«Φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου βάζει η εμπρηστική ρητορική του Τραμπ

«Φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου βάζει η εμπρηστική ρητορική του Τραμπ

Σφοδρούς βομβαρδισμούς που επικεντρώθηκαν στην ιρανική ενδοχώρα παρά στα Στενά του Ορμούζ περιλάμβανε η 13η συνεχόμενη νύχτα επιχειρήσεων στο Ιράν με φόντο την κλιμάκωση της ρητορικής της αμερικανικής ηγεσίας αλλά και τις τιμές του πετρελαίου που έφτασε τα 100 δολάρια.

Οι επιθέσεις άρχισαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) με στόχο «να λογοδοτήσει το Ιράν και να μειωθούν οι απειλές του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης για την εμπορική ναυτιλία», όπως ανέφερε η CENTCOM που διεξάγει τις επιχειρήσεις.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην Αχβάζ (στα νότια της χώρας), στο Μπαντάρ Αμπάς, το σημαντικό λιμάνι του νότιου Ιράν, αλλά και στη νήσο Κεσμ, κοντά στο Στενά του Ορμούζ. Επιπλέον επλήγησαν η Αντιμέσκ και η Ομιντιγέ στα νότια. Τα ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην Αχβάζ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άνθρωποι.

 

 

Φαίνεται, μάλιστα, ότι ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα και στην Τεχεράνη.

Οι επιθέσεις έληξαν περίπου 2,5 ώρες αργότερα με την CENTCOM, που μοιράζεται και το σχετικό οπτικό υλικό, να αναφέρει ότι επλήγησαν «στρατιωτικά κέντρα διοίκησης, εγκαταστάσεις αποθήκευσης drone, δίκτυα επικοινωνιών, σταθμοί παράκτιας επιτήρησης και εγκαταστάσεις για το ναυτικό, με στόχο την περαιτέρω μείωση της απειλής που αποτελεί το Ιράν για τους πολίτες ναυτικούς και τα εμπορικά πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ».

Η αμερικανική πλευρά επιμένει ότι η διεθνής θαλάσσια οδός στο Ορμούζ «παραμένει ανοιχτή για διέλευση, παρά τις πρόσφατες επιθέσεις από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Τα εμπορικά πλοία συνεχίζουν να πλέουν ελεύθερα στο στενό με τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ».

 

 

Εν τω μεταξύ, για άλλη μια νύχτα ακούστηκαν σειρήνες στο Κουβέιτ, καθώς το Ιράν έβαλε στο στόχαστρο αμερικανικές βάσεις. Σειρήνες ακούστηκαν και στην Ιορδανία, τη βάση Μουαφάκ Σαλτί, έπειτα από τον εντοπισμό ιρανικών πυραύλων.

Κλιμακώνει την πίεση ο Τραμπ

Χθες Πέμπτη, με σειρά δηλώσεων ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε μηνύματα προς τους Χούθι και το Ιράν ξεκαθαρίζοντας ότι για οποιαδήποτε νέα επίθεση εναντίον πλοίων θα θεωρηθεί ευθύνη της Τεχεράνης (και θα πληρώνεται από δεσμευμένους ιρανικούς πόρους) ενώ θα επιφέρει ισχυρή στρατιωτική απάντηση.

 

 

Ακόμη περισσότερο, δήλωσε στο Axios ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επανέναρξης μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν, με πλήγματα που, όπως ανέφερε, θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Epic Fury».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει το τελικό «πράσινο φως», ενώ αξιωματούχοι τόνιζαν πως ούτε και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχετικές εντολές.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι απειλές του Τραμπ για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση κατά του Ιράν έβαλαν «φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου.

Η προθεσμιακή τιμή του Brent συμβολαίων Σεπτεμβρίου ξεπέρασε το όριο των 100 δολαρίων το απόγευμα της Πέμπτης για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, κλείνοντας στα 100,69 δολάρια. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό WTI ανέβηκε στα 92,19 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Η επίσκεψη Γκουτέρες ανοίγει νέο κύκλο διπλωματικών διεργασιών-Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο- Το δύσκολο στοίχημα της επανέναρξης των συνομιλιών

Κυπριακό: Η επίσκεψη Γκουτέρες ανοίγει νέο κύκλο διπλωματικών διεργασιών-Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο- Το δύσκολο στοίχημα της επανέναρξης των συνομιλιών

Σε μία από τις σημαντικότερες διπλωματικές στιγμές των τελευταίων ετών για το Κυπριακό, εξελίσσεται η επικείμενη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην Κύπρο από τις 27 έως τις 29 Ιουλίου, σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας τόσο σε επίπεδο ΟΗΕ όσο και μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

BEST OF TOTHEMAONLINE