Αφθώδης πυρετός: Πότε σταμάτησαν οι ψεκασμοί στα οδοφράγματα - Ποιος ο λόγος
25.02.2026 - 08:31
Δεκαπέντε ημέρες πριν διακόπηκαν οι ψεκασμοί στα οδοφράγματα, οι οποίοι είχαν τεθεί σε εφαρμογή ως προληπτικό μέτρο μετά την εμφάνιση κρούσματος αφθώδους πυρετού στις κατεχόμενες περιοχές.
Οι ψεκασμοί είχαν ξεκινήσει περί τα τέλη Δεκεμβρίου από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, αμέσως μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος. Το μέτρο αφορούσε απολυμάνσεις οχημάτων που διέρχονταν από τα σημεία διέλευσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής διασποράς της νόσου.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, το μέτρο κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται να συνεχιστεί, καθώς τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών ήταν αρνητικά.
«Από τις δειγματοληψίες που είχαμε, οι οποίες ήταν αρνητικές, σταματήσαμε τα μέτρα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αυτή τη στιγμή δεν πραγματοποιείται οποιοσδήποτε ψεκασμός στα οδοφράγματα και τα οχήματα διέρχονται κανονικά, χωρίς περιορισμούς.
Στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης βρίσκονται οι νέοι διορισμοί στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, μετά και την υπόθεση που προέκυψε στη Cyta και οδήγησε την Κυβέρνηση στην απόφαση να ανακαλέσει τον διορισμό του νέου Αντιπροέδρου της ΑΤΗΚ, Λοΐζου Οικονομίδη.