Την πρώτη σημαντική νίκη κατά των τζιχαντιστών πανηγυρίζουν οι Ιρακινοί

Την πρώτη σημαντική νίκη κατά των τζιχαντιστών πανηγυρίζουν οι Ιρακινοί

Έπειτα από πολύμηνη κατοχή από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ο ιρανικός στρατός ανακατέλαβε την πόλη Ραμάντι.

Η επιχείρηση ανακατάληψης ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Πλαισιώθηκε από το σφυροκόπημα από αέρος με τη συνδρομή των συμμαχικών δυνάμεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεζαν το προηγούμενο διάστημα το Ιράκ να επιταχύνει τις επιχειρήσεις, ωστόσο η Βαγδάτη δεν επιθυμούσε την εμπλοκή σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στις επιχειρήσεις.

«Η πόλη Ραμάντι έχει απελευθερωθεί. Οι ειδικές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ύψωσαν τη σημαία του Ιράκ στο κυβερνείο της επαρχίας Ανμπάρ», δήλωσε ο επικεφαλής των κοινών επιχειρήσεων ταξίαρχος Γιάγχια Ράζου.

Το Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ βρίσκεται στο κεντρικό Ιράκ, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Η πόλη που είναι κτισμένη κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη, έχει κυρίως σουνιτικό πληθυσμό.

Η κατάληψη του Ραμάντι υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιτυχίες του Ισλαμικού Κράτους και ταυτόχρονα μια ταπεινωτική ήττα για τον ιρακινό στρατό.

Οι Ιρακινοί στρατιώτες προέλασαν στους έρημους δρόμους της πόλης. Ελέγχουν κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις για βόμβες που έχουν τοποθετήσει οι τζιχαντιστές.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση του Ιράκ είναι πλέον να πειστούν οι κάτοικοι της ερειπωμένης πόλης να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Πηγή: KYΠΕ

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ακόμα μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE