«Όταν επισκέφθηκα το Μαυροβούνιο πριν από έναν χρόνο, ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας, δεσμεύτηκα ότι η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί με αποφασιστικότητα ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Να γίνουν βήματα που θα μετατρέψουν τη δυναμική της διεύρυνσης σε πραγματική πρόοδο.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΠτΔ: Κύπρος-Μαυροβούνιο θα εργαστούν για περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας τους
Σήμερα, μπορώ με σιγουριά και υπερηφάνεια να πω: Τα καταφέραμε. Το πετύχαμε μαζί.
Μάλιστα, η επίσκεψή σας πραγματοποιείται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την πολύ σημαντική συμφωνία στις Βρυξέλλες, υπό την Κυπριακή Προεδρία, για τη σύσταση της ad hoc Ομάδας Εργασίας για τη σύνταξη της Συνθήκης Προσχώρησης του Μαυροβουνίου, η οποία πραγματοποίησε ήδη την πρώτη της συνεδρία. Είναι η πρώτη φορά εδώ και πάνω από δέκα χρόνια που συστήνεται ad hoc ομάδα εργασίας για Συνθήκη Προσχώρησης.
Αυτό έχει σημασία όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο – ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Διεύρυνση είναι εφικτή – αλλά και στην ουσία. Αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Και όταν οι εταίροι μας ανταποκρίνονται, τότε ανταποκρίνεται και η Ένωση. Πρόκειται για λογοδοσία απέναντι στους εταίρους μας και αξιοπιστία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.»