Η Ολλανδία, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2016, θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υποβοηθήσει την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Ολλανδή Πρέσβειρα στη Λευκωσία Μπρέχε Σβάχοφερ, επισημαίνοντας ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου είναι εκ των ων ουκ άνευ στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε σχέση με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, είπε ότι η ολλανδική προεδρία θα ενεργήσει ως «έντιμος μεσολαβητής» ώστε να διασφαλίζεται ότι τα συμφέροντα και των 28 κρατών μελών της ΕΕ λαμβάνονται υπόψη και ότι οι αποφάσεις της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τη δική της προεδρία, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα εργαστεί. Τόνισε παράλληλα ότι η όποια υποψήφια για ένταξη χώρα οφείλει να συμμορφώνεται με τα κριτήρια ένταξης που καθορίζει η ΕΕ.
Σε σχέση με τις προτεραιότητες της προεδρίας, η κ. Σβάχοφερ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μετανάστευση και τη διεθνή ασφάλεια, την καινοτόμο ανάπτυξη, την ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και σε θέματα ενέργειας.
Ερωτηθείσα πώς η Ολλανδική Προεδρία μπορεί να συμβάλει πιο ενεργά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δεδομένου ότι η μη επίλυση του προβλήματος επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις της ΕΕ με παράγοντες εκτός της Ένωσης, η Πρέσβειρα σημείωσε ότι «η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των Κυπρίων αλλά και της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας στην ολότητά της. Ως Προεδρία, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υποβοηθήσουμε τη λύση του κυπριακού προβλήματος.»
Κληθείσα να αξιολογήσει την πρόσφατη απόφαση των 28 για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπενθύμισε την απόφαση για «επανενεργοποίηση» της ενταξιακής διαδικασίας, και πρόσθεσε «η απόφαση για εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για να περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην ΕΕ λήφθηκε από όλα τα 28 κράτη μέλη και την Τουρκία, και ως εκ τούτου είναι μια απόφαση που κληρονόμησε η δική μας Προεδρία.»
«Θα εργαστούμε, μαζί με τα κράτη μέλη, την Επιτροπή, την κ. Μογκερίνι (Ύπατη Εκπρόσωπο) για να εφαρμόσουμε την απόφαση τους επόμενους έξι μήνες,» δήλωσε στο ΚΥΠΕ.
Σε ερώτηση πώς η ΕΕ συμβιβάζει την άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Βρυξελλών που αφορούν την Κύπρο και την επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Άγκυρας, η Πρέσβειρα της Ολλανδίας επεσήμανε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα 28 κράτη μέλη σε σχέση με την Τουρκία αποτελούν για την Προεδρία τη βάση πάνω στην οποία θα εργαστεί η Χάγη.
«Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική πορεία, θα ενεργήσουμε ως έντιμοι μεσολαβητές, διασφαλίζοντας ότι τα συμφέροντα όλων των 28 κρατών μελών λαμβάνονται υπόψη. Ως Προεδρία της ΕΕ, θα υπενθυμίζουμε στην Τουρκία, όπως πράξαμε επανειλημμένως στο παρελθόν τα τελευταία χρόνια, την υποχρέωσή της να συμμορφωθεί με τις σχετικές περί Κύπρου αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ. Σε ό,τι αφορά την ένταξη, πρέπει να υπάρχει συμμόρφωση με όλα τα κριτήρια που έχει καθορίσει η ΕΕ,» τόνισε η κ. Σβάχοφερ.
Σε ερώτηση για τη σημασία που προσδίδει η Προεδρία της Ολλανδίας στη συμμόρφωση και εφαρμογή των αρχών και αξιών της ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Πρέσβειρα σημείωσε ότι για την Ολλανδία, που είναι ένα από τα ιδρυτικά κράτη μέλη της ΕΕ, η Ένωση είναι πρωτίστως και πάνω από όλα «ένα προϊόν αξιών».
«Η στέρεα βάση της ΕΕ έγκειται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και της κοινωνίας των πολιτών. Θα εργαστούμε σκληρά για την εφαρμογή της συνολικής προσέγγισης σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, εστιάζοντας την προσοχή μας και στις νέες απειλές στον κυβερνοχώρο και τις σύνθετες απειλές (hybrid threats),» πρόσθεσε.
Κληθείσα να απαριθμήσει τις προτεραιότητες της Ολλανδικής Προεδρίας, είπε ότι αποτελούνται από τέσσερις τομείς. Αναφέρθηκε πρώτον στην μετανάστευση και διεθνή ασφάλεια, σημειώνοντας ότι η προσφυγική κρίση θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή ατζέντα, όπως και η τρομοκρατία. Η καινοτόμος ανάπτυξη αποτελεί το δεύτερο τομέα, είπε, με πιο βαθιά και πιο δίκαιη εσωτερική αγορά ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε εταιρείες, στη βάση των γνώσεων και της καινοτομίας. «Εμείς βλέπουμε την εσωτερική αγορά ως κλειδί σε αυτόν τον τομέα και θέλουμε να την εμβαθύνουμε και να την καταστήσουμε πιο δίκαιη.»
Ο τρίτος τομέας αφορά την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η ΕΕ τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Ωστόσο, υπέδειξε, χρειάζεται ακόμα περαιτέρω βελτίωση. Ο τέταρτος τομέας προτεραιότητας αφορά το κλίμα και την ενέργεια. «Η Ολλανδία επιθυμεί να προωθήσει μακροχρόνιους οικονομικούς στόχους και να συνεχίσει να εργάζεται για μια ενιαία αγορά ενέργειας που λειτουργεί καλά και έχει καλές διασυνδέσεις,» πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα πώς η Ολλανδική Προεδρία προτίθεται να ασχοληθεί με σημαντικά θέματα όπως το προσφυγικό, η ασφάλεια, η τρομοκρατία, η ανεργία ανάμεσα στους νέους, το περιβάλλον, οι κλιματικές αλλαγές, είπε ότι στην αντιμετώπιση όλων αυτών και άλλων ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, θα προσπαθήσουν να ενεργήσουν επαγγελματικά, αποτελεσματικά και αξιόπιστα, ως προεδρεύουσα χώρα.
«Σε αυτή την προσπάθεια θα τονίσουμε ότι η αλληλεγγύη και η ευθύνη που όλοι πρέπει να μοιραζόμαστε αποτελούν τα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις. Πρέπει να δράσουμε μαζί, όχι μόνο στους καλούς καιρούς αλλά ιδιαίτερα όταν οι καιροί είναι πιο δύσκολοι και καταβάλλουμε προσπάθεια να βρούμε λειτουργικές και βιώσιμες λύσεις προς όφελος όλων,» τόνισε στη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ.
Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις και πώς θα διασφαλιστεί ότι οι πόροι καταλήγουν σε αυτούς που τους χρειάζονται, εκτίμησε ότι μετά τη βαθιά κρίση, υπάρχει ανάκαμψη και η Ευρώπη επιστρέφει στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. «Αυτή η ανάπτυξη βοηθείται μεταξύ άλλων και από την ενίσχυση των επενδύσεων μέσω μέτρων όπως το ΕΤΣΕ, που λειτουργεί εδώ και έξι μήνες περίπου. Στόχος του Ταμείου είναι να ενθαρρύνει την ιδιωτική χρηματοδότηση σε καίριους τομείς όπως υποδομές, παιδεία, έρευνα και καινοτομία καθώς και στη χρηματοδότηση υψηλού κινδύνου προς μικρές επιχειρήσεις,» όπως εξήγησε.
Το Ταμείο, είπε η κ. Σβάχοβερ, καθοδηγείται από την ζήτηση και θα υποστηρίξει έργα παντού στην ΕΕ, τα οποία θα εξετάζονται στη βάση της αξίας του κάθε έργου. Υπάρχει, είπε, επίσης ο τρίτος πυλώνας του επενδυτικού σχεδίου της Κομισιόν που στοχεύει στη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος στην ΕΕ.
«Στόχος μας είναι να υποβοηθήσουμε την δουλειά του τρίτου πυλώνα με συζητήσεις, σε υπουργικό επίπεδο, για εμπόδια που ενδεχομένως να υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο στο Συμβούλιο για την Ανταγωνιστικότητα που θα συνέλθει το Φεβρουάριο και το ΕΚΟΦΙΝ του Μαρτίου,» εξήγησε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εμπόριο και θέματα ασφάλειας, η Πρέσβειρα χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «στρατηγικό εταίρο», λέγοντας ότι αυτές οι σχέσεις είναι βαθιές και αφορούν πολλούς τομείς. «Προσβλέπουμε σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη συνθήκη για το εμπόριο, την ονομαζόμενη TTIP, με ένα αποτελεσματικό τρόπο. Θα υποστηρίξουμε την Κομισιόν όπου χρειάζεται και ευελπιστούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν,» πρόσθεσε.
Συγκρίνοντας τη φετινή Ολλανδική Προεδρία με την προηγούμενη το 2004, είπε ότι ο κόσμος του 2004 ήταν διαφορετικός από τον κόσμο του σήμερα σε διάφορους τομείς. Και η ΕΕ έχει αλλάξει, σημείωσε.
Αυτή η πραγματικότητα, ανέφερε, θα επηρεάσει την Προεδρία μας, ωστόσο οι βασικές αρχές μας παραμένουν οι ίδιες. «Είμαστε μια χώρα με ιδεώδη, με τη δική μας ευρωπαϊκή ταυτότητα. Θέλουμε να είμαστε σε επαφή με τον κόσμο, αυτή είναι η ιστορία μας και αυτοί είμαστε. Ως Προεδρία, και ως ένας έντιμος μεσολαβητής, θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τις στρατηγικές προτεραιότητες όλων των 28 κρατών μελών, όπως αυτές ενσωματώθηκαν στη Στρατηγική Ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο Πρόγραμμα Εργασίας της Κομισιόν,» πρόσθεσε.
Για την Ευρώπη του μέλλοντος και το ρόλο που θα διαδραματίζει, σημείωσε ότι «η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η οικονομία. Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν καμία από αυτές τις προκλήσεις από μόνα τους. Είμαστε πιο δυνατοί μαζί και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, μέσω της ΕΕ, για να χειριστούμε όλα αυτά».
Σε άλλη ερώτηση για το τι θα πρέπει να πράξει η Ολλανδική Προεδρία ώστε να παραδώσει μια καλύτερη Ευρώπη στους πολίτες της, από αυτή που παραλαμβάνει την 1 Ιανουαρίου 2016, είπε ότι η Προεδρία για να εργαστεί προς όφελος των πολιτών βασίζεται σε τρεις αρχές: «Η ΕΕ πρέπει να εστιάζει την προσοχή της εκεί όπου η ανάμειξή της έχει τη μεγαλύτερη αξία και να αφήνει τα κράτη μέλη να κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν καλύτερα. Θέλουμε την ΕΕ να είναι σε επαφή με τους πολίτες, να υπάρχει διαφάνεια και να έχει παρουσία. Θέλουμε επίσης και συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος του κόσμου και εάν εργαστούμε σκληρά στον τομέα της καινοτομίας ως ένα σημαντικό παράγοντα στις οικονομίες μας, θα υπάρξει πρόοδος και θα δημιουργηθούν δουλειές για να βγούμε από την οικονομική κρίση.”
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις