Το μεγάλο σημείο καμπής ήρθε με το φαινόμενο Φειδίας Παναγιώτου. Ένας άνθρωπος χωρίς παραδοσιακό πολιτικό υπόβαθρο, χωρίς κομματικό μηχανισμό και χωρίς κλασική πολιτική καμπάνια, κατάφερε μέσα από τα social media να εκλεγεί ευρωβουλευτής, αξιοποιώντας τη δύναμη της άμεσης επικοινωνίας και της τεράστιας απήχησης που είχε κυρίως στη νεολαία. Σήμερα, το κόμμα του «Άμεση Δημοκρατία» επιχειρεί να μεταφέρει αυτή τη δυναμική και στις Βουλευτικές Εκλογές, διεκδικώντας έδρες στη Βουλή.
Από τα δελτία Τύπου στα reels και τα TikTok
Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Όλο και περισσότεροι πολιτικοί, ακόμη και από τα παραδοσιακά κόμματα, άρχισαν να προσαρμόζονται στη νέα εποχή. Από την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου μέχρι τον Ανδρέα Πασιουρτίδη, τον Νίκο Κέττηρο, τη Σάβια Ορφανίδου και τον Στέφανο Στεφάνου, αρκετά πολιτικά πρόσωπα δοκιμάζουν πλέον πιο άμεσους τρόπους επικοινωνίας μέσα από βίντεο, stories και αναρτήσεις που θυμίζουν περισσότερο ουσιαστικό και ποιοτικό content creator παρά παραδοσιακό πολιτικό.
Το ζητούμενο πλέον δεν είναι μόνο το πολιτικό μήνυμα, αλλά και ο τρόπος που αυτό «σερβίρεται». Ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων μπορεί να φτάσει σε χιλιάδες νέους μέσα σε λίγες ώρες, την ώρα που ένα κλασικό δελτίο Τύπου δύσκολα θα διαβαστεί από τη νέα γενιά.
Η πολιτική της αμεσότητας
Τα social media έφεραν κάτι που έλειπε από την κυπριακή πολιτική, την αίσθηση της αμεσότητας. Οι πολίτες δεν βλέπουν πλέον μόνο τον πολιτικό πίσω από ένα βήμα ή σε μια τηλεοπτική συνέντευξη. Τον βλέπουν να απαντά σε σχόλια, να κάνει livestream, να μιλά πιο ανθρώπινα και πιο χαλαρά, ακόμη και να αυτοσαρκάζεται.
Και αυτό φαίνεται να λειτουργεί. Οι νέοι υποψήφιοι, αλλά και αρκετά μικρότερα κόμματα, μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι επενδύοντας σχεδόν αποκλειστικά στα social media, καθώς γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκεται πλέον ένα μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων και κυρίως των νέων ψηφοφόρων.
Η παραδοσιακή πολιτική «κουράζει»
Την ίδια ώρα, πολλοί εκτιμούν ότι το παραδοσιακό μοντέλο πολιτικής επικοινωνίας αρχίζει να χάνει τη δυναμική του. Οι περιοδείες, οι τυπικές επισκέψεις σε εκδηλώσεις και οι στημένες φωτογραφίες δεν φαίνεται να δημιουργούν πλέον τον ίδιο αντίκτυπο όπως παλαιότερα.
Αντίθετα, ένα αυθόρμητο βίντεο στο TikTok ή μια πιο προσωπική ανάρτηση μπορεί να φέρει πολύ μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και να δημιουργήσει αίσθηση «κοντινής σχέσης» με τον ψηφοφόρο. Η πολιτική επικοινωνία μετατρέπεται σταδιακά σε μάχη εικόνας, αμεσότητας και αλγορίθμων.
Το νέο πολιτικό πεδίο
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα social media αρκούν από μόνα τους για να χτίσουν πολιτική ουσία. Η ψηφιακή προβολή μπορεί να δημιουργήσει αναγνωρισιμότητα και επιρροή, ωστόσο η πραγματική πρόκληση παραμένει η πολιτική αξιοπιστία και η συνέπεια.
Παρόλα αυτά, ένα πράγμα θεωρείται πλέον βέβαιο...οι εκλογές στην Κύπρο δεν παίζονται μόνο στις πλατείες, στα τηλεοπτικά πάνελ και στα κομματικά επιτελεία. Παίζονται πλέον καθημερινά και στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων. Και εκεί, το TikTok φαίνεται να αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού.