Ενδεχομένως και χαμόγελα στο οργανωμένο έγκλημα εντός και εκτός. Σε κάθε δημοκρατία είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές εκτιμήσεις και ακόμη και εντάσεις μεταξύ θεσμών και αξιωματούχων. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα, το οποίο επηρεάζει την ζωή των πολιτών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το αποτέλεσμα αφορά το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας. Και στο συγκεκριμένο ζήτημα, η κοινωνία φαίνεται να έχει ήδη διαμορφώσει άποψη.
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι πολίτες δείχνουν να αισθάνονται ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος. Και αυτό το πλάνο έχει εκπονηθεί από τον Κώστα Φυτιρή. Δεν είναι εύκολο να θυμηθεί κανείς πόσους Υπουργούς Δικαιοσύνης πρέπει να ανατρέξει στο παρελθόν για να βρει έναν Υπουργό που να απολαμβάνει τόσο ευρεία αποδοχή, όχι μόνο από την κοινωνία αλλά και από μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού. Ίσως να πρέπει να γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω, σε άλλες εποχές, για να συναντήσουμε αντίστοιχο επίπεδο εμπιστοσύνης. Ίσως στην εποχή του Νίκου Κόσιη.
Αυτό που ξεχωρίζει στην περίπτωση του Κώστα Φυτιρή δεν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση αλλά η ουσία. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι διαθέτει σχέδιο, ότι γνωρίζει πού θέλει να οδηγήσει τα πράγματα και ότι έχει τη βούληση να προχωρήσει στις αναγκαίες συγκρούσεις για να το πετύχει. Οι επιχειρήσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος, οι συνεχείς παρεμβάσεις και η εντατικοποίηση των δράσεων κατά της παρανομίας δημιουργούν την αίσθηση μιας πολιτείας που δεν παρακολουθεί παθητικά, αλλά (επιτέλους) δρα. Τόσο το μεμονωμένο έγκλημα και τα ντόπια τοπικά εγκληματικά κυκλώματα αλλά και το ξενόφερτο οργανωμένο έγκλημα νιώθουν ήδη τα αποτελέσματα της αποφασιστικότητας και του σχεδιασμού του Κώστα Φυτιρή. Το ίδιο νιώθει και αναγνωρίζει και η κοινωνία.
Ασφαλώς, κανένα σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την Αστυνομία. Ο θεσμικός ρόλος της είναι καθοριστικός και η συμβολή της αναντικατάστατη. Ακριβώς γι' αυτό, η συζήτηση δεν πρέπει να περιστρέφεται γύρω από το ποιος έχει δίκαιο σε μια ενδεχόμενη διαφωνία, αλλά γύρω από το πώς θα διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής που έχει τεθεί. Η Αστυνομία οφείλει να βρει τον τρόπο να λειτουργήσει αρμονικά με το πλάνο του Υπουργού. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία έκπτωση σε αυτό το μοντέλο λειτουργίας.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται αποτελέσματα. Βλέπει καθημερινά χτυπήματα κατά του τοπικού και του οργανωμένου εγκλήματος. Βλέπει μια διαφορετική κινητικότητα. Και όταν η κοινωνία αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια, τότε δημιουργείται μια προσδοκία συνέχειας. Οι πολίτες θέλουν να συνεχιστεί η προσπάθεια και να ενισχυθεί. Να εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο το οποίο υποσχέθηκε από τις πρώτες μέρες παρουσίας του στο Υπουργείο ο Κώστας Φυτιρής, το οποίο φέρνει αποτελέσματα.
Γι' αυτό και η συζήτηση αποκτά ευρύτερη πολιτική διάσταση. Δεν αφορά πρόσωπα ή σχολές σκέψης. Αφορά την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η χώρα στο ζήτημα της ασφάλειας. Οποιαδήποτε εικόνα αβεβαιότητας ή υποχώρησης δεν αποστέλλει μηνύματα μόνο προς τους νομοταγείς πολίτες. Τα μηνύματα αυτά τα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και ο υπόκοσμος, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Οι εγκληματικές οργανώσεις αξιολογούν συνεχώς τη βούληση και την αποφασιστικότητα του Κράτους. Η σταθερότητα και η συνέπεια αποτελούν από μόνες τους εργαλεία αποτροπής.
Ο Κώστας Φυτιρής έχει πείσει την κοινωνία με τα αποτελέσματα της συνέπειας του στο στρατηγικό πλάνο, της αποφασιστικότητας του και της ετοιμότητας του να «σπάσει αυγά», να γκρεμίσει κακές νοοτροπίες και κατεστημένα, να συγκρουστεί. Με τόλμη και σχέδιο.
Η τελική ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κοινωνία αναμένει καθαρές αποφάσεις που θα διασφαλίσουν ότι η πορεία που έχει δημιουργήσει προσδοκίες δεν θα ανακοπεί. Δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος που δεν κατάφεραν να πείσουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα σύγχρονα φαινόμενα εγκληματικότητας.
Η Κύπρος χρειάζεται συνέχεια, συντονισμό και αποφασιστικότητα. Και πάνω απ' όλα χρειάζεται να διαφυλάξει το αίσθημα ασφάλειας που οι πολίτες θεωρούν ότι άρχισαν ξανά να αποκτούν. Το πλάνο Φυτιρή πρέπει να τύχει στήριξης με κάθε τρόπο και κάθε κόστος. Η Αστυνομία πρέπει να είναι αδήριτος σύμμαχος του Υπουργού σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Με οποιονδήποτε τρόπο επιβάλλεται.
Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα αντηχήσει η ρήση του Μεγάλου Αλέξανδρου, «ό,τι δεν λύεται, κόπτεται.»