυτική συζήτηση με συνταγματολόγους συμβούλους της ΕΔΕΚ το συμπέρασμα είναι πως η λύση που προωθείται είναι συνομοσπονδιακή, προσθέτοντας πως τα βασικά στοιχεία που την καθορίζουν είναι η διαίρεση της κυριαρχίας, το γεγονός πως το κατάλοιπο εξουσίας παραμένει στα συνιστώντα κρατίδια, όπως και το γεγονός ότι υπάρχει εσωτερική διαίρεση της ιθαγένειας. Την ίδια στιγμή, είπε μεταξύ άλλων, επιχειρείται να δοθεί στους νόμιμους κατοίκους τρεις διαφορετικές ιδιότητες. Επίσης, είπε πως έχει γίνει αποδεκτό πως όλα τα συνταγματικά προβλήματα ανάμεσα στα θεσμικά όργανα του κράτους θα επιλύονται από το Ανώτατο Δικαστήριο, η σύνθεση του οποίου θα περιλαμβάνει 4 Ε/κ, 4 Τ/κ και έναν Ευρωπαίο δικαστή με νικώσα ψήφο.
Ερωτηθείς πόσο εφικτό είναι να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ποτέ δεν φτάσαμε κοντά σε λύση αυτά τα 38 χρόνια συνομιλιών και αυτό γιατί η διαφορά μας βρίσκεται στη φιλοσοφία αφού το Κυπριακό δεν είναι θέμα δικοινοτικής διευθέτησης αλλά είναι θέμα διεθνές, εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης, παραβίασης πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΔΕΚ έκανε προτάσεις για παράλληλη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με τη σωστή σύνθεση για συζήτηση αυτής της διεθνούς πτυχής. Την ίδια στιγμή πρέπει να απαιτήσουμε να μην υπάρξει στην υπό συζήτηση λύση οποιαδήποτε έκπτωση από τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της ΕΔΕΚ απέναντι στη Ρωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών της οποίας δεν επισκέπτεται τον Τ/κ ηγέτη στα κατεχόμενα, αλλά από την άλλη στηρίζει την παρούσα διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Σιζόπουλος είπε αρχικά πως η ΕΔΕΚ δεν είναι αντίθετη με λύση ομοσπονδίας αλλά είναι αντίθετη με τη λύση συνομοσπονδίας. Πρόσθεσε πως και η ΕΔΕΚ στηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών, και υπενθύμισε πως όταν το 2004 ο Κόφι Ανάν ζήτησε όπως το Σχέδιο του αποτελέσει απόφαση του ΣΑ, Ρωσία, Γαλλία και Κίνα αρνήθηκαν. Αυτό σημαίνει πως μια χώρα όπως η Ρωσία, δεν θέλει να εμπλακεί άμεσα στο θέμα της διαμόρφωσης του πλαισίου λύσης από τη στιγμή που αυτό συζητείται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε στη συνέχεια πως δεν μπορούμε να εναποθέτουμε όλες μας τις ελπίδες για λύση στους “άσπονδους φίλους των κυβερνώντων που είναι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί”, καθώς έχουμε δει τη συμπεριφορά και τη στάση τους, και πρόσθεσε πως πρέπει να εμπλέκονται και τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ στη λύση του Κυπριακού.
Ερωτηθείς σχετικά με την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως υπάρχει προνομιακή μεταχείριση καθώς στον κύκλο των συμβούλων βρίσκονται άτομα από άλλα κόμματα και τα οποία έχουν προνομιακή ενημέρωση. Επιπλέον, είπε, η ενημέρωση των κομμάτων για τις εξελίξεις είναι πολύ καθυστερημένη.
Εσωκομματικά
Σε ερώτηση τι εμποδίζει την ενοποίηση του ενδιάμεσου χώρου, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το συμπέρασμα της ΕΔΕΚ είναι ότι δεν πληρούνται οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει αυτή η ενοποίηση. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη των ελάχιστων ιδεολογικοπολιτικές συγκλίσεις, σημαντικές πολιτικές συγκλίσεις στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και εντιμότητα για την πρόθεση επίτευξης αυτού του στόχου. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτοί οι παράγοντες δεν υπάρχουν ώστε να αναληφθεί μια πρωτοβουλία για συνένωση του ενδιάμεσου χώρου και αν σε κάποιο στάδιο διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε η ΕΔΕΚ θα εμπλακεί σε ένα διάλογο. “Δεν είναι δυνατόν αρχικά να διασπούμε το χώρο, ιδρύοντας ομάδες, πολιτικές κινήσεις και κόμματα και στη συνέχεια να ζητούμε τη συνένωση”, είπε και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να υπάρχει συνεργασία με κόμματα που συμμετέχουν ή στηρίζουν την Κυβέρνηση.
Ερωτηθείς κατά πόσον τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου αναλώνονται τώρα έναν αγώνα επιβίωσης με απώτερο σκοπό την επικράτηση, είπε πως για την ΕΔΕΚ το ζητούμενο δεν είναι η πρωτοκαθεδρία σε αυτό το χώρο και αυτό αποδεικνύεται με το γεγονός ότι σε σειρά Προεδρικών η ΕΔΕΚ δεν προέβαλε δικό της υποψήφιο και στήριξε άλλους υποψηφίους με κύριο στόχο την επιτυχή συνένωση του ενδιάμεσου χώρου. Σε αυτή την προσπάθεια, πρόσθεσε, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και συνεπώς το κόμμα του δεν μπορεί να ακολουθεί συνεχώς μια διαδρομή ατελέσφορη. Το ζητούμενο, όπως είπε, δεν είναι να υπάρξουν επιμέρους συνεργασίες στη βάση πολιτικών συγκλίσεων αλλά η δυνατότητα συνένωσης των λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Ερωτηθείς πού αποδίδει τα μειωμένα ποσοστά που δίνουν δημοσκοπήσεις στην ΕΔΕΚ και αν ανησυχεί για την αύξηση του εκλογικού μέτρου, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η ΕΔΕΚ δεν φοβάται ότι θα αποκλειστεί από την επόμενη Βουλή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνεί με τα όσα ψηφίστηκαν για τον εκλογικό νόμο. Πρόσθεσε πως οι νομικοί του κόμματος μελετούν το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, προσβάλλοντας την ψήφιση του νόμου καθώς - όπως είπε- καταστρατηγούν την αναλογικότητα που πρέπει να έχει ο εκλογικός νόμος. Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε βελτίωση των ποσοστών αυτών, ωστόσο πολύ σπάνια, όπως ανέφερε, οι δημοσκοπήσεις μπορούν να εντοπίσουν τα ποσοστά της ΕΔΕΚ καθώς δεν υπάρχει μια ομοιόμορφη εκλογική δύναμη σε ολόκληρη την επικράτεια.
Σε ερώτηση πού θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της ΕΔΕΚ στις Βουλευτικές, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως θα είναι υποψήφιος σε εκείνη την εκλογική περιφέρεια που θα αποφασίσει η ηγεσία του κόμματος στη βάση στοιχείων και δεδομένων για διασφάλιση των συμφερόντων του κόμματος και όχι των όποιων προσώπων, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου.
Ερωτηθείς ποιο θα είναι το ποσοστό που θα καταστούσε το αποτέλεσμα των εκλογών πετυχημένο, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η ενότητα είναι αναγκαία και απαραίτητη και η ηγεσία απέφυγε να εισέλθει σε οποιαδήποτε αχρείαστη αντιπαράθεση. Είπε πως ο εκλογικός στόχος της ΕΔΕΚ είναι να διατηρήσει τον πολιτικό του ρόλου και τη σημερινή κοινοβουλευτική του δύναμη για να μπορεί να διαδραματίζει ρόλο και στην επόμενη Βουλή. Ανέφερε επίσης πως από το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα κριθούν και δεν θα έχουν την ευθύνη όσοι εργάζονται για την ΕΔΕΚ αλλά θα την έχουν και θα κριθούν αυτοί που είτε υπονομεύουν το κόμμα, είτε βρίσκονται στο περιθώριο.
Εσωτερικά
Ερωτηθείς αν η ΕΔΕΚ έχει στρατηγικό σχέδιο για να ανατραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως υπάρχει σχέδιο φτάνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού και από κοινού να ασκήσουν πιέσεις στη βάση φιλολαϊκών προτάσεων. Τότε, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και είτε θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει μοναχικό δρόμο με συνέπειες από την καταψήφιση του προϋπολογισμού, είτε θα συνεργαστεί.
Ερωτηθείς ποια εξέλιξη έχει η υπόθεση με το δημοσίευμα για τα μπότοξ, και γιατί δεν προέβηκε ακόμα στις αποκαλύψεις που είχε πει ότι θα πράξει, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αναμένει από τις αρχές να προχωρήσουν όπως πρέπει να κάνουν και από τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει στο θέμα της διαρροής. Εδώ θα φανεί, όταν και αν προκύψει η ανάγκη, ο επιλεκτικός τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν αρμόδιες υπηρεσίες και γιατί επιδεικνύεται μια εντελώς διαφορετική και αρνητική συμπεριφορά εναντίον του ιδίου. “Όταν μιλώ, μιλώ διότι έχω στοιχεία, δεν μιλώ ποτέ χωρίς στοιχεία”, είπε, και διερωτήθηκε γιατί σταμάτησε σε πολλές περιπτώσεις η διερεύνηση ορισμένων σκανδάλων, όπως αυτού με τη Focus και με την Λαϊκή Τράπεζα. Αναφέρθηκε σε στοιχεία που ο ίδιος κατέχει για τις καταθέσεις που δεν κουρεύτηκαν και για δάνεια ανώτερων διευθυντικών στελεχών της συγκεκριμένης Τράπεζας, τα οποία κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να παραλάβει και έκανε λόγο για μια συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλων.
Πηγή: KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις