Αφθώδης πυρετός: Αυτό είναι το νέο διάταγμα – Χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα - Τι αλλάζει

Αφθώδης πυρετός: Αυτό είναι το νέο διάταγμα – Χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα - Τι αλλάζει

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το νέο Διάταγμα (Αρ. 5) του 2026 για τα μέτρα ελέγχου, πρόληψης και περιορισμού του αφθώδους πυρετού, όπως ανακοίνωσαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Το νέο διάταγμα αντικαθιστά το Διάταγμα (Αρ. 4) του 2026 και εκδόθηκε με βάση τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα, με στόχο τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, χωρίς να διακυβεύεται η προστασία του ζωικού κεφαλαίου.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών περιλαμβάνονται πρόσθετες εξαιρέσεις που επιτρέπουν, κατόπιν άδειας της αρμόδιας αρχής και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τη μετακίνηση χοίρων, βοοειδών και αιγοπροβάτων μεταξύ εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης βοοειδών προς μονάδες πάχυνσης και αιγοπροβάτων προς εκμεταλλεύσεις συλλογής ζώων με σκοπό τη σφαγή.

Το διάταγμα προβλέπει επίσης απλοποίηση ορισμένων διαδικασιών, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι απαιτήσεις που αφορούν τον εμβολιασμό των ζώων και εκδίδονται τα απαραίτητα κτηνιατρικά πιστοποιητικά.

Την ίδια ώρα, οι βασικές απαγορεύσεις που αφορούν τη βόσκηση, τη μετακίνηση γεωργικού εξοπλισμού και τα υπόλοιπα μέτρα βιοασφάλειας παραμένουν σε ισχύ, ενώ συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι περιορισμοί στις ζώνες που έχουν καθοριστεί από την αρμόδια αρχή.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καλούν όλους τους κτηνοτρόφους και τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεχίσουν να εφαρμόζουν πιστά τα προβλεπόμενα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία της κυπριακής κτηνοτροφίας από τον αφθώδη πυρετό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ελεύθερος με προεδρική χάρη ο «Χάμπουργκερ»: Πώς βγήκε από τη φυλακή - Η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας

Ελεύθερος με προεδρική χάρη ο «Χάμπουργκερ»: Πώς βγήκε από τη φυλακή - Η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας

Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση για πρόωρη αποφυλάκιση, μέσω προεδρικής χάρης, του Χαράλαμπου Χρυσάνθου, γνωστού και ως «Χάμπουργκερ», ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 35 ετών για δύο υποθέσεις απόπειρας φόνου σε Λάρνακα και Αγία Νάπα, ενώ είχε προηγουμένως καταδικαστεί και για υπόθεση βιασμού και επίθεσης εναντίον γυναίκας.

BEST OF TOTHEMAONLINE