ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Νικολάου: Καθοριστική η ενεργός εμπλοκή του σχολείου στην πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας

Ι. Νικολάου: Καθοριστική η ενεργός εμπλοκή του σχολείου στην πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας

Η ενεργός εμπλοκή του σχολείου στις προσπάθειες για προστασία και διατήρηση μιας υγιούς νεολαίας, όχι μόνο είναι σημαντική και ουσιαστική, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι η αποφασιστική κίνηση που θα οδηγήσει τη μαθητική κοινότητα της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας μακριά από βία και παραβατικές συμπεριφορές, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή βράβευσης σχολείων που εφαρμόζουν καλές πρακτικές πρόληψης της βίας, ο κ. Νικολάου είπε πως τα προληπτικά προγράμματα αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των μαθητών να αποφασίζουν και να ενεργούν υπεύθυνα και συνειδητά για θέματα και συμπεριφορές που επηρεάζουν την προσωπικότητα τους, μέσα από την ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων ζωής.

Όπως είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η επιλογή των σχολείων έγινε από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, στην οποία συμμετείχαν δύο μέλη του Συμβουλίου Εγκληματικότητας και δύο μέλη του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο.

Λέγοντας πως η εκδήλωση ή μη παραβατικής συμπεριφοράς είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, ψυχολογικών, κοινωνικών, οικονομικών και άλλων, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της εφηβείας και τα αδιέξοδα που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος νέος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η οικογένεια και το σχολείο αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους θεσμούς κοινωνικοποίησης των παιδιών, οι οποίοι λειτουργούν όχι μόνο συμπληρωματικά αλλά και διορθωτικά.

«Συνεπώς, ο τομέας της πρόληψης είναι ο πιο καθοριστικός. Πρωτοβουλίες και δράσεις σαν κι αυτές εκπέμπουν θετικά μηνύματα σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας», τόνισε.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε περαιτέρω πως στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη έχει τεθεί ως μία εκ των υψηλότερων προτεραιοτήτων η χάραξη και εφαρμογή μιας αποτελεσματικής αντεγκληματικής πολιτικής με άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, προωθήθηκε και εγκρίθηκε Πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στο Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε η σύσταση ανεξάρτητου Επιστημονικού Κέντρου Αντεγκληματικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Το Κέντρο αυτό, σημείωσε, μέσω του ερευνητικού του έργου, θα συμβάλει στη διαμόρφωση, εφαρμογή και αξιολόγηση μιας εθνικής πολιτικής για την ασφάλεια του πολίτη και για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος.

Επίσης, όπως είπε, προωθείται Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο (Πρόληψη, Μεταχείριση τους στο σύστημα της Ποινικής Δικαιοσύνης και Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας) Νόμος του 2015», το οποίο έχει ετοιμαστεί σε συνεργασία με την Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Το Νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζει την πρόληψη και τη μεταχείριση των παιδιών ηλικίας μέχρι δεκαοκτώ χρονών, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον νόμο, και στοχεύει στην εισαγωγή παιδοκεντρικών ρυθμίσεων και μέτρων πρόληψης και μεταχείρισης τους και καθορίζεται η σύσταση πολυθεματικών ομάδων χειρισμού των περιπτώσεων αυτών, με τη συμμετοχή ή μη της Αστυνομίας, και η δυνατότητα ανάληψης της δικαστικής διαδικασίας από Ειδικό Δικαστήριο Ανηλίκων ή από το Οικογενειακό Δικαστήριο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top